Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svijet broji čak milijardu korisnika interneta

26.01.2009.
u 10:58

Broj korisnika interneta u svijetu porastao je na jednu milijardu, piše u istraživanju tvrtke ComScore Inc. Ti nam podaci govore da je gotovo jedna šestina svjetskog stanovništva spojena "na mrežu", a najveći broj korisnika interneta zabilježen je u Kini gdje se njime služi blizu 180 milijuna ljudi.

Slijede SAD i Japan, a stručnjaci očekuju da će brojka od dvije milijarde korisnika interneta biti dosegnuta prije nego se očekuje. Prijašnje studije govore da bi se broj internetskih korisnika ponovno mogao udvostručiti za manje od šest godina.

U ComScoreu smatraju da bi broj korisnika interneta mogao biti još veći jer su u istraživanje bili uključeni samo oni koji koriste internet na računalima kod kuće i na poslu, ali ne i oni koji pretražuju mobitelima ili računalima u internetskim kafićima.

U istraživanju se navodi da se 41 posto od spomenute milijarde korisnika interneta nalazi u azijsko-pacifičkoj regiji. Slijedi Europa s 28 posto, Sjeverna Amerika s 18 posto, Južna Amerika sa 7 posto te Bliski istok i Afrika gdje se nalazi tek 5 posto korisnika.

U Europi je na internetu najviše Britanaca i Njemaca; svaka zemlja ima po 37 milijuna korisnika. Slijedi Francuska s 34 milijuna.

Kada su u pitanju web stranice, najviše se posjećuje Google (777,9 milijuna jedinstvenih posjetitelja dnevno), Microsoftovi portali zajedno broje 647,9 milijuna posjetitelja dok Yahoo! posjećuje 562,6 milijuna korisnika dnevno.

(A.Be.)


U Hrvatskoj više od dva milijuna korisnika

Protekla godina bila je izuzetno dobra za davatelje internetskih usluga u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima, broj korisnika interneta u našoj zemlji narastao je na gotovo 2 milijuna što je gustoća korisnika (penetracija) od 44 posto, objavljeno je na web stranici Internet World Stats. U odnosu na 2007., u 2008. godini broj hrvatskih korisnika interneta porastao je za oko šest posto. Posljednje istraživanje koje je GFK objavio krajem kolovoza govori da u Hrvatskoj internet koristi 39 posto građana starijih od 15 godina te da je naša zemlja i dalje ispod europskog prosjeka.

Želite prijaviti greške?