Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svakodnevna prehrana

10 namirnica koje i dalje jedemo, a ne bismo trebali

Hrana
Foto: Pixabay
1/4
02.06.2016.
u 11:00

Brojni vole eksperimentirati kada pripremaju vlastita jela, ali neke namirnice i nisu toliko zdrave, a koristimo se njima svakodnevno

Pripremanje vlastitih jela zna biti prilično zabavno, a eksperimentiranje raznim namirnicama stvara spoj ukusnih obroka. Međutim, neke namirnice i nisu toliko zdrave, a postale su uobičajene na našim kuhinjskim policama, piše Yahoo.

Izdvojili smo 10 sastojaka koje biste trebali zamijeniti zdravom alternativom:

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

1. Jeftina biljna ulja

Sojina, kukuruzna ili ulja sjemenki pamuka visoko su procesuirana i sadrže velike količine omega 6 zasićenih masti koje znaju stvarati upale. Umjesto ovih ulja, odaberite ulja avokada ili kokosa, koja pomažu i pri gubitku kilograma.

2. Kremaste juhe – konzervirane

Mnoga jela budu upropaštena jer ste ih prelili nekim konzerviranim kremastim juhama, bile one od piletine, gljiva ili nečeg trećeg. Ako već upotrebljavate takve sastojke, odaberite one organskog podrijetla.

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

3. Margarin

Neki margarini napravljeni su od procesuiranih ulja pa posljedično prouzročuju upale u organizmu, povezane i s dijabetesom, pretilošću, bolestima srca i rakom. Odaberite domaći maslac čije masnoće nisu procesuirane.

4. Teške kreme

Dodavanje sladila jelo može učiniti prilično nezdravim. Teške kreme prepune su kalorija, a njihova česta priprema lako deblja.

5. Boja za hranu

Umjetne boje za hranu koje mnogi koriste za ukrašavanje omiljenih slastica, nisu sasvim bezazlene, posebice za djecu. Mogu prouzročiti rak, pa i hiperaktivnost kod djeteta. Preporučuje se korištenje prirodnih bojila.

7. Umjetni zaslađivači

Iako nisu kalorični, umjetni zaslađivači 700 puta slađi su od prirodnog šećera! Zbog njih često tijekom dana žudimo za još slatkiša. Preporučuje se zamjena umjetnih prirodnim zaslađivačima.

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

8. Izbijeljeno brašno

Hrani daje ljepšu boju i mekanu strukturu, ali izbijeljeno brašno sadrži kemikalije opasne po zdravlje. Zamijenite ga.

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

9. Bijela riža

Riža je među najlošijim ugljikohidratima, a lako se može zamijeniti pa nema smisla tolerirati je u prehrani. Smeđa riža ili kvinoja dobra su su alternativa, ukusna i zdrava.

10. Nemasni mliječni proizvodi

Mnogo ljudi komentira laganu teksturu i okus nemasnih mliječnih proizvoda. No takvi proizvodi stvaraju nam osjećaj gladi i želju da pojedemo još više. Punomasna hrana u manjim količinama zapravo je zdravija, a i ukusnija.

>> Mislite da 'brza hrana' samo uzrokuje nakupljanje kilograma? Evo što još radi vašem tijelu

Ključne riječi

Komentara 7

FU
fuwerok
12:33 02.06.2016.

haha bijela riza najlosiji ugljikohidrat

EK
EksilkroateTS
11:58 02.06.2016.

Od sutra si printam T-Shirt s natpisom "Ne toleriram bjelu RIŽU!" ;)

BL
Blank01
17:45 02.06.2016.

Sve sto je navedeno netreba jesti. Potpuno su u pravu. Steta sto ljudi ne poslusaju to. Manje bi bilo cancera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije