Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Večernjakova ruža

Mislav Bago: 'Na dodjelu bih poveo baku, njoj dugujem mnogo toga u životu, pa i to što danas jesam'

Jedan od naših najpoznatijih političkih novinara i ove je godine nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine, a u povodu nominacije s njime smo razgovarali o izazovnoj 2020. godini te nam je otkrio i kakvi su političari kad se ugase kamere.
22. veljače 2021. u 07:00 19 komentara 6934 prikaza
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/6

Gotovo da nema političara koji s lakoćom staje pred mikrofon iskusnog novinara Nove TV Mislava Bage jer zna da će se susresti s pitanjima koja često nisu ugodna, ali javnost odgovore na njih mora dobiti. Jedan od naših najpoznatijih političkih novinara i ove je godine nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine, a u povodu nominacije s njime smo razgovarali o izazovnoj 2020. godini te nam je otkrio i kakvi su političari kad se ugase kamere.

Ove godine nominirani ste za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine. Jeste li se nadali nominaciji? Što vam ona znači?
Iskreno, nisam. Ovaj posao počeo sam raditi jer ga volim. Onda s vremenom dolaze i komplimenti, pa i nagrade. Drago ti je kada takvo što dobiješ jer je to potvrda da je tvoj rad prepoznat kao kvalitetan, profesionalan i objektivan.

Što kažete na konkurenciju u kategoriji TV osobe godine? Pratite li rad kolega s drugih televizija?
Tko god dobije nagradu, zaslužio ju je. Cijenim kolege i, naravno, pratim njihov rad. U ovom poslu moraš stalno pratiti što se događa i ne stajati na mjestu, već lagano trčati naprijed.

 | Autor : Nova TV Foto: Nova TV

Protekla godina bila je poprilično izazovna za novinare i reportere. Pandemija, potresi, izbori... Puno se toga dogodilo u 2020. Što vam je predstavljalo najveći izazov?
Puno i previše toga se dogodilo i nadamo se da se takva godina više neće ponoviti. Iskreno, najviše mi nedostaju ona vremena jutarnje gužve na poslu, zajedničkih kolegija, razmjene mišljenja... Odjednom se mora provoditi podjela u timove, tu su maske, online komunikacija. Naš posao je kreativan, zahtijeva interakciju, stalnu komunikaciju s ljudima i kolegama, a u ovakvim uvjetima to je praktički svedeno na minimum. Život online ili putem Zooma nije za mene, no shvatio sam to kao svojevrstan izazov - pronaći način kako se prilagoditi, ali i sačuvati što se može od onog starog, kako će, nadam se, opet biti.

Poznati ste po tome da se ne ustručavate postaviti i najneugodnija pitanja. Kome ste se, prema vašem mišljenju, zbog 'neočekivanog' pitanja zamjerili u protekloj godini?
Iskreno, ne znam. Vjerojatno nekima jesam, no nisam nešto zabrinut zbog toga. Ja radim svoj posao, a oni svoj. Moj posao je postavljati pitanja i biti uporan u dobivanju odgovora. Jednom je netko rekao: mi novinari čuvari smo istine.

Političare poznajete iz prve ruke, gotovo da nema onoga koga niste "priveli" pred svoj mikrofon. Kakvi su političari kad se ugase kamere?

Ljudi, kao i svi ostali. Nekada se u nekim stvarima možemo složiti, nekada se ne slažemo i nećemo se nikada složiti. No to ne znači da smo neprijatelji. Mi novinari radimo u interesu javnosti, a oni rade misleći da rade najbolje za zemlju. No koliko uspješno, vidimo svake četiri godine na izborima. Općenito, može se primijetiti da su pred kraj mandata ipak ležerniji i opušteniji.

Prema vašem mišljenju, vjeruju li građani više medijima u ovim neizvjesnim vremenima?
U ovakvim vremenima upijamo sve čemu smo izloženi. Ne mogu tvrditi sa sigurnošću, no primjećujem neke trendove koji su obilježili godinu za nama: građani prate medije, slušaju informacije, ali ih i sve više propituju uspoređujući ih s onima koje dobivaju na društvenim mrežama. A tamo ima svega i svačega. I tu vidim odgovornost medija, da informiraju, ali i razotkrivaju fake news koji nekim situacijama može biti poguban. I to je najbolje vidljivo u krizama.

Kako preživljavate ova vremena u kojima živimo? Što vam pada najteže? Jeste li se već priviknuli na "novo normalno"?
Možete misliti kako sam se priviknuo! Prije ne bih izašao iz stana bez mobitela, a sada obavezno ponesem masku. Htio bih da se to se što prije vrati - da se brinem je li mi mobitel, a ne maska, ostao u stanu! Fali mi sve, kao i svima. Da normalno prošećem kvartom, sjednem na kavu, odem u teretanu. Srećom, uvijek se mogu vidjeti s dragim ljudima na svježem zraku, a tu su i chat i ostale grupe koje te drže na životu.

Godinu iza nas obilježila je i pandemija koronavirusa koja nije zaobišla ni neke kolege iz vaše redakcije. Strahujete li od zaraze? Koji je vaš stav o cijepljenju? Hoćete li se cijepiti?
Vjerujem u znanost i ne vidim razlog da se ne cijepim. Cijepljenja su samo u 20. stoljeću iskorijenila neke od većih bolesti. A dotad se čuvam, naravno. Nadam se da se sada, u 92. minuti, neću zaraziti.

Ako Ruža završi u vašim rukama, znate li već kamo ćete je smjestiti?
Koliko god je lijepo imati takav podsjetnik na polici, iskreno, razmišljao sam o tome da bih je mogao pokloniti nećakinjama. Mislim da bi im bilo drago i da bi bile ponose na svog strica.

Dopuste li nam epidemiološke prilike da održimo Ružu u HNK, koga ćete povesti sa sobom?
Joj, nisam o tome razmišljao. Možda bih poveo baku. Njoj dugujem mnogo toga u životu, pa i to što danas jesam. No poznavajući nju, ona bi odmahnula rukom i rekla da nije za spektakle (smijeh).

The 77th Golden Globe Awards - Arrivals - Los Angeles UHVAĆENI U ŠETNJI Ljubav se rodila na setu: Dugo su skrivali vezu, ona je tajila trudnoću, ali sada uživaju kao roditelji o psihičkom poremećaju Popularni voditelj se slomio i priznao: 'Srušio sam se nasred ulice i počeo jecati' 10-02-07 Fox Reality Channel Really Awards 2007 Postala je ovisna Muškarci su obožavali ovu ljepoticu, a sada je nitko ne prepoznaje jer je lice uništila operacijama
Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
  • dugiarap:

    Baka ga sigurno naucila i onako socno psovat casne sestre, drzi se ti svojih muskih tuluma sa mlađahnim prijateljima

  • Ludwik:

    I baka i svu drugi iz obitelji Bago mogu se od srama u mišju rupu zavući kad vide kako su Mislava (ne)odgojili.... Dnovinar koji pihan tetura pred kamerama, omražen zbog neobjektivnosti tj. partijska pudlica...

  • hrvoje56:

    Ne znam kako drugima,ali meni je on nasrtljiv i iritantan novinar kojemu je pitanje važnije od odgovora.U svojoj uobraziji veličine, često ne dozvoljava upitanom da obrazloži odgovor, tako da više slušamo njegove upadice nego odgovore na pitanja.Time želi podcrtati svoju ... prikaži još!u profesionalnost a u stvari ide ljudima na živce.On nije nikakav veliki novinar nego veliki samopromotor.