Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2010. u 12:00

Premda se toj 14-godišnjakinji (koja, uzgred budi rečeno, i ne ide na vjeronauk!) ne mora bezuvjetno vjerovati, njezine riječi uzeli su zdravo za gotovo u Kontri i odlučili podići prvu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Teatar apsurda! Tako bi se mogla nazvati predstava koja je prekjučer izvedena pred zagrebačkim Županijskim sudom. Ni začuđena razborita sutkinja, kao ni prisutna ogorčena publika dugo neće morati u kazalište nakon režije koju je priredila Lezbijska udruga Kontra. Naime, na optuženičkoj klupi našao se vjeronauk u školi, tj. vjeroučiteljica zbog tvrdnje jedne 14-godišnjakinje koja je svojoj mami ispričala da je vjeroučiteljica rekla da su homoseksualci – bolesnici.

Premda se toj 14-godišnjakinji (koja, uzgred budi rečeno, i ne ide na vjeronauk!) ne mora bezuvjetno vjerovati, njezine riječi uzeli su zdravo za gotovo u Kontri i odlučili podići prvu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, koji je izazivao silne kontroverze tijekom svoga pisanja i donošenja. Vjeroučiteljica tvrdi da nikada nije rekla takvo što, ali tko će vjerovati ženi od 50-ak godina, s 30-ak godina radnog staža, majci troje djece, voditeljici zaručničkih tečajeva u svojoj župi na Jarunu... Pih! Jer ona govori ustima Crkve, a Crkva na homoseksualizam ne gleda istim očima kao i homoseksualne udruge. No, ne proglašava ih ni bolesnima.

Homoseksualizam je za Crkvu grijeh (i o tome je govorila vjeroučiteljica, ali teško je povjerovati da 14-godišnjakinja ima toliko teološko znanje da je grijeh poistovjetila s teškom duhovnom bolešću - op.a.). Crkva ne osuđuje homoseksualce kao osobe i ne proganja ih, ali osuđuje praksu.

I to s elementarne razine, baš kao što osuđuje svako prakticiranje seksa mimo braka, a kako brak među homoseksualcima ne priznaje (ni po Božjem ni po naravnom zakonu), jasno je svakome o čemu se radi. Uostalom, i u samoj Crkvi ima homoseksualaca, pa nisu potjerani iz službe, nego im se preporučuje da se suzdržavaju istom disciplinom celibata (čistoće) kao i njihovi heteroseksualni kolege. S druge strane, Katolička crkva, kao i sve ostale vjerske zajednice, ima pravo poučavati svoj nauk svojim članovima. Nema pravo pritom nikoga diskriminirati, prozelitirati ili na silu obraćati.

Baš kao što to pravo nemaju ni homoseksualne udruge, koje svojim agresivnim nastupima upravo propagiraju ono protiv čega se bore, a to je – diskriminacija. Tako nikada neće osvojiti simpatije javnosti, nego samo gorčinu da se radi o uskom interesu lobija koji te udruge vode, a ne o stvarnom dobru cijele (u ovom slučaju homoseksualne) populacije.

Tako se sa sigurnošću može tvrditi da homoseksualci sigurno nisu bolesnici. Međutim, što ako se prehladi netko u nekoj njihovoj udruzi? Onda se bolest zacijelo može dijagnosticirati, pa kada neka udruga, poput sada Kontre, ‘kihne’, trebala bi se cijela zemlja zatresti. Ili možda Nebo, kao u slučaju vjeronauka. S nedvojbenom zaraznom porukom da smo u opasnosti optužbe za diskriminaciju samo kad drukčije mislimo o nečemu različitome. Dakako, ako su laži i podmetanja posve isključena, kao što je to očit slučaj s ovom predstavom s vjeronaukom, koji je nekome, zapravo, trebao poslužiti za obračun sa samom Crkvom. Na sreću i mimo Zakona o suzbijanju diskriminacije motivi su bili suviše prozirni.

Ključne riječi

Komentara 37

BO
borgissimo
16:34 18.06.2010.

dragi autore, uvjeren sam da ce te prije Vi kihnut nego bilo koja od 4 vodeće gej udruge...

Avatar pukafraza
pukafraza
18:03 18.06.2010.

\"Crkva ne osuđuje homoseksualce kao osobe i ne proganja ih, ali osuđuje praksu.\" (citat) i ja ne znam što tu koga uznemiruje, možda što to nije u \"duhu vremena\" u kojem živimo ? trebali bi se oni prestati sami diskriminirati.

BL
Bljakonja
23:29 18.06.2010.

Dobro...homoseksualci nisu bolesnici... ...homoseksualci su poremećeni...jer imati poriv gurat nekaj u nešto, gdje to \"nekaj\" ne pripada - stvarno i jest poremećaj...biološki, al\' i higijenski...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?