Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.07.2019. u 15:26

Problem su dužnosnici koji su postali bogati u očitom sukobu interesa, nakon što su postali dužnosnici. E, tu čak i Milanović već može nadmoćno poentirati nad Plenkovićem! Dovoljno da podsjeti kako je u njegovu mandatu ministar turizma Ostojić morao odstupiti jer mu je obitelj zaradila silne milijune na prenamjeni zemljišta

Zasjeo ili ne u neku od ključnih fotelja EU, Andrej Plenković vraća se u Zagreb kao politička zvijezda, jedan onih koji su bili u križaljci, pa makar i kao rezervno, kompromisno rješenje. Kao jedan od dva pregovarača EPP-a, u završnici je odigrao važnu ulogu, spriječivši da umjesto pučkog “spitzenkandidata” Webera u fotelju šefa EK zasjedne socijalist Timmermans. Je li to doista bilo protiv želje Angele Merkel, kao što to sugeriraju izvješća?

Je li nas Plenković stvarno posvađao s najmoćnijim državama Europe, kako to drsko sugerira baš Zoran Milanović, misleći da smo zaboravili što je on prije šest godina napravio s Lex Perković?

Možda ne bi trebalo žuriti sa zaključkom, jer van der Leyen zapravo željeznoj kancelarki odgovara mnogo više od Webera, jedina “šteta” je što je usput žrtvovan i sustav “spitzenkandidata”. No, kako god ih nazivali, jasno je da izbori za EK ostaju naoko komplicirana igra u kojoj 27 igrača danima jure loptu – a na kraju uvijek pobijede Nijemci. Van der Leyen je produljena ruka Angele Merkel, najdugovječnija njezina ministrica.

No, Francuz je zapravo taj koji može otvarati šampanjac. Premda je Macron u smjeru Plenkovića odapeo otrovnu strelicu da neki tu igraju za osobne ambicije, na koncu je rezultat zapravo idealan za njega. Na čelu EK pučanka, ali izrazito liberalna van der Leyen, poznata ne samo po zalaganju za zajedničku europsku vojsku, već i za Sjedinjene Europske Države, po uzoru na SAD. O liberalnom odnosu prema imigrantima i istospolnom braku da i ne govorimo.

Na ostala ključna mjesta dolaze socijalisti ili liberali, a Macron u ECB instalira Christine Lagarde, šeficu MMF-a, ali bez ikakvog iskustva u vođenju središnjih banaka.

Plenković je itekako pogurao do rješenja s kojim će dva najmoćnija europska lidera zadovoljni. U Zagreb se vraća s aureolom europskog igrača, koji se na toj sceni ravnopravno nosi s glavnim glumcima, daleko iznad potencijala posljednje članice EU. No, kao što je i sam rekao, “nije realno da pokupimo sve vrhnje ovog svijeta”, hrvatski doseg trenutno nije ni Europsko vijeće, već Vijeće Europe, na čelo kojeg je zasjela hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, po svojem profilu kao rođena za tu administrativnu funkciju.

Prosječni Hrvatić niti ne razlikuje te dvije institucije, ova druga jest relativno nevažna, a ta funkcija još nevažnija, ipak, za malu Hrvatsku je i to na simboličkoj razini velika diplomatska pobjeda, no u prvom redu – pobjeda Andreja Plenkovića.

Uspjeh je to od kojeg će biti malo praktične koristi, ali dolazi uz enormnu cijenu. Da Sabor nije ratificirao Istanbulsku konvenciju od toga ne bi bilo ništa, a Plenković je bio spreman riskirati baš sve kako bi Burić i sebe približio tom cilju. U Saboru mu je poslušnost na trenutak otkazala čak jedna trećina zastupnika njegove koalicije, krenuo je val prosvjeda i referenduma, a sve kulminiralo na izborima, na kojima je HDZ pao na 22 posto, a Plenković u Bruxelles u neto iznosu pučanima nije donio ni jedan jedini mandat. Dakle, Pirova pobjeda.

Koliko god imponirale, Plenkovićeve europske kompetencije neće biti dovoljne za zamazati oči hrvatskim biračima, za to će trebati ipak mnogo obilnija dimna zavjesa.

Hrvatićima će od svega mnogo važnije biti hoće li se PDV spustiti za više od jednog postotka i hoće li vlada poduzeti prave korake kako bi se to doista prelilo u niže cijene i realno veće plaće. No, bez poreza na nekretnine nema cjelovite porezne reforme o kojoj voli govoriti ministar financija. Bez tog prihoda nema niti prave reforme lokalne samouprave.

Problem sigurno nisu prosječni Hrvatići kojima bi taj porez ostao na razini komunalnih naknada, već “poduzetnici” poput ministra Kuščevića, koji imaju toliko imovine da javno priznaju da zaboravljaju što sve imaju. Naravno, nije zločin biti bogat, ako si pritom platio sve poreze, no problem jesu dužnosnici koji su postali bogati u očitom sukobu interesa – nakon što su postali dužnosnici.

E, tu čak i Milanović već može nadmoćno poentirati nad Plenkovićem! Dovoljno da podsjeti kako je u njegovu mandatu ministar turizma Veljko Ostojić morao odstupiti kad se saznalo da mu je obitelj zaradila silne milijune nakon prenamjene zemljišta u Istri.

Plenković je u problemu: čak i ako sam podnese ostavku na mjesto ministra, Kuščević ne nestaje, on ostaje politički tajnik HDZ-a, a time i dalje epicentar potresa. A ako Plenković pak zamoli tajnicu da pripremi odluku o razrješenju HNS-ovih ministara, čudotvorcu Kuščeviću bi trebao dati i ministarstvo graditeljstva. Zamislite što bismo sve tako mogli izgraditi! Jer, sveti Lovre zaspe u štalici, a probudi se u vili s bazenom. Omiljena kokoš mu je, veli, hrvatica, a omiljena ovca – Hrvat.

Komentara 6

DU
Deleted user
16:53 04.07.2019.

Lovro je naš junak. Za Plenkyja je krao potpise, za sebe lovu,za suce je poštenjačina a za crkvu je najveći vjernik.

DD
ddh
10:45 05.07.2019.

Svasta je u ovom clanku nadrobio ovaj "novinar". I sve sto je nadrobio, su njegove licne izmisljotine. Nikad se Plenkovic i nigdje kandidirao za bilo koju funkciju u EU. A to, da Plenkovica EU presrece sa velikom dozom postovanja i respekta je nesto,sto ti "novinari" u Hrvatskoj nemogu "prozvakati." Za razliku od bezbojnih i primitivnih vodja oporbenih stranaka, za razliku od primitivnih i "izumitelja" lazi i podmetanja po medijima u Hrvatskoj (Hrvatski mediji kao takvi ne postoje!), te za razliku od raznih predsjednickih kandidata, Plenkovic uziva veliki ugled u EU, ugled kojim je Hrvatsku pozicionirao kao vaznu cimbenicu na karti Evrope i svijeta. I dok "mediji" vode utrku, tko ce vise nesto izmislitii i lagati o Plenkovicu, Plenkovic dobro radi svoj posao. A u medijima kao i u cijeloj oporbi je prema Plenkovicu sveprisutna jedna nevjerojatna doza ne rivaliteta, nego mrznje. U toj mrznji granice spletkarenja i podmetanja nema, pa ti mediji i oporba izmisljaju bsvaki dan po neku novu spletku. A kaj se Kuscevica tice, njaga moze istrazivati DORH i policija,a osuditi sud. Mediji i oporba nisu ti koji ce suditi bez suda, jer ako sude Kuscevicu, onda mogu suditi sutra i svakom Miji Mijicu. Metoda kojima se mediji i oporba obracunavaju sa Kuscevicem je identicna postupanju UDBe KOS-a u Jugoslaviji. NITKO nije niti smije biti kriv prije nego je od nadleznog suda pravomocno osudjen. I to je to.

DU
Deleted user
10:50 05.07.2019.

..Glasnović im je rekao antifa krkani..nastavak i nostalgija za prošlim vremenima ne prestaju..malo radi puno kradi..snađi se druže..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije