Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Nova abeceda titoizma

Antun Vrdoljak
Goran Stanzl/Pixsell
17.06.2010. u 11:29

I zato danas, kad je serija dovršena, vlada muk, prisilna šutnja oko serije o Titu kakvu u Hrvatskoj nikad nitko nije snimio.

Poslije prve epizode o Titu šlampavi su se ljevičari poveselili da će Vrdoljakova serija biti još jedna glorifikacija, a nisu razabrali da se Vrdoljak samo držao faktografije završnih karmina. Čim se vidjelo da ne slijedi nova apologija, počeo je štektati stari partizanski šarac. Žestoki napadi, zahtjevi za zabranom, trošak serije kao oblik difamiranja, sve do trivijalne rasprave s Bulajićem, sve se poduzelo samo s jednim ciljem: da se prvi ozbiljan TV pokušaj kritičkoga govora o Titu prokaže kao falsifikat, a da se nevažnim petardama zatvori medijski prostor.

I zato danas, kad je serija dovršena, vlada muk, prisilna šutnja oko serije o Titu kakvu u Hrvatskoj nikad nitko nije snimio. Ta šutnja o temama koje je Vrdoljak otvorio bolesna je jer bi rasprava o tome što smo vidjeli bila najprirodnija. Dugoročna je važnost projekta u tome što se više ozbiljno o Titu neće moći razgovarati bez retrospektive ovdje pobrojenih zločina. Do Vrdoljaka se moglo o poratnim zločinima govoriti svašta, a pošto nam je pokazao čovjeka koji je posvjedočio da su po zagrebačkim bolnicama ranjenike trpali u kamione da bi ih poklali u Jazovki, o tome se više ne može šutjeti. A petokraka je isto radila 45 godina poslije u Vukovaru!

Radila je to jer joj nitko nije rekao ‘45. da je to zločin! Kamoli je kaznio! Rasprava o ubijenima na Bleiburgu trajat će, no poslije Vrdoljakova „Tita“ nema sumnje da su organizirano stotine Titovih vojnika angažirane u klanju, ubijanju, da su u jame trpane i betonom zalijevane tisuće Hrvata. Šutnja hrvatske inteligencije, napose povjesničara o zločinu, bila je zapravo intelektualni alibi za zločine i to je posebna tema. Poslije Vrdoljakove serije otvara se pitanje: što ćemo s Bilandžićevim i drugim povijesnim knjigama o kojima ni riječi, o Hudoj jami, Maclju, Budišinoj mračari ili Hebrangovu otetom djetinjstvu? Nenad Polimac kaže da u seriji nema ničega originalnog, što je sarkazam starog ljevičara koji zna da nikada ovakva serija nije tu snimljena. Vrdoljak je postavio novu abecedu titoizma i bez nje se sutra o toj temi može samo mucati.

Ta nova abeceda jasno govori da Tito svoju karijeru uopće nije započeo kao komunist, već kao što je tvrdio Ante Ciliga: “Tek kad u Rusiji vidi kako kaplari preko noći postaju generali, kad vidi da je to moguće, onda Tito prihvaća komunizam.“ Vrdoljak je zapravo napisao vodič o Titu kakav je doista bio i bez tog vodiča Titove se tajne ne mogu odgonetnuti. Vrdoljakov TV udžbenik pokazuje da se Tito po hijerarhiji nije penjao zbog ingenioznosti već stoga jer je hladnokrvno cinkao perverznom Staljinu svoje političke protivnike!

Vrdoljakova abeceda na slučaju Hebrang pokazuje da je Tito virusom likvidacija bio opsjednut. Jer, dopustiti, pa i preporučiti onakva mučenja kakva su bila na Golom otoku, likvidirati Hebranga, a njegovoj djeci promijeniti prezime, trpati mladost poput Budiše i Čička u samice i mračare, dopustiti onakve perverzne likvidacije na Bleiburgu, a u Hudoj jami još i organizirati da se u vapno zalije na tisuće živih ljudi, oprostite drugovi, ali to normalan čovjek ne može raditi!

Vrdoljakova abeceda titoizma pedagoški je korisna i u objašnjenju kako su nas Srbi potkradali u mitskoj priči o devizama jer pokazuje pravo lice jugoekonomije. Abecedarij vezan uz ‘71. spada u red sjajne pedagogije: da bi se danas kad se neopravdano glorificira Račana, a ponižava Tuđmana, obuhvatila ukupna slika o Račanu, valja reći: dok se Račan penjao po partijskim stepenicama, Budiša i Gotovac ležali su u mračarama: zatvorskim sobicama bez mrvice svjetla u kojima stoji jedino kibla i dane i noći pipate gole zidove da biste uopće razabrali gdje ste!

Dok se „gore“ po Brijunima šetala Sophia Loren, „dolje“ u lepoglavskim samicama kundakom su razbijali glavu Budiši, Gotovcu i Veselici! To je abeceda titoizma o kojoj lijeva inteligencija šuti desetljećima! Vrdoljakova serija nije savršena, Nenad Polimac našao joj je niz tehničkih zamjerki, a kad više nije znao što prigovoriti, udario je nogom u želudac tezom da je „Vrdoljaku već osamdeset“ i da tome imamo pripisati „traljavu izvedbu“.

Ta Kuljiševa škola niskih udaraca ovdje je bez efekta. Vrdoljak je snimio seriju kakvu se „balavci“ mlađi 30 i više godina nikad ne bi usudili. Uostalom, što smo od mlađe generacije dobili o toj temi osim jeftina Brešanova Maršala?

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
14:05 19.06.2010.

hrabri, da je slučajno pljuvao onda, sad ne bi mogao...

PG
praseca gripa
23:28 19.06.2010.

Naravno da je zavladao muk. A i sto bi drugo? Drugovi su ostali bez teksta. Sad razmisljaju.Vec ce oni nesto smislit.Sad su ljuti sami nase,a mozda i zanijeme za sva vremena napokon. Vise nam je njihovog Tite puna kapa,a u dvije ne bi stalo nikako!

OB
-obrisani-
14:04 19.06.2010.

Dan, onaj tko opravdava zločince i bravara taj će sigurno imati priliku družiti se s voljenim drugom. I to dugo, to jest VJEČNO. U paklu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?