Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMNI ZA IZNENAĐENJA

Sljemenski san šestorice Hrvata u društvu svjetske skijaške elite: "Mogao bih do postolja"

05.01.2022.
u 07:00

U društvu svjetske slalomske elite (Noel, Pinturault, Jakobsen, Foss-Solevaag, Kristoffersen...) u današnjoj muškoj utrci Snježne kraljice naći će se i šestorica hrvatskih skijaša (Zubčić, Vidović, Rodeš, S. Kolega, T. Ljutić i Nikić), svatko sa snovima o najboljem rezultatu

Na stazi kojom će dan prije proći najbolje svjetske slalomašice, 24 sata poslije (u srijedu), nastupit će i najbolji svjetski slalomaši (Noel, Pinturault, Jakobsen, Foss-Solevaag, Kristoffersen...). A s njima će se natjecati i šestorica hrvatskih skijaša – Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Samuel Kolega, Leon Nikić i Tvrtko Ljutić.

A upravo će Tvrtku, starijem bratu naše velike skijaške nade Zrinke Ljutić, ovo biti debitantski nastup. Ne samo na Sljemenu nego i u Svjetskom kupu.

– Nikad nisam ovdje nastupio i ne znam što bih trebao očekivati i kao bi to trebalo izgledati. Sve FIS utrke ove sezone sam dobro odradio i imam dovoljno samopouzdanja. Meni je važno da to bude solidan nastup i meni bi to bilo dovoljno..

Zubčić najjači hrvatski adut

Pod najvećim povećalom domaće sportske javnosti bit će, dakako, naš najbolji skijaš Filip Zubčić, dvostruki osvajač veleslalomske bronce u Svjetskom kupu kojem ove sezone bolje ide upravo slalom.

– Iako sam posljednjih godina puno trenirao i slalom, ipak je to moje prvo slalomsko postolje bio iznenađujući rezultat. No, super se osjećam i vjerujem da ove sezone mogu do još slalomskih postolja.

Tko zna, možda se to dogodi baš na Sljemenu gdje je lani bio peti. A njega i konkurenciju čeka “rock and roll” staza, kako je to nazvala sjajna moderatorica presice naših skijaša Ana Jelušić.

– Za žensku utrku će biti toplo vrijeme pa će na stazu zacijelo baciti puno soli. Za našu utrku se očekuju kiša i snijeg i još ako će staza biti grbava bit će dodatno zahtjevna. No, ja sam dosta često radio dobre rezultate na grbavim stazama.

Prvi lauf vozi se po danu (15.30), a drugi po noći (18.40).

– Prva se vožnja zapravo vozi u sumrak pa će biti malo zeznuto jer neće pomagati reflektori. No, drugi lauf će biti potpuno u mraku i to će biti super – kazuje Zubčić, peti u poretku slalomaša nakon dvije ovosezonske utrke koji žali što neće biti publike:

(SP)SWITZERLAND-LES DIABLERETS-WINTER YOG-ALPINE SKIING-MEN'S SLALOM (200115) -- LES DIABLERETS, Jan. 15, 2020 (Xinhua) -- Mikkel Remsoey of Norway falls during the men's slalom of alpine skiing at the 3rd Winter Youth Olympic Games at Les Diablerets Alpine Centre in Les Diablerets, Switzerland, Jan. 14, 2020. (Xinhua/Wang Qingqin) Wang Qingqin Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: Wang Qingqin

– To ima li ili nema publike ne utječe na moju izvedbu, no ljepše je skijati dok se navija, to ti daje dodatnu motivaciju. Zato i jest lijepo voziti Svjetski kup.

Inače, od ove garniture hrvatskih skijaša, drugi najbolji rezultat na Sljemenu ima Matej Vidović koji je, lani, na Crvenom spustu bio 12, a u prva dva slaloma sezone osvojio je 22. pa 18. mjesto.

– Moj cilj za ovu sezonu je ostvariti utrku s top 10 plasmanom. Vjerujem da to mogu jer skijam bolje nego ikad dosad i samo je pitanje vremena. Tko zna, možda već na Sljemenu – kazuje Vidović, kojem će ovo biti deveti nastup na Zagrebačkoj gori i koji dodaje:

– Znali smo mi na Sljemenu već imati proljetne uvjete, čak i toplije vrijeme, no ta staza nama nije nepoznanica.

No, nepoznanica će biti koliko Istok Rodeš ovog časa može, nakon dvije operacije lakta i samo dva tjedna treninga.

– Bitno mi je da startam u sezonu baš na Sljemenu. Iako nisam u top-formi, znam da tu mogu izvući nešto. Lakat nije na 100 posto, no u skijanju lakat i ne mora biti na 100 posto da bih dobro skijao. Imam kilometražu u karijeri i vjerujem da mogu imati dobar nastup – rekao je Rodeš koji još uvijek ne zna hoće li nastaviti skijati i u siječnju.

– Koliko znam, imam pravo nastupiti četiri puta u Svjetskom kupu i da još uvijek imam neku vrstu bodovne zaštite zbog ozljede. Ja sam bio doma u Varaždinu i spremio sam se sve do Schladminga, a neka direktor Pavlek vodi brigu je li pametno da nastupam ili ne.

Više tražim od sebe nego drugi

Lanjsko 15. mjesto izboreno na Sljemenu, Samuelu Kolegi je najbolji rezultat karijere.

– Ja uvijek od sebe imam puno veća očekivanja no što ih od mene imaju drugi, no neću o tome javno. Nama hrvatskim skijašima ide u prilog što je ovo teška staza i što taj dan možemo očekivati kišu i snijeg.

Za Leona Nikića, američkog đaka, plasman u drugu vožnju bio bi svojevrsna senzacija.

– Studiram na fakultetu na Aljasci gdje sam zbog nekih problema sa stazama skupio manje treninga no što smo planirati. Nije lako motivirati se
obaviti sve što trebaš i u vezi sa školom, no druge opcije nema – zaključio je ovaj student psihologije.

 

Komentara 3

Avatar Scheweningen
Scheweningen
09:39 05.01.2022.

jučer cijela skijaška Europa priča kako se u zagrebu skija po travi. Kom ovo treba ?

AN
ANNY
08:04 05.01.2022.

Strah me je da će zbog loših uvjeta biti današnja utrka otkazana. Sa nestrpljenjem se čeka konačna odluka.

KR
Krud
10:36 05.01.2022.

Postoje i pametniji načini za 20 mil. Kuna potrošiti. Banija možda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije