Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Žene ne ostavljaju zlostavljače jer su nježni i potrebiti

Čak 54% žena vidi partnere kao potrebite i ovisne, a svaka peta žena smatra da njihov partner ima niz pozitivnih vrlina poput nježnosti i pažljivosti.
16. travnja 2010. u 17:01 4 komentara 16 prikaza
nasilje
Foto: Arhiva VL

Zašto žene ostaju u vezama u kojima ih muškarci fizički i psihički zlostavljaju? Zato što i dalje u svojim partnerima vide mnogo pozitivnih osobina, poput nježnosti i potrebitosti, kaže nam novo kanadsko istraživanje.

- Željeli smo vidjeti hoće li informacije koje smo skupili od žena koje ne traže nikakvo savjetovanje ili pomoć zbog nasilja u vezi, biti dobar izvor za identificiranje specifičnih tipova muških zlostavljača - kazala je Patricia O'Campo, voditeljica istraživanja iz bolnice St. Michael's Hospital u Torontu.

Prijašnja istraživanja otkrila su kako zlostavljane žene osobno ocjenjuju svoje intimne veze, svoju predanost vezi i pozitivne osjećaje koje gaje prema zlostavljaču ili vezi, što je uostalom i presudno za njihovu odluke da ostanu u nasilnoj vezi. Ovim su ispitivanjem htjeli otkriti više. Uključili su 611 žena, od kojih je 42,8% kazalo da su ih partneri zlostavljali u godini prije početka istraživanja. Najčešći oblik zlostavljanja bilo je psihičko, fizičko je prijavljeno u manjem broju slučajeva, a seksualno zlostavljanje u najmanjem. No, samo 2,3% žena svog partnera vidi kao iznimno sklonog kontroliranju, a 1,2% opisalo je partnere kao iznimno agresivne.

Ono što je iznenadilo istraživače jest velik broj žena koje su navodile da njihovi nasilni partneri imaju i niz dobrih osobina - čak 54% žena vidi partnere kao potrebite i ovisne, a svaka peta žena smatra da njihov partner ima niz pozitivnih vrlina poput nježnosti i pažljivosti. Tako su utvrđena tri tipa zlostavljača: "ovisni i potrebiti, a nasilni", "pozitivni, a skloni kontroli" te "opasno nasilni", objavio je Live Science. Ovo istraživanje samo je naglasilo da u prevenciji treba slušati žene i njihova razmišljanja kako bi im se moglo pomoći. Njihova percepcija zlostavljača vrlo je važan dio razumijevanja onoga što im se događa, a ujedno otvara niz novih mogućnosti u programima pomoći.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • Avatar neugodan
  neugodan:

  dobar frajer = dosadan frajer...tako danas razmisljaju zene. pogotovo mlade kokosi...

 • -obrisani-:

  zato i ubice ne treba odma zatvarati,Pusti ih neka to ponove desetak puta.

 • lulu:

  da,takvi fini i mili i savršeni su največa gamad ... al naši psiholozi i ostali koji to procjenjuju kupuju svoje dilome i bave se psihologijom male dece te njihove ljubavi prema dinosaurima umjesto ovakim stvarnim problemima, s prikrivenim uzrokom..a uzrok ... prikaži još! je samo poremečeni karakter zlostavljača zakamufliran u mnoge društveno obljubljive profile osoba.