Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv COVID-19

U Hrvatsku stižu velika priznanja iz čitavog svijeta, zovu i raspituju se za naš model

21.05.2020.
u 07:00

- Optimist sam oko natjecanja, uvjeren sam da će sve završiti prema planovima – kaže prof. Primorac.

Nogomet se polako vraća na scenu, a uskoro ćemo ga gledati i na travnjacima HNL-a. Zasad ide u tom smjeru, jer naši nogometni prvoligaši položili su prvi ‘prijamni ispit’, svi su prošli prvi krug testiranja na koronavirus i nema pozitivnih.

Već je počelo uzimanje uzoraka za drugi krug genetičkog testiranja te vađenje krvi za serološka testiranja, koja će biti obavljena do početka natjecanja i nadamo se da će i dalje sve biti u redu, pa će HNL krenuti.

– Izuzetno sam zadovoljan i ponosan, napravili smo izvrstan projekt koji globalno pozicionira Hrvatsku, testirali smo u prvom krugu 350 osoba, sad je počeo drugi krug i vjerujem da će i on pokazati da u našem prvoligaškom nogometu nema virusa. Naš model je Fifa istaknula kao sjajan primjer, naziva ga hrvatskim modelom i to je i za našu državu veliko priznanje.

Pri tome smo pokazali da medicina temeljena na dokazima i sport idu zajedno, ali smo i pokazali svijetu kako se uspješno boriti protiv COVID-19. Mnogi iz inozemstva zovu i raspituju se za naš model, koji nas snažno pozicionira, a istodobno nas mnogi smatraju sigurnom državom jer smo pokazali kako se sustavno boriti protiv COVID-19.

A možete zamisliti koliko to znači za našu državu sad kad je pred nama turistička sezona – kazao je nakon prvog kruga testiranja prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik zdravstvene komisije Hrvatskoga nogometnog saveza.

Taj model koji je zdravstvena komisija HNS-a napravila odjeknuo je i izvan naših granica, koliko znamo neki američki mediji su se zanimali za to i spremaju se o svemu tome raditi priču.

HNL bi uskoro trebalo krenuti, jeste li optimist da će se i završiti?

– Sad nastavljamo s drugim valom testiranja, među kojima su i serološka testiranja i onda ćemo imati i stvarni uvid u prirodnu procijepljenost nogometaša, ili jednostavnije rečeno, da li su ikada bili u kontaktu sa Sars-Cov-2 virusom što bi dovelo do razvoja protutijela, nakon čega te osobe prema dosadašnjim spoznajama više ne mogu oboljeti, ali niti prenositi virus. I da, optimist sam oko natjecanja, uvjeren sam da će sve završiti prema planovima – kaže prof. Primorac.

No, kad natjecanja krenu, kako će to izgledati, kakve će biti mjere na stadionima?

– HNS će pratiti i raditi kao i dosad po uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dakle, oprez će biti maksimalan, igrat će se bez gledatelja, uz sve epidemiološke mjere. Iznimno sam zahvalan zdravstvenom osoblju, djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji su napravili golem posao, članovima Zdravstvene komisije HNS-a i članovima Povjerenstva za borbu protiv COVID-19 HNS-a, Specijalne bolnice Sv. Katarina, ISABS-u, Genosu, vodstvu klubova i igračima koji su se tijekom provođenja projekta ponašali iznimno odgovorno.

Što ako se tijekom natjecanja pojavi zaraženi igrač?

– Zasad isključujemo takvu mogućnost zbog rezultata koje imamo. Ne zaboravite, bude li netko pozitivan, testiranje će se ponoviti, u određenom broju slučajeva osobe koje su preboljele bolest su pozitivne neko vrijeme na prisutnost genetičkog materijala virusa iako je njihov virus afunkcionalan.

U svakom slučaju, za sve imamo razrađene postupke. I što je još važno, za razliku od drugih, naš je model razvio mjere koje su omogućile da igrači treniraju već pet tjedana i bit će spremni za početak natjecanja. Samo moramo i dalje svi biti jednako odgovorni i pobijedit ćemo COVID-19 – zaključio je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Komentara 3

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:21 21.05.2020.

U Hrvatsku stižu velika priznanja iz čitavog svijeta centralne Afrike i istočne Azije, zovu i raspituju se za naš model privatizacije u kojemu su stranci vlasnici dobara a domaci jadnici bježe za Irsku ili kopaju po kontejnerima.

AD
adler77
08:27 21.05.2020.

A ha sve lete... Kako kenjas

Avatar SarahER98
SarahER98
03:35 22.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije