Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo morate vidjeti

Zlostavljali su ga vršnjaci jer je najniži u razredu, a onda se dogodilo ovo

Joey iz dokumentarca Happy
Foto: screenshot/youtube
1/3
02.04.2015.
u 11:01

Joey je na svojoj koži osjetio zlostavljanje svojih vršnjaka. Imao je hrabrosti stati pred sve njih, poručiti im da takvo ponašanje nije u redu, a onda se dogodilo nešto zbog čega vrijedi pogledati ovaj isječak objavljen na Youtubeu.

Sve češće smo svjedoci raznih slučajeva vršnjačkog nasilja, odnosno bullyinga u školskim klupama, dvorištima, dvoranama..

Je li razlog tome to što školarac nema tenisice koje su sada "in", je li zbog toga što je najviši ili najniži u razredu, je li zbog toga što nema sluha za glazbu, je li zbog toga što nosi naočale, je li zbog toga što ima neki zdravstveni problem zbog kojeg postaje pretio, je li zbog toga što se jednostavno našao na putu taj dan?

Takvih pitanja, nažalost, možemo postavljati u nedogled jer će onaj tko se namjerio na nekoga upirati prstom, lako naći razlog. I to je problem s kojim se danas susreće sve više osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Vršnjačko nasilje je vrsta zlostavljanja, a radi se o tome da jedan ili više učenika stalno ili svako malo namjerno uznemiruje, napada ili vrijeđa drugog učenika koji se od toga ne može obraniti.

Vršnjačko nasilje zovemo zlostavljanjem jer se ponavlja ili postoji prijetnja ponavljanjem kroz neki dulji period. Pri tome je važno znati da  to nije samo fizičko nasilje, bullying nije samo udaranje, već i razni drugi oblici nasilnog ponašanja.

Osim fizičkog nasilja (udaranja, guranja, čupanja, podmetanja noge, oštećivanja  ili bacanja stvari...) postoje i drugi oblici vršnjačkog nasilja koji nisu svima lako uočljivi: Ogovaranje, vrijeđanje, omalovažavanje, ignoriranje, uzimanje stvari ili iznuđivanje, prijetnje ili praćenje na putu od škole.

I da, to nije u redu!

To su sve oblici nasilja i, ako se ponavlja, vrsta je zlostavljanja. Nitko to ne treba trpjeti. S namjerom da osvijesti školarce, ali i sve one koje smatraju da je ovakvo ponašanje stvar odrastanja i svakodnevice koju "svi moramo proći", snimljen je dokumentarac naziva "Happy" u kojem stand up komičar upoznaje djecu s raznim slučajevima zlostavljanja njihovih vršnjaka – bullyinga.

Jedan od dječaka je Joey, najniži u razredu. Joey je na svojoj koži osjetio zlostavljanje svojih vršnjaka. Imao je hrabrosti stati pred sve njih, poručiti im da takvo ponašanje nije u redu, a onda se dogodilo nešto zbog čega vrijedi pogledati ovaj isječak objavljen na Youtubeu. 

>>'Mobing često ne provode šefovi, već kolege na istim pozicijama'

>>Kako spriječiti mobbing i riješiti se stresa na radnom mjestu?

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:16 08.04.2015.

Cmizdrite, pisite ovakve nebulozne clanke, prijetite, ali nasilja medju djecom (pogotovo skolskom) uvijek je bilo, i uvijek ce biti. I nista to ne moze promijeniti. Da ne bi bilo zabune, ne slazem se s time, i protivnik sam bullynga medju djecom. ali ni ja, niti itko drugi tu ne moze nista.

DU
Deleted user
15:44 02.04.2015.

Bože kakav to sklop u mozgu moraš imati da ideš nekoga zlostavljati i da ti netko mora govoriti da to nije u redu? Jesu to djeca s posebnim potrebama ili što? Da su normalni ne bi zlostavljali nikoga to je sigurno!

IB
ivan.biljan68
11:32 03.04.2015.

Ta neodgojena derišta imaju sreće,što se ovo mene ne tiče,jer u suprotnom bi ja uhvatio vinovnika,koji uvijek postoji,pa bi mu opalio "jednu zidarsku",a kad dođe kilavi i nesposobni mu otac,njega bi sredio za uzor drugima,a ako je jači od mene?nije,čovjek u afektu,trostruko je,ili Emeritus.kad se brani,jači-dokazano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije