Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odali počast

HRT zbog Lustiga iz programa maknuo "Milijunaša" i "Otvoreno"

Branko Lustig
Foto: Privatni album
1/3
15.11.2019.
u 10:28

Hrvatska radiotelevzija (HRT) sinoć je posvetila udarni termin u čast preminulom Oscarom nagrađenom hrvatskom producentu Branku Lustigu.

Jučer je u jutarnjim satima u Zagrebu preminuo istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig (87). Lustig je u karijeri dobio niz značajnijih međunarodnih priznanja i jedini je hrvatski osvajač dvaju Oscara za filmove „Schindlerova lista“ 1993. godine i „Gladijator“ 2000. godine. Dvostruki je dobitnik i Zlatnog globusa za navedene filmove.

U povodu njegove smrti Hrvatska radiotelevizija je sinoćnji udarni termin posvetila njemu pa su se tako prikazali dokumentarni film "Da se ne zaboravi" iz 2014. godine u kojem Branko Lustig iznosi potresno svjedočanstvo o strahotama iz Auschwitza koje je proživio kao dijete, a nakon toga prikazana je i kultna "Schindlerova lista". S HRT-a javljaju da je sinoćnje prikazivanje filma pratilo čak 346.325 gledatelja.

Na filmu "Da se ne zaboravi", koji je ujedno i poslijednji film kojeg je Lustig producirao, surađivao je s Franom Jurajem Prižmićem koji je po saznanju o Brankovoj smrti izjavio: "Branko je bio jedna od najposebnijih osoba koje sam ikada imao priliku upoznati u svojih sedamdesetak godina života i pedeset bavljenja produkcijom. Faliti će mi naše kave u Charlieju i ručkovi u Esplanadi, koju smo oboje jednako voljeli i u nju svakodnevno dolazili. Dijeliti mjesto sa njim na špici nekoliko filmova koje smo skupa napravili najveće je postignuće u mojem profesionalnom životu, a imati privilegiju zvati ga prijateljem najveća moguća čast. Neka mu je vječna slava i hvala".

Podsjetimo, Branko Lustig rođen je u Osijeku, 10. lipnja 1932. od majke Vilme i oca Mirka. Njegovo djetinjstvo bilo je prekinuto kada je obitelj morala pobjeći iz Hrvatske zbog ustaških režimskih mjera protiv Židova. Kad mu je bilo deset godina naselili su se u Čakovcu, odakle su deportirani u Auschwitz. 

Prvi filmovi na kojima je radio bili su ''Ne okreći se sine'' i ''Kozara'', 1970-ih radi na inozemnim koprodukcijama, što mu omogućuje da 1980-ih ode u Los Angeles i upozna Spielberga. Lustigovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovoj listi, u kojoj je Stevenu Spielbergu pomogao da ostvari što vjerniji prikaz logorskih scena. Za tu produkciju Lustig dobiva i najveću filmsku nagradu – Oscar. Od djeteta logoraša postao je jedan od najuglednijih producenata u Hollywoodu. Dobio je dva Oscara, dvije BAFTA-e, dva Globusa, dva Emmyja...
 

Ključne riječi

Komentara 4

NR
nr.
11:33 15.11.2019.

Branko Lustig je uz obične vojnike koji brane svoju zemljicu Izrael bio moj favorite Jew.

Avatar Aristarh
Aristarh
11:54 15.11.2019.

Hrvati na ljubav uzvračaju još večom ljubavlju, pa bilo tko bio.

DU
Deleted user
11:37 15.11.2019.

Svima je poznato što su napravili. Nas zanima tko je to tražio i na čiju inicijativu je to napravljeno a tu informaciju nećete objaviti. Da ne prenose utakmice hrvatske nogometne reprezentacije ili utakmice hrvatskog prvaka u Ligi Prvaka i nije neka vijest. Da ovršuju zbog neplaćene pretplate, svi znamo a o tome se šuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije