Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP POBLIŽE OBJASNIO SVOJ ZAKONSKI PRIJEDLOG ZA SPRJEČAVANJE MOBBINGA

SAD svake godine izgubi 4 milijarde dolara zbog posljedica mobbinga

13.11.2008.
u 14:34

Iznoseći podatke kako se do danas u Europi osam posto (12 milijuna) radnika žalilo na mobbing, četiri posto ih je bilo žrtvama tjelesnog nasilja na radnom mjestu, a dva posto i seksualnog, Gordana Sobol, saborska zastupnica SDP-a, otvorila je okrugli stol u Saboru na temu "Prijedlog zakona o sprječavanju zlostavljanja na radnom mjestu", na kojem su nazočili predstavnici sindikata, udruga koje se bave mobbingom i zdravljem.

Navedeni zakonski prijedlog koji je naša najjača oporbena stranka predložila u prvoj polovici ove godine traži jasnije definiranje mobbinga, njegovo procesuiranje, kao i veću odgovornost poslodavca od dosadašnje, ocijenila je Sobol.

Do sada su, prema njezinim riječimam, ovu nemilu pojavu radnih odnosa u nas definirali Zakon o radu i Zakon o zaštiti dostojanstva rada, što prema Sobolovoj nije dovoljno dorečeno i definirano. Stoga je upućen SDP-ov prijedlog zakona koji se više bavi ovim problemom, objasnila je.

Na okruglom stolu izneseni su podaci kako je osoba izložena mobbingu veliki trošak za poslodavca, i zbog bolovanja na koja odlazi i zbog smanjenje učinkovitosti.

SAD godišnje izgubi čak četiri milijarde dolara na posljedice mobbinga, a izračunato je i kako svaka žrtva mobbinga stoji državu od 30 do 100 tisuća dolara, objašnjeno je na okruglom stolu.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?