Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzvanici iz cijelog svijeta

Prvo kraljevsko vjenčanje u Rusiji nakon 120 godina: Oženio se potomak Romanovih, za hranu zadužen Putinov kuhar

Foto: REUTERS
1/2
01.10.2021.
u 14:13

Vjenčanje potomka ruske kraljevske obitelji prvo je nakon 120 godina, a Georgij Mihajlovič rekao je da su odabrali nekadašnju rusku carsku prijestolnicu jer je to bilo prvo mjesto u Rusiji u koje su se vratili, ali i jer je blisko obitelji.

Veliki vojvoda Georgij Mihajlovič Romanov (40) oženio je talijansku zaručnicu Victoriju Romanov Bettarini u katedrali sv. Isaka u Sankt Peterburgu, a vjenčanje je okupilo brojne uzvanike iz cijelog svijeta. 

Vjenčanje potomka ruske kraljevske obitelji prvo je nakon 120 godina, a Georgij Mihajlovič je rekao kako su odabrali nekadašnju rusku carsku prijestolnicu jer je to bilo prvo mjesto u Rusiji u koje su se vratili, ali i jer je blisko obitelji. 

Vjenčanju prisustvuju stotine stranih gostiju, uključujući predstavnike 20 dinastija iz cijelog svijeta. Prema pisanju ruskih medija, očekuje se da će na vjenčanje doći bugarski car Simeon II. i egipatski kralj Ahmed Fuad II., članovi belgijske, crnogorske, talijanske, jugoslavenske, pruske kraljevske kuće i brojno plemstvo.

Georgije Mihajlovič sin je princeze Marije Vladimirovne koja je na čelu Carske kuće Romanov i njezina muža, velikog vojvode Mihaila Pavloviča. Rebecca, kći talijanskog diplomata iz plemićke obitelji, prema ruskoj tradiciji prihvatila je pravoslavlje i dobila ime Victoria Romanovna. Tradicionalna carska ceremonija trajat će dva dana, a za banket će se pobrinuti Jevgenij Prigožin, poznat i kao "Putinov kuhar". 

Par se prvo vjenčao na građanskoj ceremoniji u Moskvi 24. rujna prije nego što je organizirao ovotjednu vjersku ceremoniju koja je zamišljena tako da ponovi tradiciju ruske carske obitelji. Na dvosatnoj crkvenoj službi razmijenit će vjenčano prstenje koje je izradila kuća Faberge, omiljenog draguljara kraljevske obitelji prije revolucije.

Mladenka nosi vjenčanicu hollywoodske modne dizajnerice Reem Acra, čije su kreacije nosile Beyonce, Madonna, Angelina Jolie i Melania Trump. Drugog dana vjenčanja, koje će se održati u subotu, 700 gostiju pozvano je u palaču Konstantinovski na ručak, nastupe uživo i aukciju. Večer će završiti koncertom u sklopu otvaranja Ruskog carskog glazbenog društva.

Inače, Georgij Mihajlovič rođen je u Španjolskoj, a veći dio života proveo je upravo u Španjolskoj i Francuskoj. 

Njegov pradjed, veliki vojvoda Kiril Vladimirovič, uspio je pobjeći od boljševičkog nasilja tijekom revolucije 1917. godine u Finsku. On i njegova obitelj kasnije su se preselili u zapadnu Europu. Georgij Mihajlovič prvi je put posjetio Rusiju 1992. godine, a sada živi u Moskvi gdje radi na brojnim dobrotvornim projektima.

Posljednji ruski car Nikola II, njegova supruga i petoro djece ubijeni su od revolucionarnog streljačkog voda u srpnju 1918. u podrumu trgovačke kuće u Jekaterinburgu, gradu 1450 kilometara istočno od Moskve.

VIDEO>>Ella Dvornik na TikToku prozvala bivše: "Tukao me i varao. I zato hvala mom mužu koji je došao nakon svih njih"

Komentara 17

IM
imamohrvatsku
15:00 01.10.2021.

E da nije bilo ove neugode s Agrokorom bili bi tu i naši Todorići. Šteta.

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
16:12 01.10.2021.

"The world had run out of royalty, inbreeding having progressed to the point where the sole remaining example consisted mostly of teeth..." T.P.

DI
DIGLINDE
18:46 01.10.2021.

A iznad crkve stoji crvena petokraka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije