Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJENI

Bio je hrvatski reprezentativac na SP-u, a iznenadit ćete se kad vidite gdje je sada!

Oliver Zelenika
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/8
06.12.2018.
u 21:11

Prije samo četiri godine Oliver Zelenika bio je na “sedmom nebu”, Niko Kovač poveo ga je kao trećeg vratara na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. No danas je u Nizozemskoj, u drugoligašu NEC Nijmegen

Bili su zvijezde Prve HNL iz koje su dospjeli do reprezentacije, neki su čak s kockastima bili i dio velikih natjecanja, a danas su zaboravljeni, neki su i nestali s nogometne mape, većina nije ni u primisli izbornika Zlatka Dalića. Šanse da ćemo ih jednog dana opet vidjeti u kockastom dresu za mnoge s popisa “izgubljenih” zvijezda HNL-a više ne postoje.

Recimo poput Olivera Zelenike. Prije samo četiri godine bio je na “sedmom nebu”, Niko Kovač poveo ga je kao trećeg vratara na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Mladom vrataru to je ostao vrhunac i najsvjetliji trenutak karijere jer već dvije godine poslije bio je bez kluba nakon što je raskinuo ugovor s Dinamom.

Sammir se vraćao u Dinamo

Pokušao je u poljskoj Lechiji iz Gdanjska u kojoj je u sezonu i pol skupio tek 90 minuta, a ove sezone sreću je potražio u Nizozemskoj, u drugoligašu NEC Nijmegenu kojem se priključio usred sezone. Branio je na posljednje dvije utakmice svoje momčadi, trenutačno desete u ligi od 20 ekipa, i primio je dva pogotka. I njegov kolega vratar Ivan Vargić, nominalno treći čuvar mreže reprezentacije na Euru 2016., posljednjih se sezona muči s minutažom. Đakovčaninu je dugo vremena trebalo da zasluži poziv pa kada je tadašnji izbornik Igor Štimac prvi put prozvao njegovo ime, Vargić je u toj mjeri bio zatečen da čak ni putovnicu nije imao. Ipak, skupio je tri nastupa uz simboličnu minutažu u prijateljskim utakmicama (po minutu protiv Argentine i Rusije, odnosno osam protiv Sjeverne Irske), a sjajne intervencije u Rijeci osigurale su mu transfer u Lazio.

U Rimu međutim pored nedodirljivog Thomasa Strakoshe nije mogao računati na mjesto među vratnicama. Skupio je 270 minuta u dvije sezone prije nego što je prošlog ljeta otišao na posudbu u ciparski Anorthosis gdje je opet završio na klupi iako je sezonu počeo kao prvi vratar.

Hrvatsku je na velikom natjecanju predstavljao i Sammir oko kojega su se oduvijek lomila koplja, a njegovo pozivanje u reprezentaciju izazvalo je puno kontroverzi. Skupio je sedam nastupa u vrijeme Štimčeva i Kovačeva izbornikovanja, bio je i sudionik SP-a 2014. na kojem je odigrao 72 minute u 4:0 pobjedi protiv Kameruna, što mu je bio i posljednji nastup za “nogometnu domovinu”. Nema tome godinu dana kako je Sammir hrabro najavljivao povratak u reprezentaciju, ali to će mu očito ostati pusti san. Danas 31-godišnji Brazilac je još od proljeća bez kluba iako se prošlog ljeta opet nudio Dinamu. Navodno će idućeg proljeća pojačati Santos.

Bez kluba je i Hrvoje Milić koji je skupio šest nastupa za reprezentaciju, posljednji prije nešto više od četiri godine u prijateljskoj utakmici protiv Argentine. U posljednje dvije sezone promijenio je čak tri kluba, a otkako je početkom ljeta dobio otkaz u Napoliju, nije uspio pronaći novi klub.

Ivan Močinić bio je na popisu putnika za SP 2014., no zbog ozljede zgloba otpao je u posljednji trenutak kada je reprezentacija već bila u Brazilu, a na njegovo je mjesto naknadno upao Milan Badelj. Dvije godine poslije transferiran je u bečku Austriju za dva milijuna eura, no ubrzo je krenula njegova golgota. Usred premijerne sezone dogodila mu se ozljeda koljena nakon koje se još nije vratio. Posljednje dvije sezone bez minute je prvoligaškog nogometa. Prošle sezone odigrao je tek tri utakmice za drugu momčad Austrije u trećoj ligi, a i ove sezone igra u istoj konkurenciji. Jedini nastup za reprezentaciju ostao mu je protiv Rusije u pobjedi 3:1.

Na SP-u 2014. nije nastupio, ali je na putu do njega sudjelovao Ante Vukušić. “Sinjski dijamant” čija je karijera krenula nizbrdo otkako je 2012. napustio Hajduk odigrao je poluvrijeme protiv Švicarske, još tri puta bio na klupi u kvalifikacijama za SP, a onda nestao. U nogometnim lutanjima igrao je u Italiji, Belgiji, njemačkoj i poljskoj drugoj ligi, a od ove sezone član je slovenskog prvoligaša Krškog. Nedavno je i zabio, a to mu je bio prvi prvenstveni gol nakon godinu i pol dana, ali i prvi pogodak u prvoligaškoj konkurenciji poslije čak četiri godine!

Franko Andrijašević Prvu HNL napustio je sa statusom najboljeg igrača lige, najzaslužnijeg za dvostruku krunu Rijeke u sezoni 2016./17., i potencijalnog reprezentativca. Do 4,25 milijuna eura vrijednog transfera u Gent odigrao je tri utakmice za nacionalnu vrstu, no danas je daleko od očiju izbornika Zlatka Dalića.

Posljednji put u kadru reprezentacije bio još prije dvije godine u porazu od Islanda u kvalifikacijama za SP 2018. U Gentu nije mogao bolje početi, već u premijernoj utakmici zabio je gol, ali onda su jedan za drugim počeli problemi s ozljedama. S promjenom trenera promijenio se i njegov status u momčadi, no s novom smjenom na klupi Genta napokon mu je svanulo. Odigrao je posljednjih šest utakmica iako bez napadačkog doprinosa.

Ni Josip Mišić (dva nastupa za reprezentaciju) se odlaskom iz HNL-a nije naigrao. Županjac je otišao iz Rijeke u Sporting u transferu vrijednom 2,75 milijuna eura, a portugalski velikan osigurao se odštetnom klauzulom od čak 60 milijuna eura. Mišić, međutim, dobiva mrvice. Lani je odigrao ukupno 120 minuta.

U posebnu skupinu spadaju mladi nogometaši koji predstavljaju novi val hrvatskog nogometa, a koji su ispali iz vidokruga izbornika jer nakon odlaska iz HNL-a još uvijek traže svoje mjesto pod suncem. Najmlađi nogometaš u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije (imao je 16 godina, 11 mjeseci i 22 dana kada ga je Igor Štimac “bacio u vatru” u prijateljskoj utakmici protiv Portugala) Alen Halilović danas je ni na nebu ni na zemlji. U pet godina od debija za nacionalnu vrstu skupio je devet nastupa, ali posljednji još prije dvije i pol godine. Prošao je Barcelonu, Gijon, HSV, Las Palmas dok prošlog ljeta minute nije odlučio potražiti u Milanu. Ove jeseni igra isključivo za U21 reprezentaciju koju je kao kapetan predvodio do plasmana na Euro. Za Milan je odigrao ukupno tri minute.

Nižić se mučio s Hajdukom

Ante Ćorić bio je, pak, dio reprezentacije na Euru 2016., za nacionalnu vrstu skupio je tri utakmice (posljednju je odigrao još u ožujku 2017.), a budući poziv ovisit će o minutaži. Koje zasad nema. U utakmici Lige prvaka protiv Reala dobio je 26 minuta i to mu je bilo najviše što je ove sezone proveo na travnjaku u dresu Rome. Do te utakmice skupio je svega 19 minuta i zato se sve glasnije govori o posudbi u Udinese ili Parmu u kojima će dobiti više prilike.

Niti jedan od prethodno nabrojenih igrača nije dobio poziv izbornika Zlatka Dalića koji je u 20 utakmica svoga izborničkog mandata koristio 38 nogometaša. Od igrača iz “Dalićeva kadra” u najtežoj situaciji je donedavni kapetan Hajduka Zoran Nižić. Nakon mučne situacije s Hajdukom koja je kulminirala slanjem u drugu momčad Nižić je sreću potražio u ruskom Akhmatu iz Groznog...

>> Pogledajte što je Zlatko Dalić rekao nakon utakmice s Engleskom

Komentara 15

KO
komunikolog
21:35 06.12.2018.

Nitko od navedenih nije ni bio u Mamićevoj “štali”. Oni koji su tamo bili, osvojili su srebro u Rusiji. Šta bi tek bilo da su u Rusiji nastupali puleni “Našega Hajduka”?

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
21:20 06.12.2018.

Uglavnom... svi oni koji su se odmetnuli iz Mamićeve štale, loše su prošli.... hmmm ?

DU
Deleted user
23:47 06.12.2018.

Kako večernjak plačenički truje. Tu di on sad brani je bolje biti 10 puta nego u jajduku. Ne znaju više kako nauditi Hrvatskoj,Dinamu ......s druge strane češkaju mala jajčeka jajdukova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije