Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cimavax

Kuba ima cjepivo protiv raka pluća koje žele i druge zemlje

pušenje
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
13.05.2015.
u 21:10

Rak pluća je na Kubi, zemlji koja je poznata po proizvodnji cigara, četvrti najčešći uzrok smrti.

Kuba ima cjepivo protiv raka pluća za koje su zainteresirane i druge zemlje koje namjeravaju početi s njegovim kliničkim testiranjem.

Kubansko ministarstvo zdravstva odobrilo je cjepivo Cimavax za javnost 2011. godine nakon što je centar za molekularnu imunologiju u toj zemlji na njemu radio 25 godina, javlja The Wired.

Cjepivo je za pacijente besplatno, a svaka injekcija košta kubansku vlast 1 dolar. Namijenjeno je pacijentima koji već boluju od opake bolesti. Ne napada tumore izravno već napada proteine koje tumori proizvode i koji onda cirkuliraju krvotokom. Testiranje iz 2008. godine pokazalo je da su pacijenti koji su primili cjepivo živjeli u prosjeku četiri do šest mjeseci dulje od onih koji nisu.

Inače, rak pluća je na Kubi, zemlji koja je poznata po proizvodnji cigara, četvrti najčešći uzrok smrti. 

>> Psi otkrili rak prostate s točnošću većom od 90 posto

Ključne riječi

Komentara 5

BA
basilije
21:53 13.05.2015.

ma vidi ti nesposobne komunjare

AN
anonimus00
22:40 13.05.2015.

cjepivo odobreno 2011. a mi tek sad za to cujemo

IV
ivanjoksimovic
00:38 14.05.2015.

Srbija jedina ima licencu, i to vec nekoliko godina. Znam par ljudi koji su prosli tretman. Cena - mislim negde oko 5000 eur. Ne prima se 1 vec vise vakcina. U pitanju je ceo tretman. I ne moze da je kupi ko hoce. Konkurise se. Potrebno je priloziti istoriju bolesti i biti u odgovarajucem stadijumu karcinoma. Naravno, ne funkcionise sa svim vrstama karcinoma. Zatim lekar pregleda sve, izvrsi analizu, i samo ukoliko konzilijum doktora utvrdi da je moguce izlecenje tretman moze da se odobri. I drzavljani drugih zemalja mogu da se prijave na lecenje u Srbiji ili na Kubi, naravno uslov je da nisu americki drzavljani. Ne znam koliko se politika kube promenila zadnjih godina, ali kada je ovo pocelo u Srbiji, to je bio jedan od uslova Kubanaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije