Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2019. u 08:39

Važna je i izvjesnost kažnjavanja, a tome će pridonijeti nove MUP-ove kamere

Vlada je na ovotjednoj sjednici podržala nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i uputila ga u saborsku proceduru.

Tako će uskoro stupiti na snagu znatno strože kazne, ponajprije za najteže prometne prekršaje. Novčane kazne za osam najtežih prekršaja: prolazak kroz crveno svjetlo, vožnju u suprotnom smjeru, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 g/kg, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta – povećavaju se s trenutačnih 5000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna.

Ponavljačima tih prekršaja vozačka dozvola oduzimat će se na najmanje šest mjeseci do godinu dana, ovisno o tome koliko su puta uhvaćeni u prekršajima unutar tri godine. Najviše negativnih bodova za jedan prekršaj povećat će se na šest. Recidivistima će se privremeno oduzimati i vozila.

Novim zakonskim prijedlogom, osim toga, povećavaju se i novčane kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa s 500 na 1000 kuna, a kazna za nepropisno korištenje mobitela u vožnji plaćat će se 1500 kuna. Drastične kazne za prometne prekršaje nužne su s obzirom na to da je Hrvatska po broju poginulih na cestama u samom vrhu u EU.

No, osim kazna, bitna je izvjesnost kažnjavanja, odnosno da počinitelji znaju da će biti uhvaćeni. Tome će sigurno pridonijeti nove policijske kamere koje je MUP postavio diljem Hrvatske. A te superkamere osim što će nadzirati brizinu, mogu detektirati i je li vozač vezan sigurnosnim pojasom, koristi li mobitel u vožnji... No, osim kazna za smanjenje broja prometnih nesreća i poginulih na cestama, bitna je i edukacija i stvaranje prometne kulture još od malih nogu. U svakom slučaju, strože kažnjavanje, pogotovo recidivista, itekako je opravdano. 

Komentara 4

FU
furest
09:21 07.07.2019.

biraci sjetite se prilikom glasanja da li vam stranke obecavaju drakonske kazne

DU
Deleted user
09:07 07.07.2019.

Zaboravili su staviti u zakon da nema povlastenih ili nedodirljivih. U slucaju da policija progleda nekom kroz prste otkaz i kazna od npr. 50 000 do 200 000 kn, a za podkupljivanje policije takodjer drasticna kazna.

KO
koki
09:31 07.07.2019.

Nikakav strucnjak, a jos manje neki politicar, koji se kvazi brine za moju sigurnost me ne moze uvjeriti da je brzina preko 130km/sat na autoputu za Split,izvan sezone, kad prometa skoro da i nema toliko opasna da zasluzuje tolike drakonske kazne koje mogu vecinu obicnih gradjana ( Kuscevica.Marica, Zalac, sigurno ne) otjerati na prosjacki stap. Da li su ta gospoda uzela u obzir dohodak Hrvatskih gradjana. Ovdje se radi o izzivljavanju nad pukom, pokazivanju moci, preziru i punjenju drzavne blagajne iz koje seposluzuje elita i serifi na vlasti. Da je u pitanju sigurnost na cestama, Njemci bi to vec odavna uveli. Kod njih je na otvorenim dionicama brzina neogranicena. ZASTO?? Molim objasnjenje nasih strucnjaka. Ako je u pitanju briga za Hrvatski narod, neka porade na tome da se ne moramo u tolikom broju iseljavati iz Hrvatske i ici trbuhom za kruhom. Hrvatska puno vise stanovnika gubi pogubnom politikom i arogantnim ponasanjem svojih institucija, ukljucujuci i najvise pozicionirane politicare nego voznjom na polu praznim autocestama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije