Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE U ČAŠI

Zobeni napitak – uravnotežena alternativa kravljem mlijeku

palačinke
Makronova
29.03.2012.
u 13:44

Znanstvenici i prehrambeni tehničari otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugog zrna, ne sadrži kolesterol te je bogata mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima

Interes za zob razvio se tijekom istraživanja alternativa kravljem mlijeku. Znanstvenici i prehrambeni tehničari otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugog zrna, ne sadrži kolesterol te je bogata mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima.

Tako se zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku.

– Naš zobeni napitak spravljen je od zobi, repičina ulja, kalcija i vitamina te je odlična varijanta za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama, a može se koristiti i uz kavu, za pripremu pire krumpira, razne umake ili pak pitu od jabuka – objasnio je Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly, dodavši kako u usporedbi s njihovim proizvodima rižino mlijeko ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoća, a sojino mlijeko manje ugljikohidrata.

Osim za želudac i crijeva odlična je namirnica i za srce. Takozvani beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.

Raznolikosti upotrebe zobenog mlijeka najviše u prilog govore sljedeći recepti koje je osmislio Tvrtko Šakota, chef restorana Nova.

Palačinke s Oatlyjevim zobenim napitkom
Sastojci:
200 grama prosijanog brašna 850
25 grama prosijanog slanutkova brašna
prstohvat organskog praška za pecivo
3 dl zobenog napitka
prstohvat kurkume
prstohvat soli
30 grama otopljenog organskog margarina

Priprema:
Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka. Ostaviti da odstoji u hladnjaku barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti nadjevom po želji.

Mousse od čokolade i indijskog oraščića
Sastojci:
3 dl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dl zobenog vrhnja
1 dl sirupa agava

Priprema:
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom jednu minutu. Rastopiti čokoladu i dodati je, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miješati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti.

Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom i umak od tikvica sa zobenim vrhnjem


Priprema:
kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
sol

Za pohanje:
organsko suncokretovo ulje
brašno 850
voda, sol
krušne mrvice

Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati jednu minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati  i izliti u lim za pečenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati  modlicom na željeni oblik.

Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke. Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovu ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.

Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem

200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosova ulja
stručak svježeg timijana
sol , bijeli papar
3 dl zobenog vrhnja

Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije