Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAO I PLAN B

Drugi put u dva dana otkazana utrka na Sljemenu, naši organizatori razočarani

Drugi put u dva dana otkazana utrka na Sljemenu, naši organizatori razočarani
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
06.01.2022. u 14:58

Nakon što jučer službenici FIS-a nisu bili zadovoljni stanjem na sljemenskoj stazi, danas su svi uvjeti prvotno bili omogućeni zbog sinoćnjeg snijega i nižih temperatura, no ipak je nakon tri dulja prekida tijekom prve vožnje odlučeno da se zbog nedovoljno dobre snježne podloge utrka muškog slaloma ne može održati te je morala biti otkazana. Stazom se uspjelo spustiti 19 skijaša, a vodeći je u trenutku otkazivanja bio Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag koji je sa starta krenuo prvi.

Direktor muških utrka Svjetskog kupa Emmanuel Couder je donio odluku o otkazivanju slaloma na Sljemenu. Snježna podloga nije uspjela izdržati na stazi, a to su pokazivali i zaostaci svih skijaša. Rupe su bile prevelike te, za nadležne, opasne i nezanemarive. Maksimalan trud svih organizatora iz Hrvatske na čelu s direktorom hrvatskih alpskih reprezentacija Vedranom Pavlekom i voditeljem natjecanja Renom Fleissom nije urodio plodom.

06.01.2022., Zagreb - Prva voznja muskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2022. Vedran Pavlek. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Na ovu odluku FIS-a utjecali su i treneri skijaša, ponajviše Norvežani i Francuzi koji su inzistirali na tome da uvjeti za utrku jednostavno nisu dovoljno dobri. Staza je bila grbava, 'pucala' je i mnogi su procijenili da to nisu pravi uvjeti za skijanje. Moramo još jednom naglasiti da su naši organizatori napraviti sve što je bilo u njihovoj moći, ali 'majka priroda' je danas i jučer ipak bila jača.

- Ujutro je izgledalo jako dobro. Palo je 12 centimetara snijega kojeg smo očistili. Razvijalo se jako dobro i na pregledu je bilo jako dobro. Couder je raspravljao sa mnom, razmatralo smo nekoliko opcija i zbog njegove odluke smo stavili vodu i sol. Ispalo je da je novo stavljanje vode i soli dalo lošiju podlogu, to je mišljenje Rene Fleissa. Što je, tu je. Plan B smo pokušali, a plana C više nema. Žao mi je ljudi. Nije ni prva ni zadnja koja se otkazala u Svjetskom kupu na dan utrke, idemo dalje. Mi smo dali sve od sebe u pripremi staze, a žiri iz FIS-a je odlučio svoje. Teška je odluka za sve nas, treba biti jake glave i ići dalje Nadam se da će se skijalište otvoriti za građanstvo što prije. Najljepša je priča Leonino sedmo mjesto - rekao je direktor hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.

Među tih 19 skijaša koji su se uspjeli stazom bio je i naš Filip Zubčić kojem je velika greška upropastila vožnju. Zog prevelike želje nije uspio ostvariti što je zamislio, izletio je sa staze u prvom dijelu nakon jakog ritma pa se u donekle 'revijalnom' tonu vratio na nju i ušao u cilj s ogromnim zaostatkom od 4 sekunde i 93 stotinke. Šteta jer je samo skijanje tijekom staze izgledalo dobro, bez te greške bi po svojoj brzini ušao u najboljih šest-sedam, ovako će ostati bez druge vožnje. No, njegova slaba vožnja neće se brojati, što bi mu trebalo ići u prilog. Ipak, Filip je bio vidno iznerviran odlukom o otkazivanju utrke, bez obzira na to što ga je to 'spasilo'.

06.01.2022., Zagreb - Prva voznja muskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2022. Filip Zubcic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Napravio sam kardinalnu grešku i izgubio gore iznad tri sekunde. Pozitivno je to što sam ostatak staze odskijao dobro, ali ta greška me koštala dobrog plasmana, bio bih negdje šesti-sedmi. Predirektno sam ušao u ta vrata i kasnije upao u rupu. Bacio sam se i probao ići koliko mogu. Postavka je brza i podloga teška, ali vozili smo milijun ovakvih utrka, nije to ništa novo. Svi se jako žale na podlogu, ovo mi se uopće ne sviđa. Dečki, ovo je slalom, a ne spust - reakcija je našeg najboljeg skijaša Filipa Zubčića nakon njegove vožnje i nakon otkaza zbog situacije na stazi.
 

Komentara 25

KR
Krud
13:47 06.01.2022.

Ovo sve skupa nema smisla.

ZA
zagi101
14:27 06.01.2022.

prognoza se znala 15 dana unaprijed i uopće mi nije jasno zakaj se forsiralo

Avatar Asterix
Asterix
14:21 06.01.2022.

Od početka je sve to isforsirano do bola. Preniska je to planina a uz to i termin nije pogođen. Kraj siječnja ili početak veljače bi donekle povećali šanse za povoljne uvjete ali i to je upitno. Realno je ugasiti tu utrku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije