Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Milanović siječe neposluh u svojoj stranci

milanović
Duško Marušić/Pixsell
10.11.2012. u 12:00

IDS-u je poručeno da lider Kukuriku koalicije neće pod svaku cijenu održavati partnerstvo s njim.

Raspuštanje Gradske organizacije SDP-a u Puli i Županijske organizacije SDP-a u Istri u sebi sadrži dvije poruke. Ona koja se tiče SDP-a vrlo jasno kaže da stranački šef i premijer Zoran Milanović neće trpjeti neposluh i samovolju u stranci. Poruka koja se odnosi na IDS glasi da lider Kukuriku koalicije neće pod svaku cijenu održavati partnerstvo s njim u vlasti. Tim prije što tri IDS-ova saborska zastupnika nisu presudna za stabilnu saborsku većinu.

Premda je SDP raspuštanje svojih organizacija u Istri službeno obrazložio političkom pasivnošću, očigledno je pravi motiv povlačenje političkih poteza bez konzultacija sa središnjicom na Iblerovu trgu u Zagrebu. Kao što Karamarko nije trpio da mu najvažnije ogranke vode ljudi koji mu na unutarstranačkim izborima nisu iskazali lojalnost, tako ni Milanović ne trpi da lokalne organizacije SDP-a bez blagoslova Zagreba sklapaju predizborne saveze.

Posebno u situacijama koje se konfrontiraju s državnom politikom SDP-a, kao i interesima koalicije u državnoj vlasti. Istarski SDP koji je na županijskoj razini vodio Dino Kozlevec, a u gradu Puli Denis Martinčić, kažnjen je jer je autonomno odlučio da će podržati Borisa Miletića (IDS) za gradonačelnika Pule. Drugi, možda još veći razlog što ih je Milanović raspustio jest to što su na posljednjoj sjednici Županijske skupštine podržali raspisivanje referenduma o gradnji TE Plomin 3. Time su se izravno usprotivili jednome od najvažnijih projekata Vlade, te se podredili lokalnim interesima.

Milanović je to presjekao i odlučio da SDP na izbore ide sa svojim kandidatom Peđom Grbinom. Vrlo je odlučno pokazao mišiće, ali tek treba vidjeti je li to poruka i zagrebačkoj organizaciji SDP-a. Tu su stvari obrnute. Davor Bernardić ne želi da SDP na lokalne izbore u Zagrebu ide u koaliciji s HNS-om, dok stranačka središnjica takvu koaliciju podržava jer joj je HNS na državnoj razini koalicijski partner bez kojeg ne može stabilno vladati.

Raspuštanje istarskog SDP-a ima, međutim, i posljedice na IDS. Njegov kandidat za gradonačelnika Pule ostat će bez potpore SDP-a, no mnogo je važnije i razornije što je to još jedan od okidača za daljnje raslojavanje u IDS-u. Unutarstranački sukobi koji su kulminirali otvorenim prozivanjima između Damira Kajina i Ivana Jakovčića time su dobili još jedan nastavak. Kajin, koji ne trpi gradonačelnika Pule Borisa Miletića, odmah je za pravo dao SDP-u i građanima Istre poručio da je Milanović samo ove godine u Istru pustio gotovo 400 milijuna kuna, što za ceste, vode ili putem HEP-a. Tako je kontrirao Jakovčiću koji je raspuštanje SDP-ovih organizacija u Istri proglasio prvorazrednim političkim pitanjem s pokušajem političke destabililzacije Istre”. Takvom retorikom Jakovčić je samo ilustrirao političku bezidejnost koja ga karakterizira već dulje vrijeme, i svodi se na očuvanje vlastite pozicije.

Jakovčiću se opako približio trenutak kada će se morati suočiti s posljedicama zapuštanja stranke, preuzimanja dominacije IDS-a u Istri kao podrazumijevajuće, te koketiranja sa svima radi vlastitog probitka, kako ga optužuje Kajin. Poseže za političkim pamfletima koji nemaju stvarnog sadržaja jer je to u času kada lokalni izbori kucaju na vrata puno lakše nego suočavati se s time da su davno prošle devedesete kada je IDS uživao apsolutnu političku podršku u Istri samo zato što je oponirao Tuđmanovoj politici koja je Istrane smatrala separatistima.

Komentara 9

DU
Deleted user
12:47 10.11.2012.

Tako vas i treba, iako ti Toma prikazuješ nekakvu odlučnost priprosti puk će to doživjeti kao početak kraja svega onoga što i nije smjelo započeti, dati vlast onima koji ovu državu nikada nisu željeli.

OB
-obrisani-
13:50 10.11.2012.

Milanović siječe neposluh u svojoj stranci _________________________________________ Ništa čudno u tome. Pa neće Milanović valjda dopustiti da mu pametniji od njega preuzmu "njegovu partiju".

SE
sestrićna
12:13 10.11.2012.

učio je od najboljih partijanera kako se to radi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?