Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINESKI VELEPOSLANIK ZA VEČERNJI

Kina i Amerika ne mogu promijeniti jedna drugu, do boljih odnosa u pet točaka

storyeditor/2023-12-01/PXL_040423_99214206.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
08.12.2023.
u 10:20

U razgovoru za Večernji list kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin govorio je o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Kine, o ratu u Pojasu Gaze i u Ukrajini, mogućoj vojnoj intervenciji na Tajvan te o političkim i ekonomskim odnosima između Hrvatske i Kine.

Kinesko-američki odnosi oduvijek su zabrinjavajući i napeti. Je li došlo do relaksacije tih odnosa nakon nedavnog sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji su gotovo četiri sata razgovarali problemima koji remete odnose Washingtona i Pekinga?

Kinesko-američki summit u San Franciscu važan je događaj u povijesti kinesko-američkih odnosa, a kontinuirano poboljšanje i razvoj kinesko-američkih odnosa u skladu je s interesima i težnjama dvaju naroda i očekivanjima svijeta. Predsjednik Xi Jinping naglasio je da je nemoguće da Kina i Sjedinjene Američke Države kao dvije velike zemlje ne sudjeluju u razmjenama, nerealno je da pokušavaju promijeniti jedna drugu i nitko ne može snositi posljedice sukoba i konfrontacije. Predsjednik Xi Jinping istaknuo je da bi uzajamno poštovanje, miran suživot i suradnja trebali biti smjer zajedničkih napora Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Dvije strane trebale bi zajednički uspostaviti novu viziju: prvo, uspostaviti ispravno razumijevanje, drugo, učinkovito upravljati razlikama, treće, promicati uzajamno korisnu suradnju, četvrto, preuzeti odgovornosti velikih zemalja, i peto, promicati međuljudske i kulturne razmjene, ovo je također pet stupova kinesko-američkih odnosa. Predsjednik Biden ponovno je potvrdio obveze u pet točaka, odnosno da SAD ne traži novi hladni rat, ne nastoji promijeniti kineski sustav, ne nastoji se suprotstaviti Kini ojačanim savezima, ne podržava "neovisnost Tajvana" i nema namjeru sukobljavati se s Kinom. Hoće li kinesko-američki odnosi moći konsolidirati svoj pozitivni zamah, ključ leži u tome može li SAD održati svoja obećanja, surađivati s Kinom u istom smjeru i istinski provesti važan konsenzus koji su postigla dva šefa država.

Koliko Kina može utjecati na zaraćene strane i zaustaviti krvoproliće u Pojasu Gaze s obzirom na to da je Kina riješila dugogodišnji nerješiv sukob na relaciji Iran i Saudijska Arabija koji su oduvijek prijetili regiji Bliskog istoka? Ima li Kina mehanizam za rješavanje spora Izraelaca i Palestinaca?

Predsjednik Xi Jinping istaknuo je da je temeljni razlog razvoja palestinsko-izraelske situacije do danas taj što su prava palestinskog naroda na državnost, opstanak i povratak dugo ignorirana. Temeljni izlaz iz ponavljajućeg ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba provedba je "rješenja dviju država", vraćanje legitimnih prava palestinskom narodu i uspostava neovisne palestinske države. Bez pravednog rješenja pitanja Palestine na Bliskom istoku neće biti trajnog mira i stabilnosti. Od izbijanja trenutačnog kruga palestinsko-izraelskog sukoba Kina aktivno promiče mir i pregovore te prekid vatre i kraj rata. Ministar vanjskih poslova Wang Yi otišao je 29. studenog u New York kako bi predsjedao sastankom na visokoj razini Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o palestinsko-izraelskom pitanju i uložio sve napore kako bi potaknuo međunarodnu zajednicu, posebice Vijeće sigurnosti, da poduzme odgovornije akcije za spašavanje života i ponovnu uspostavu mira. Kineska strana također je izdala "Kineski dokument o stajalištu o rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba", koji pruža izvedivo rješenje za palestinsko-izraelsko pitanje.

Strahujete li od mogućeg izbijanja rata širih razmjera na Bliskom istoku u slučaju da ne dođe brzo do zaustavljanja rata između Izraela i Hamasa?

Palestinsko-izraelski sukob nastavlja eskalirati, što dovodi do velikih civilnih žrtava i humanitarnih kriza te potkopava regionalni mir i stabilnost. Ako se želi izbjeći rat širih razmjera na Bliskom istoku, sve sukobljene strane moraju odmah i sveobuhvatno prekinuti vatru kako bi se izbjegla veća humanitarna katastrofa, a pritom treba osloboditi zatočene osobe.

VEZANI ČLANCI:

Mnogi analitičari strahuju od mogućnosti da će Kina iskoristiti rat u Ukrajini i na Bliskom istoku i napasti Tajvan te tako riješiti taj problem! Koliko je u ovom trenutku ta opcija realna?

Potpuno je pogrešno uspoređivati pitanje Ukrajine ili palestinsko-izraelski sukob s pitanjem Tajvana. Na svijetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je dio Kine. Od davnih vremena povijesna širina i dužina pripadnosti Tajvana Kini i pravne činjenice su jasne. Načelo jedne Kine politički je temelj za razvoj odnosa Kine s drugim zemljama u svijetu i to je crvena linija koja se ne može prijeći. Pitanje Tajvana isključivo je unutarnja stvar Kine, a rješavanje tajvanskog pitanja vlastita je stvar Kine, u koju se nijedna zemlja nema pravo miješati. Tijekom sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom američki predsjednik Joe Biden još je jednom obećao da se Sjedinjene Američke Države pridržavaju politike jedne Kine i da ne podržavaju "neovisnost Tajvana". Kineska strana inzistira na tome da s najvećom iskrenošću i najvećim naporima teži izgledima za mirno ujedinjenje dviju strana tjesnaca, zadržavajući pritom mogućnost poduzimanja svih potrebnih mjera.

Zanimljivo je da su unatoč političkim nesuglasicama gospodarski odnosi između Tajvana i Kine značajni. Tajvanske tvrtke često posluju u Kini, a bilateralna trgovina i investicije važan su faktor u regionalnoj ekonomiji.

Kontinentalna Kina i Tajvan dijele istu povijest, iste kulturne korijene, imaju bliske gospodarske i trgovinske veze, a trgovinski suficit donio je ogromne koristi Tajvanu. Nastavit ćemo raditi na promicanju gospodarske razmjene i suradnje između tjesnaca, produbljivanju integriranog razvoja između tjesnaca u raznim područjima, poboljšanju sustava i politika za poboljšanje dobrobiti tajvanskih sunarodnjaka te pomoći tajvanskim sunarodnjacima i poduzećima da se integriraju u novi obrazac razvoja i postignu visokokvalitetni razvoj.

Vidite li kraj rata u Ukrajini? Koji je stav Kine glede tog rata?

Nema pobjednika u ratu, samo pustoš i razaranje. Svaki ratni sukob na kraju će završiti političkim rješenjem, a kriza u Ukrajini nije iznimka. Kad je riječ o ukrajinskoj krizi, Kina se uvijek pridržava objektivnog i pravednog stajališta i stoji na strani mira, s temeljnim stajalištem promicanja mira i pregovora. Istodobno se nada da će europske zemlje igrati važniju ulogu u stvaranju potrebnih uvjeta za političko rješenje.

Nema sumnje da je Kina postala jak i moćan globalni čimbenik u svijetu? Nije tajna da su odnosi između Kine i Indije kompleksni i često su obilježeni raznim izazovima, uključujući teritorijalne sporove, trgovinske tenzije i geopolitičke rivalitete. Unatoč nesuglasicama, Kina i Indija redovito sudjeluju u diplomatskim razgovorima kako bi smirile tenzije i pronalazile rješenja za bilateralne probleme. Kako to komentirate?

Kina i Indija dvije su drevne civilizacije koje žive jedna pored druge, one su dvije najveće zemlje u razvoju na svijetu i vječni susjedi. Zajednički interesi dviju zemalja daleko nadmašuju njihove razlike, a od velikog je značaja postići zajednički razvoj i prosperitet. Poboljšanje i razvoj odnosa Kine i Indije u skladu je sa zajedničkim interesima dviju zemalja i njihovih naroda, a to pogoduje i svjetskom i regionalnom miru, stabilnosti i razvoju.

VEZANI ČLANCI:

Kina i Indija članice su BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i surađuju u raznim međunarodnim forumima. Međutim, njihova stajališta mogu varirati ovisno o pitanjima poput globalne sigurnosti i ekonomske politike?

BRICS je važna platforma za tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju za jačanje solidarnosti i suradnje te zaštitu zajedničkih interesa. Jedna od najvažnijih točaka u duhu BRICS-a je konsenzus, a Kina i Indija nemaju ništa protiv toga. Kina je spremna stabilno razvijati odnose s Indijom i pravilno rješavati razlike u nekim pitanjima.

Imaju li Kina i Hrvatska jasan cilj u međusobnim odnosima na svim poljima i mogu li te odnose dovesti na višu razinu? Izgradnja Pelješkog mosta zasigurno je tome doprinijela…

Kina oduvijek smatra Hrvatsku dobrim prijateljem i ravnopravnim partnerom te razvija razmjene i suradnju s Hrvatskom u različitim područjima na temelju međusobnog poštovanja, ravnopravnog tretmana i uzajamne koristi. Odnos dviju zemalja postao je model prijateljske suradnje između zemalja različitih veličina, stanovništva i društvenih sustava. Pelješki most model je plod kinesko-hrvatske i kinesko-europske suradnje, koji je učinkovito unaprijedio bilateralne odnose i prijateljstvo među ljudima. Kina i Hrvatska trebale bi shvatiti opći trend razvoja bilateralnih odnosa, proširiti prijateljsku razmjenu u različitim područjima, posebno ojačati pristajanje razvojnih strategija, promicati suradnju u ključnim područjima kao što su infrastruktura, čista energija, digitalna transformacija i turizam te izgraditi više mostova prijateljstva, života ljudi i suradnje poput Pelješkog mosta kako bi se sveobuhvatno kooperativno partnerstvo Kine i Hrvatske podiglo na novu razinu.

Kina raspolaže golemim kapitalom za ulaganja, a Hrvatska je mala zemlja skromnih kapaciteta. Koliko to ograničava ekonomsku razmjenu između dviju zemalja? Hoće li Kina uspjeti obnoviti Put svile,kako ste najavili?

U svojim vanjskim odnosima Kina se uvijek pridržava načela da su sve zemlje jednake bez obzira na veličinu. Kina i Hrvatska imaju snažnu gospodarsku komplementarnost i široku perspektivu suradnje te nema ograničenja u gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni i suradnji dviju strana. Nedavno je Kina uspješno održala treći Forum pojasa i puta za međunarodnu suradnju, na kojem su sudjelovali predstavnici 151 zemlje i 41 međunarodne organizacije, postignuto je ukupno 458 rezultata, odražavajući veliku privlačnost i globalni utjecaj zajedničke izgradnje Pojasa i puta. Nadam se da će Kina i Hrvatska iskoristiti ogromne mogućnosti inicijative Pojas i put i provesti obostrano korisnu suradnju na dobitku dvaju naroda.

Bile su najavljene investicije u brodogradilišta, Luku Rijeka, hotel Zagorje, ali nikada se nisu ostvarile. Zašto?

Kineska vlada ohrabruje i podržava poduzeća da ulažu u Hrvatsku, a uspješni su projekti kao što su Vjetroelektrana Senj, Luka Zadar i Električno vozilo Rimac. Naravno, ulaganje je ponašanje tržišne ekonomije i na njega također utječu i politički čimbenici. Kina je spremna nastaviti jačati investicijsku suradnju s Hrvatskom i nada se da će se Hrvatska pridržavati načela tržišnog gospodarstva i osigurati pravedno, otvoreno i nediskriminirajuće poslovno okruženje za kineska poduzeća.

Mnogi tvrde da vam je Hrvatska zanimljivija kao ulaz na tržište EU? Kako je kineski ulagači gledaju otkako je ušla u eurozonu i Schengen?

Hrvatska je uspješno ušla u eurozonu i schengenski prostor te je duboko integrirana u EU, što je uvelike olakšalo protok ljudi i kapitala, dodatno povećalo njezinu privlačnost za kineske ulagače te se očekuje da postane važan ulaz kineskim poduzećima u EU.

Koliko je Hrvatska, između ostalog i kao zemlja tisuću otoka i čarobnih nacionalnih parkova, poznata u Kini, njeguje li kineski narod prijateljske osjećaje prema našoj zemlji?

Prijateljstvo Kine i Hrvatske ima dugu povijest, kineski narod oduvijek gaji duboko prijateljstvo prema hrvatskom narodu. Nogomet je važan prozor za kineski narod da razumije Hrvatsku, i ja sam počeo upoznavati ovu prekrasnu zemlju nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine. Popularnost Hrvatske u Kini raste iz godine u godinu, broj ljudi koji su posjetili Hrvatsku u 2019. premašio je 300.000, a prekrasni otoci i nacionalni parkovi mjesta su koja morate posjetiti. U listopadu ove godine reality show "Cvijeće i dječaci" snimljen je u Hrvatskoj. Serija se trenutačno emitira i često se nalazi među najpretraživanijim pojmovima, dodatno povećavajući popularnost Hrvatske. Vjerujem da će više kineskih turista posjetiti Hrvatsku iduće godine.

U posljednjih 30 godina Kina je ostvarila golema postignuća. Nekoć ste živjeli u siromaštvu, danas 1,4 milijarde Kineza ima odgovarajući životni standard i uživa u životu umjerenog prosperiteta. Kako ste postigli taj napredak?

U proteklih više od 40 godina od reforme i otvaranja prema svijetu Kina je doživjela velike promjene, njezino gospodarstvo skočilo je na drugo mjesto u svijetu, više od 800 milijuna ljudi izvučeno je iz siromaštva, Kina je krenula put modernizacije u kineskom stilu. Najvažniji razlog je što se pridržavamo vodstva Komunističke partije Kine i pronalazimo razvojni put koji odgovara nacionalnim uvjetima Kine. Provodimo razvojnu filozofiju usmjerenu na ljude i pridržavamo se načela da je razvoj za ljude, razvoj se oslanja na ljude, a razvojne rezultate dijele ljudi. Istodobno se pridržavamo otvaranja prema svijetu i mirnog razvoja, aktivno sudjelujemo i štitimo proces globalizacije, težimo vlastitom razvoju uz čvrstu zaštitu svjetskog mira i razvoja te bolje štitimo svjetski mir i razvoj vlastitim razvojem kako bismo promicali izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva.

VIDEO Napeto na Dalekom istoku: Tajvan se hvali svojom vojskom, a Kina izvodi vojne vježbe u njihovom dvorištu

Komentara 1

Avatar Jopa
Jopa
10:55 08.12.2023.

Kina nije demokratska zemlja tako da možete vašu priču prodavati komunističkim i sličnim diktaturama. Nije doduše ni zapad što je bio, ali je ipak kolijevka demokracije i civilizacije u kojoj živimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije