Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZBEST Petrinjska vlast odlučila o odlagalištu

Sela prosvjeduju, kaseta se gradi

10.02.2009.
u 18:47

Nakon pola godine čekanja, odugovlačenja i odgađanja, traženja mišljenja i provjeravanja činjenica, Gradsko poglavarstvo Petrinje danas je ipak donijelo odluku o suglasnosti za izgradnju posebne kasete za zbrinjavanje azbestnog otpada s područja grada, na odlagalištu komunalnog otpada pokraj prigradskog sela Taborišta.

Posebno ograđeno i zaštićeno mjesto, po odluci Vlade RH od srpnja 2008. godine, potaknuo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će financirati izradu projektne dokumentacije i stručnog nadzora, a s tvrtkom Komunalac Petrinja, koja upravlja gradskim odlagalištem, potpisati ugovor o izradi dokumentacije i nesmetanoj izgradnji kasete.

Odvoz kroz 36 sati
– Na svaki poziv građana Komunalac je dužan u roku od 36 sati besplatno preuzeti azbestni otpad i privremeno ga uskladištiti na kaseti, odakle ga na trajno saniranje odvozi mjerodavni koncesionar – ulogu te gradske tvrtke objasnio je direktor i član Poglavarstva Ivica Ljubanović.

– Nije vrijeme za ovakvu odluku, jer susjedna sela se ne slažu. Trebalo bi to drukčije tehnički riješiti, umjesto čvrstog i trajno ograđenog prostora koristiti pokretni kontejner – predložio je član Poglavarstva Zlatko Medved.

– Bitna su tri uvjeta: dovezeni azbest strogo će se nadzirati, prikupljat će se samo na području grada Petrinje i odvoziti dalje, na trajno zbrinjavanje – rekao je zamjenik gradonačelnika dr. Krešo Kovačićek.

Uz četiri glasa za davanje suglasnosti, protiv je glasovao Z. Medved, a sjednici nisu nazočili gradonačelnik dr. Miroslav Gregurinčić i njegov drugi zamjenik Darinko Dumbović. Odobrenje smještaja građevnog azbestnog otpada na gradski deponij uz Taborište ponovo je uzrujalo okolne stanovnike. S prvim najavama o toj kaseti prošle jeseni mobilizirali su se mještani Taborišta, Budičine i Hrastovice.

Opasnost za zdravlje
– Uz svoje kuće ne želimo opasnost za zdravlje djece i odraslih. U studenome smo Gradu predali peticiju sa 700 potpisa nezadovoljnih ljudi iz tri sela, naših vikendaša i prijatelja iz Petrinje, Siska i Zagreba. Do konca ovog tjedna taj ćemo popis odnijeti u Zagreb i uručiti Fondu za zaštitu okoliša i srodnome Odboru u Hrvatskom saboru – nakon sjednice Poglavarstva danas je rekao Zdenko Kokan, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Taborišta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?