Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Pitajte Vladu i Hanfu!

13.02.2009.
u 16:40

Zagrebačka burza danas se dan nakon potopa okrenula optimizmu ne vjerujući da će se doista dogoditi najgori scenarij – slabljenje i čak gašenje mirovinskih fondova kao pokretača i stabilizatora tržišta kapitala. Vlada je doista naglo i nasumice, bez pripreme krenula u reviziju mirovinske reforme, a možda je najtočniju definiciju toga poteza dao Dragan Kovačević kad je rekao da se u moru problema “netko sjetio da postoje 22 milijarde kuna, pa idemo to uzeti”.

Da je doista tako, pokazala je i TV emisija u kojoj je Šuker prvi put stjeran u kut, braneći se da fondovi za upravljanje uzimaju golem novac. I doista uzimaju ako je točna Vladina računica da su svojim članovima zaradili 400 milijuna, a sebi za naknade ostavili 850 milijuna kuna. Tako će i nastaviti, jer zašto bi oni mijenjali propise. Ali cijelu 2008. godinu financijske krize i dramatičnog pada imovine u koju novac ulažu mirovinski fondovi, Vlada, Šuker i Hanfa su prespavali. Lomili su se investicijski fondovi, padali bonusi, smanjivane plaće, brokerske kuće su desetkovale broj zaposlenih, ali nitko se nije sjetio da u takvoj kataklizmi ni mirovisnki fondovi ne mogu ostati neokrznuti.

Oni su izgubili znatan dio imovine, oko 3,5 milijarde kuna, ali na štetu svojih članova. Njihova društva za upravljanje uredno su se naplaćivala po kriteriju vrijednosti imovine. Upravo na tom segmentu Vlada i njezine institucije mogle su brzo intervenirati. Jer, za imovinu, tj. novac osiguranika, fondovi se ne trebaju truditi i njihova pozicija je u tom pitanju potpuno drugačija od ostalih investicijskih fondova.

U krizi su Vlada i Hanfa mogli napraviti što su htjeli i ograničiti naknade za upravljanje – propisom, zakonom ili bilo kojom drugom formom. Kad mogu preko noći krenuti u pretvaranje obveznih fondova u dobrovoljne, koliko li je tek lako bilo vezati njihovu zaradu za prinose ili smanjiti postojeći postotak na imovinu. Ako ne bi pristali, mogli su imovinu osiguranika prebaciti primjerice na svoj Kapitlani fond, kad već Sanader tvrdi da država ne bi nikad izgubila toliki novac.

Kapitalni fond koji djeluje u sastavu Mirovinskog zavoda, a postoji radi investiranja u vrijednosne papire za buduće mirovine, izgubio je u 2008. godini više od 50 posto svoje imovine. Nije ni mogao drugačije proći u uvjetima kakvi su, ali ne samo ova vlada nego i sve prethodne jedva da i znaju za taj fond, “otkrivaju” ga negdje na kraju mandata.

Hoće li se sad imovina iz toga fonda pretopiti u proračunsku masu? Mirovince treba razdrmati, ali neće to oni sami napraviti. Dakle, državni “reformatori” imaju posla, umjesto da mašu brojkama kako su nas mirovinci opljačkali.

Želite prijaviti greške?