Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Studenti bez bunta i kulture

25.10.2007.
u 17:04

Od zadovoljstva uspjehom Zagreb film festivala koji studentska i tzv. naprednija mladež ovih dana ponovno doživljava kao statusni simbol, zbog nešto se žita u kulturnoj politici prema mladima ne vidi uglavnom dominantni kukolj. ZFF ima sposobnost okupljati mlade kao rijetko koja kulturna manifestacija, što treba pripisati spretnosti karizmatičnog direktora Borisa T. Matića da zna napraviti festival, ali jednako tako i kod gradskih struktura ustoličavati sebe kao ekskluzivnoga pokretača svih budžetnijih gradskih programa vezanih uz film.

Imamo, ponavljam, rijetku manifestaciju koja ispunjava svoj cilj i koja je oaza usred ničega, a priču o toj ništavnosti najslikovitije ispričat će vam duhovi iz hodnika zagrebačkoga Studentskog centra u kojem se ZFF simptomatično održava. Naglašavajući pritom SC-ovu vlastitu nerelevantnost u kulturnom djelovanju mladih i prema njima, koje ljudi poput Matića uzimaju u svoje ruke.  

U nekadašnjoj je državi SC bio jedno od žarišta kulturnoga djelovanja; tu je održan jedan od prvih nastupa Pankrta koji je potaknuo Štulića da “ponovovali” Azru, koja se ne slučajno i slikala za pozadinu debitantskog albuma upravo na ulazu u SC, preko teatarskih nastupa Kugle glumišta i raznih izložbi, do Polet-platzova s kojega su kretali svi bendovi koji su imali nešto reći... Istodobno, u današnjem “Pauku”, a nekada otvorenoj pozornici studentskog doma na Savi, svoje su prve nastupe održavali “Haustor”, “Film”...

Prostorije po studentskim domovima i klubovima nekada su nastanjivali kinoklubovi, književne i glumačke radionice, a tko je u njima danas? Raznorazni predstavnici studentskih udruga bez ikakvoga poriva da djeluju na ikoji način osim u smjeru vlastitoga konformizma, dodvoravanja vlastodršcima ovoga ili onoga tipa i pronalaženja svoga mjesta među njima, uglavnom na štetu zagovaranja prava i želja svojih kolega koji bi željeli progurati neku drukčiju i “revolucionarniju” ideju.

No, ponajprije razvijenim smislom za konformizam i strukture kojima služe, njihovi predstavnici radije održavaju takvu klimu da se studente organizirano može čuti jedino kada treba izboriti manje cijene u menzi. Rekao sam već kakav je tada bio glazbeni ukus budućih intelektualaca. Tko su danas najviđeniji zabavljači na brucošijadama? Jole, Stavros i Baruni.

Politikantstvo i oportunizam u svim sferama promijenili su život i kriterije, iz mladih sve više istjerivali svojstveni im bunt i potrebu za umjetničkim i intelektualnim poticajima, pa Grad ne može oprati svoj dio odgovornosti (ne može se upirati ni u koga konkretno, jer nije riječ o pojedincu, nego o kontinuitetu) ni da plati tri ZFF-a. Nije ovo nikakav žal za prošlim vremenima, nego žal zbog sadašnjosti.

Želite prijaviti greške?