Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hranjivi i zdravi

Zdravi su i hranjivi, reguliraju san... Evo kako pripremiti patlidžane za zimnicu za prste polizati

Patlidžan
Foto: Thinkstock
24.08.2016.
u 10:06

Patlidžan obiluje hranjivim tvarima poput prehrambenih vlakana, folne kiseline, vitamina B3 i B6, magnezija i kalija

Vrhunac sezone patlidžana je od kolovoza do listopada pa je sada pravo vrijeme da počnete razmišljati o pripremi patlidžana za dugu zimu pred nama. 

U tim je mjesecima koncentracija hranjivih tvari najviša, a okus najbolji. 

Patlidžan obiluje hranjivim tvarima poput prehrambenih vlakana, folne kiseline, vitamina B3 i B6, magnezija i kalija.

Usto, patlidžan sadržava i mnoge fitonutrijente koji su snažni čistači slobodnih radikala. Patlidžan poboljšava zdravlje središnjeg živčanog sustava.

Sadrži triptofan koji regulira zdrav san. Osim toga, jako su ukusni u raznim varijacijama te je prava šteta ne pripremiti ih za zimnicu.

Kako odabrati patlidžan

Postoje razne sorte patlidžana, a najlakše ćete ih razlikovati veličinom i bojom. Manje sorte su slađe i bolje pašu uz jela s krumpirom, a veće sorte birajte za pečenje ili namaze. Zreli patlidžani su "puni" i imaju zategnutu, sjajnu koru. Ako su na dodir mekani, prezreli su. 

Pečeni patlidžan

Narežite patlidžan na kriške, malo deblje, i lagano kistom nauljite prije pečenja. Posložite na lim za pečenje i upalite pećnicu na 220 stupnjeva. Kada su pečeni, ostavite da se ohlade, a ohlađene slažite u posudu i zalijte octom. Neka odstoje nekoliko sati. Zatim ih iscijedite i slažite u čiste staklenke da što više stane u jednu. Patlidžani jako dobro upijaju ulja stoga je najbolje birati po želji repičino ili maslinovo ulje za prelijevanje. U ulje dodajte komade češnjaka, kapara po želji, mediteranskih začina poput ružmarina, bosiljka. Možete ubaciti i malo sušenih rajčica. Staklenku zatvorite i držite na hladnom i tamnom mjestu. Možete ih služiti uz slani sir, na vruće bruschette ili kao prilog jelima s mesom. Može biti i odličan izbor za salatu uz pečeno meso. 

Namaz od patlidžana

Operite i dobro ocijedite kriške patlidžana. Nasjeckajte luk i pirjajte patlidžan par minuta. Nakon toga izvadite iz lonca i ubacite u blender i sameljite. Začinite po želji

>>Nakon Velike Gospe počinje priprema ajvara, sataraša i kiseljenje povrća

Komentara 1

DN
Drugi_Način
08:10 25.08.2016.

Meni je najbolj u domaćem ajvaru. To je i jedini način kako da koristim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije