Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2021. u 14:51

Dvije djevojke u Lisinskom ispred mene sjedile su bez maski, u Beču bi platile ozbiljnu novčanu kaznu

Jedno pitanje ovih je dana do srži ogolilo situaciju u kojoj se nalazimo. Ako saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović želi pravo na svoju koronu, kakva prava imaju ostali koji tu koronu ne žele? Mogu li ta dva prava nekako koegzistirati i tko je zapravo u pravu? Imam li ja, recimo, pravo na svoj koncert s punom dvoranom cijepljenih? Ili prevedeno, moramo li mi cijepljeni neznalice biti taoci Hasanbegovića? Namjerno ne kažem “necijepljenih”, jer možemo uzeti u obzir subjektivne strahove, inat, neznanje, a bome i indolentnost na koje netko ima pravo, dok svojim pravom ne ugrožava iduće na redu za respirator. Ali zato je tu sustav da to riješi.
Ozbiljan saborski zastupnik u javnom govoru ipak ima više obaveza i dužnosti od neukog puka, a u te dužnosti ne bi trebalo spadati namjerno zaoštravanje situacije – poput Buljeva u Sinju za vrijeme Alke – s izglednim povećanjem broja zaraženih do kojeg ovakvi igrokazi saborskih zastupnika mogu dovesti. Jedno je loviti političke bodove populističkim izjavama poput “prava na svoju koronu”, a sasvim drugo kad to pravo na koronu ugrožava one koji koronu ne žele u blizini.

07.11.2021., Zagreb - U KD Vatroslav Lisinski koncert je odrzao legendarni jazz glazbenik i dobitnik ovogodisnje nagrade Grammy, Kurt Elling.
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Možda ne trebamo biti prepametni, nego pogledati kako je situacija riješena u svijetu. Za pretpostaviti je da bismo svi mi cijepljeni i čipirani htjeli normalno, koliko je to moguće u nenormalnim okolnostima, provesti zimu bez lockdowna, bez punjenja intenzivne njege i po potrebi otići k liječniku jer nas boli noga. To se već sad ne može tako lako zbog ovih koje “boli briga” i koji imaju pravo na svoju koronu. Ne trebamo ni razglabati o tome tko je tu načelno u pravu. Nije bitno što misli Hasanbegović, pogotovo kad lupa ovakve rečenice, nije bitno ni što misle “vakseri”, bitno je ono što postaje nova normalnost, sviđalo se to nama ili ne.
Ne računajući moguću krizu zdravstvenog sustava i mentalnog sustava iznerviranog građanstva, znanstvene spoznaje jasno potvrđuju da cjepivo štiti bolje od necijepljenja, a nova životna norma u normalnim zemljama pokazuje da se prema onima koji žele svoju koronu odnose daleko oštrije nego kod nas. Rješenje je vrlo jednostavno: kolegica koja se vratila iz Beča prije dva mjeseca na licu mjesta je provjerila da kod njih negativni PCR test nije vrijedio kao kod nas 48, nego samo 24 sata. Već tada nije mogla ući u podzemnu željeznicu, taksi, pogledati izložbu u Albertini, večerati u restoranu – gdje su im rekli da im mogu pripremiti obrok za ponijeti – ni uživati u bečkom vikendu.

07.11.2021., Zagreb - U KD Vatroslav Lisinski koncert je odrzao legendarni jazz glazbenik i dobitnik ovogodisnje nagrade Grammy, Kurt Elling.
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Danas su tamo još jače mjere za sve koji žele imati svoju koronu. S Kurzom nekad kod njih, ili bez njega kod nas, jasno je da oštre mjere za sve koji žele koronu mogu djelatno doprinijeti da ju i prožive, ali u vlastitim stanovima. Iz kojih u Austriji ne mogu izaći bez valjanog razloga, a i tada ograničeno. Ne govorimo o odlasku na posao ili koncert, to je necijepljenima tamo prekriženo. Na taj način nečiji privatni prostor za “imanje korone” doista postaje moguć, dok ovi drugi koji žele ići na koncerte, u kazališta, na izložbe, u restorane ili bezbrižno lokati kave u kafićima dobivaju svoj javni prostor koji više nije talac ovih necijepljenih.
Ukratko, ako Zlatko Hasanbegović želi imati pravo “na svoju koronu”, to mu treba i omogućiti, ali kod kuće. Ovih smo dana čitali o otvorenom Interliberu i “oštrim mjerama” pri ulazu. Pa to više nisu oštre, nego uobičajene mjere u većini svijeta. U SAD na koncerte, u kazališta i utakmice još od ljeta mogu ući samo cijepljeni s dvije doze, nikakvih drugih potvrda i testova tamo nema. I na nedavnom jazz-festivalu u Zagrebu publika je u Lisinskome držala maske na licima, iako to prve večeri (još) nije bilo obavezno. Ali su se zato već iduće večeri na koncertu Kurta Ellinga u velikom Lisinskom ispred mene našle dvije djevojke koje nisu nosile maske i ležerno uživale u koncertu, dok smo mi ostali na sjedalima do njihovih proveli koncert u strahu od “njihove korone”. U Austriji bi za tu svoju slobodu platile ozbiljnu novčanu kaznu. Pouka? Samo oštrije mjere ili novčane kazne mogu pomoći, sve ostalo bilo bi mahanje neuvjerljivog Kurza, za razliku od onog austrijskog.

 

Ključne riječi

Komentara 24

RE
Regica
16:02 11.11.2021.

Gdje u americi?? Amerika ima 50 drzava I svaka ima drugacija pravila..npr. u Floridi ne moras nosit masku nigdje,ne treba potvrde cjepljenja,koncerti su za sve I imaju najmanji broj mrtvih I zarazenih dok npr. Kalifornija ima lockdown, obavezne maske,covid potvrde I imaju 4 puta vece brojke od Floride..razlog? Floridu vode desnicari koji slusaju prave znanstvenike a Kaliforniju ljevicari koji slusaju Pfizerove znanstvenike. Pogledajte kako project Veritas na yt otkriva strucnjake iz Pfizera, sto kazu o J%J cjepivu,o moderni I pfizeru..a ovaj se I dalje boji ne cjepljenih??? Hahaha

VE
VelikiPerica
15:47 11.11.2021.

Jedan pravi primjer što se desi kad čitaš samo naslove i onda ubaciš Hasanbegovića u svoj tekst da bi privukao pažnju na svoju kolumnu. Horvat, sad se vrati i pogledaj i pročitaj što je Hasanbegović rekao o "pravu na koronu"

NE
Nez
15:36 11.11.2021.

A iz koje si ti sada paštete iskočio i misliš da nekoga zanima tvoje mišljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije