Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA BOLJEG ZA TO

Quincy Jones o nastanku i razvoju džeza i bluesa

23.06.2009.
u 16:53

Reći samo da je Quincy Jones "velikan" bilo bi podcjenjivanje tog više nego briljantnog glazbenika, trubača, dirigenta, aranžera, skladatelja, humanitarnog aktivista i stručnjaka za povijest glazbe. Rekordnih 79 puta nominiran za Grammyja (dobio ih je 27), u svojih 76 godina Quincy Delight Jones mlađi radio je sa svima koji su dostigli vrhove američke popularne glazbe, od Counta Basieja i Dukea Ellingtona preko Raya Charlesa, Sarah Vaughan i Franka Sinatre (koji ga je zvao samo "Q") do Michaela Jacksona (kojem je producirao najveće hitove) i Queen Latifah. Ako predsjednik Obama ustanovi mjesto ministra kulture, što planira (SAD to dosad nije imao), zna se da će upravo Quincy Jones dobiti taj položaj.

Neumorni Quincy u osmom desetjeću života uči mandarinski kineski i arapski da bi se bolje sporazumijevao u svojim aktivnostima po svijetu, radi na suzbijanju malarije u Ruandi, snima tri albuma i radi na glazbi za devet filmova (od kojih za jedan kaže da je "siguran Oscar za Queen Latifah"). No, najvažniji mu je megaprojekt na kojem je radio zadnje 33 godine.

Ambiciozni naslov "The Genesis and Evolution of Jazz and Blues" ("Nastanak i evolucija džeza i bluesa") bi po planu trebao biti broadwayska predstava i animirani film koji će u 3D tehnici raditi ljudi iz Pixara. Za predstavu se Quincy nada da će je režirati autorica popularnog mjuzikla po Disneyevu filmu, Julie Taymor, za koju veliki glazbenik kaže samo "Julie je moja bebica", u skladu s njegovim načelom koje mu je pomoglo da u životu postigne toliko stvari:

- Kad radiš ono što želiš i surađuješ s ljudima koje voliš, onda je to zabava, a ne posao!

Želite prijaviti greške?