Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOSIO DRES OBA KLUBA

Rijeka i Dinamo igraju na treću godišnjicu smrti: Dudu su obožavali gdje god da je igrao

19.06.1996. Engleska -  Europsko prvenstvo u nogometu. Hrvatska - Portugal. Dubravko Pavlicic. Photo: Robert Belosevic/PIXSELL
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
04.04.2015.
u 10:24

SVESTRANI SPORTAŠ: Bio je svjetski nogometni prvak do 20 godina s Jugoslavijom, član vatrenih, a nakon toga je postao doprvak Španjolske u paraglajdingu

Subotnji derbi Rijeke i Dinama igra se točno na treću godišnjicu smrti Dubravka Pavličića, nogometaša koji je nosio dres obaju tih klubova. Igrao je Dudo i 36 puta za hrvatsku reprezentaciju, bio je član i one "čileanske" generacije koja je osvojila zlato na SP-u do 20 godina, a velik je trag ostavio i u španjolskim klubovima Herculesu i Salamanci. Imao je samo 45 godina kada je umro.

"Ludost" na Velebitu

Nakon karijere ostao je s obitelji živjeti u Alicanteu, a nemirni ga je duh nakon okončanja karijere odveo u paraglajding, u kojem je postao čak i doprvak Španjolske!

– Bili smo kod mene na ljetovanju u Crikvenici i jednoga me jutra povukao i rekao: "Idemo na Velebit, idem letjeti!" Najprije smo se vozili po nekakvim uskim putevima, potom smo po kozjim stazama hodali do vrha i kad smo došli gore, pregledavao je svoj paraglajder i odjednom se uozbiljio. Pronašao je nekakvu vlat trave u paraglajderu i rekao mi je: "Vidiš ovo, zbog te bih trave mogao poginuti!" No to ga nije omelo da se iznova koncentrira i za nekoliko minuta je skočio sa stijene – prepričava nam bivši dinamovac Željko Adžić druženje s Pavličićem.

Adžić i Pavličić igrali su godinu dana zajedno u Herculesu i tamo je stvoreno čvrsto prijateljstvo...

– Teško mi je govoriti o Dudi, bio je divan čovjek, svakako jedan od najboljih koje sam upoznao u životu – rekao nam je Adžić i zastao.

Suze su nezadrživo potekle, emocije su bile prejake...

– Uvijek kad ga se sjetim ne mogu zaustaviti suze. To je tako bolno, teško mi je govoriti o njemu, još ne vjerujem da ga nema... Nikad, baš nikad Dudo nije nikome ništa nažao napravio. Stvarno je bio poseban, iskoristio je svaku sekundu svog kratkog života, nikad nije mogao dugo biti na jednom mjestu, osim kad se kartala bela! Bile su to čudesne partije, onaj tko izgubi morao je ići gurati kontejner s otpadom, a pobjednici su poražene gađali jajima. Sve je to, naravno, bila njegova ideja – kaže Adžić i dodaje:

– Sasvim je slučajno doznao da je bolestan, trebao je doći s obitelji u Hrvatsku (bio je oženjen Višnjom, s kojom je imao sinove Tina i Luku te kći Teu, nap. a.) i otišao je na redovni pregled. I tada su mu rekli da nije dobro... Bili smo u stalnom kontaktu, ali nisam želio otići u Španjolsku k njemu, da ne bi možda to shvatio kao oproštaj. Sad mi je žao što ga nisam otišao vidjeti – kaže kroz suze Adžić.

Velika počast u Herculesu

Bivši Dinamov napadač Alen Peternac igrao je u nekoliko navrata protiv Dubravka Pavličića...

– Bili su to žestoki dvoboji. On je već otišao u Rijeku kad sam ja zaigrao za Dinamo, nekoliko me puta čuvao, nisam se baš naigrao kraj njega. I u Španjolskoj protiv njega nisam zabio gol – kaže Peternac i nastavlja:

– Bio je moderni srednji branič, čvrst, žilav, pomalo i prgav. Silno su ga voljeli i cijenili u Herculesu, uostalom i ulaz na stadionu broj 5 nosi njegovo ime. Dudo je bio poseban, neke je utakmice čak odigrao i s maramom na glavi, onda se to moglo – kaže Peternac.

>> Pinto: Došao sam zbog Lige prvaka i želim je igrati, a navijao sam za Hrvatsku

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije