Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namirnice za održivu budućnost

2016. godina mahunarki: ‘šerajte’ recepte

mahunarke
Foto: Thinkstock
1/2
15.02.2016.
u 19:00

Mahunarke su superhrana s povoljnim utjecajem na zdravlje i okoliš

Pod sloganom “Hranjivo sjeme za održivu budućnost”, Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO – Food and Agriculture Organization) proglasila je 2016. godinu Međunarodnom godinom mahunarki kako bi se podigla javna svijest u brojnim dobrobitima ovih namirnica.

Odnosi se to prije svega na najpoznatije vrste takozvanog suhog zrna – grah, grašak, leću i slanutak – pomoću kojih bi se, kako ističe glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, mogla smanjiti glad u svijetu te potaknuti održivu proizvodnja hrane s povoljnim utjecajem na zdravlje i okoliš.

Sjemenke mahunarki, koje su poznate i kao grahorice ili leguminoze, iznimno su hranjive: sadrže visok udio proteina (bjelančevina) i kompleksnih (složenih) ugljikohidrata koji organizmu daju obilje zdrave energije.

– Mahunarke obiluju i brojnim drugim tvarima važnim za zdravlje, među kojima su aminokiseline i dijetalna vlakna. Istraživanja su pokazala da prehrana koja uključuje mahunarke pomaže regulaciji kolesterola i šećera u krvi te može smanjiti rizik od srčanožilnih oboljenja i dijabetesa tipa 2, kao i od nekih oblika raka. Mahunarke pomažu i održavanju normalne tjelesne težine – kaže nutricionistica Karmen Matković Melki iz tvrtke Definicija hrane za nutricionističko savjetovanje.

Fascinantan hranjivi sastav

Zbog povoljnog učinka mahunarki u prevenciji bolesti i pretilosti, Europski parlament zatražio je od Europske komisije da u većoj mjeri informira države članice o dobrobitima prehrane bogate mahunarkama kako bi se potaknula njihova konzumacija.

Stručnjaci ističu kako je hranjivi sastav mahunarki fascinantan jer – osim već spomenutih bjelančevina, složenih ugljikohidrata, aminokiselina i dijetalnih vlakana – mahunarke u “idealnim” omjerima sadrže brojne minerale (primjerice, željezo, magnezij, kalij, cink, fosfor), vitamine B i E te takozvane fitokemikalije poput flavonoida s antikancerogenim učinkom. Neki čak tvrde da su mahunarke bogatije proteinima nego meso, a probavljivije. Svakako su sjemenke mahunarki najznačajniji izvor proteina osobama koje ne jedu namirnice životinjskog podrijetla.

Kampanja na mrežama

Mahunarke se smatraju odličnom namirnicom i kad je riječ o “vremenu iskoristivosti” jer se mogu konzumirati odmah nakon branja, ali i osušiti te uskladištiti na dulje vrijeme. Putem internetskog portala IYP2016.org Ujedinjeni narodi pozivaju na više uživanja u mahunarkama u svakodnevnoj prehrani kod kuće te u vrtićima, školama, restoranima... Mahunarke se mogu pripraviti na raznovrsne načine: juhe, variva, prilozi, salate, slastice... Brašno mahunarki odlična je “baza” za kruh i kolače. Na društvenim mrežama počela je svjetska kampanja kojom se poziva na razmjenu recepata i fotografija jela s mahunarkama.•

>> Više vlaknaste hrane u mladosti, manji rizik od raka dojke u perimenopauzi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije