Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

U Hrvatsku stižu velika priznanja iz čitavog svijeta, zovu i raspituju se za naš model

- Optimist sam oko natjecanja, uvjeren sam da će sve završiti prema planovima – kaže prof. Primorac.
21. svibnja 2020. u 07:00 3 komentara 4866 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Nogomet se polako vraća na scenu, a uskoro ćemo ga gledati i na travnjacima HNL-a. Zasad ide u tom smjeru, jer naši nogometni prvoligaši položili su prvi ‘prijamni ispit’, svi su prošli prvi krug testiranja na koronavirus i nema pozitivnih.

PBZ DONACIJA PBZ pomaže žrtvama potresa i oboljelima od koronavirusa: Donirali su gotovo pet milijuna kuna

Već je počelo uzimanje uzoraka za drugi krug genetičkog testiranja te vađenje krvi za serološka testiranja, koja će biti obavljena do početka natjecanja i nadamo se da će i dalje sve biti u redu, pa će HNL krenuti.

– Izuzetno sam zadovoljan i ponosan, napravili smo izvrstan projekt koji globalno pozicionira Hrvatsku, testirali smo u prvom krugu 350 osoba, sad je počeo drugi krug i vjerujem da će i on pokazati da u našem prvoligaškom nogometu nema virusa. Naš model je Fifa istaknula kao sjajan primjer, naziva ga hrvatskim modelom i to je i za našu državu veliko priznanje.

Pri tome smo pokazali da medicina temeljena na dokazima i sport idu zajedno, ali smo i pokazali svijetu kako se uspješno boriti protiv COVID-19. Mnogi iz inozemstva zovu i raspituju se za naš model, koji nas snažno pozicionira, a istodobno nas mnogi smatraju sigurnom državom jer smo pokazali kako se sustavno boriti protiv COVID-19.

A možete zamisliti koliko to znači za našu državu sad kad je pred nama turistička sezona – kazao je nakon prvog kruga testiranja prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik zdravstvene komisije Hrvatskoga nogometnog saveza.

Taj model koji je zdravstvena komisija HNS-a napravila odjeknuo je i izvan naših granica, koliko znamo neki američki mediji su se zanimali za to i spremaju se o svemu tome raditi priču.

Siniša Mihajlović NIJE BIRAO RIJEČI Otkrio teške detalje o životu u Hrvatskoj i poručio: Mi, Srbi, najgori smo za sebe!

HNL bi uskoro trebalo krenuti, jeste li optimist da će se i završiti?

– Sad nastavljamo s drugim valom testiranja, među kojima su i serološka testiranja i onda ćemo imati i stvarni uvid u prirodnu procijepljenost nogometaša, ili jednostavnije rečeno, da li su ikada bili u kontaktu sa Sars-Cov-2 virusom što bi dovelo do razvoja protutijela, nakon čega te osobe prema dosadašnjim spoznajama više ne mogu oboljeti, ali niti prenositi virus. I da, optimist sam oko natjecanja, uvjeren sam da će sve završiti prema planovima – kaže prof. Primorac.

No, kad natjecanja krenu, kako će to izgledati, kakve će biti mjere na stadionima?

– HNS će pratiti i raditi kao i dosad po uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dakle, oprez će biti maksimalan, igrat će se bez gledatelja, uz sve epidemiološke mjere. Iznimno sam zahvalan zdravstvenom osoblju, djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji su napravili golem posao, članovima Zdravstvene komisije HNS-a i članovima Povjerenstva za borbu protiv COVID-19 HNS-a, Specijalne bolnice Sv. Katarina, ISABS-u, Genosu, vodstvu klubova i igračima koji su se tijekom provođenja projekta ponašali iznimno odgovorno.

Što ako se tijekom natjecanja pojavi zaraženi igrač?

– Zasad isključujemo takvu mogućnost zbog rezultata koje imamo. Ne zaboravite, bude li netko pozitivan, testiranje će se ponoviti, u određenom broju slučajeva osobe koje su preboljele bolest su pozitivne neko vrijeme na prisutnost genetičkog materijala virusa iako je njihov virus afunkcionalan.

Kate Middleton Urezao joj se u sjećanje Princeza Kate Middleton obožavala je slavnog Hrvata: 'Bila sam opčinjena njime'

U svakom slučaju, za sve imamo razrađene postupke. I što je još važno, za razliku od drugih, naš je model razvio mjere koje su omogućile da igrači treniraju već pet tjedana i bit će spremni za početak natjecanja. Samo moramo i dalje svi biti jednako odgovorni i pobijedit ćemo COVID-19 – zaključio je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

2,2 po Richteru
Noćas zabilježen novi potres u Zagrebu: Cijela zgrada se tresla
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
  Hrvatski Idol i Vođa:

  U Hrvatsku stižu velika priznanja iz čitavog svijeta centralne Afrike i istočne Azije, zovu i raspituju se za naš model privatizacije u kojemu su stranci vlasnici dobara a domaci jadnici bježe za Irsku ili kopaju po kontejnerima.

 • adler77:

  A ha sve lete... Kako kenjas

 • Avatar SarahER98
  SarahER98:

  w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m