Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Žene griješe kada muškarca tjeraju van iz kuhinje

Novinarka i fotografkinja Helena Kralj napisala je kuharicu specijalno za očeve s kuhačom.
17. ožujka 2010. u 18:12 9 komentara 25 prikaza
KUHANJE

Mama koja se kasno vraća kući mora odmah primijetiti da se pripremala pizza. Zbog toga se preporučuje da se ne uklone svi ostaci hrane oko usta. Općenito vrijedi: kuhinja u neredu tatin je ponosan izlog i znak bezgraničnog zalaganja za djecu. Duhoviti je to dodatak receptu za “tatinu brzopoteznu pizzu” jednoga od brojnih očeva koji su svoja kulinarska umijeća otkrili u knjizi novinarke i fotografkinje Helene Kralj “Tatina kuharica”. 

Šarolika “klijentela” 

- Većina muškaraca koje poznajem kuhaju ne samo zato što žele pomoći svojim zaposlenim suprugama, nego i zato što uživaju u kuhanju. Oduševila ih je ideja da kroz recepte podijele svoja iskustva s drugim očevima koji su se našli pred dvojbom kako nahraniti djecu (ali i sebe) kad supruga nije kod kuće. Prikupila sam recepte očeva iz Hrvatske i širom svijeta, različitoga obiteljskog statusa i profesija. Među njima su psiholog, grafički dizajner, kirurg, diplomat, bankovni službenik, sveučilišni profesor književnosti, direktor poslovnog centra, vlasnik reklamne agencije... - otkriva Helena Kralj koja već deset godina živi u Beču, gdje u poslu i hobijima spaja ljubav prema kulinarstvu, novinarstvu, fotografiji i putovanjima, na kojima proučava i iskušava raznovrsne nacionalne kuhinje. 

- Kuharica je nastala u spletu naših obiteljskih okolnosti. Kad nam je sin navršio godinu dana, trebala sam otputovati i prvi put supruga ostaviti samoga s bebom. Predložio mi je da mu napravim raspored previjanja i jela te popis omiljenih recepata, kako bi mogao kuhati ono što naš sin voli. Taj je popis iz zafrkancije postao hit među našim prijateljima s malom djecom. Kako je recepata bilo sve više, suprug me pitao zašto ne bih napisala kuharicu za tate. Odlučila sam se za knjigu recepata koje i kulinarski početnici mogu lako razumjeti i pripremiti, a uz to čak naučiti i kuhati - kaže Helena čija je kuharica baš po muškom ukusu - pregledna, jasna i jednostavna, bez suvišnog “filozofiranja”. Tate mogu naučiti kako što lakše kupiti i pripremiti namirnice, kako kuhati s djecom tako da im to bude zabavno iskustvo, kako pripremati obroke za bebe, kuhati za goste, pripremiti roštilj ili romantičnu večeru, organizirati dječji rođendan...

Kuharica za tate proizišla je, kaže Helena, iz njezina bloga www.kuharicazadjecu.blog.hr koji dnevno bilježi i do 3000 posjeta, a uvršten je na takozvanu cool listu najzanimljivijih i najčitanijih blogova.

- Javljaju mi se podjednako žene i muškarci, čak i oni koji nemaju djecu nego im se sviđaju jednostavni i raznovrsni recepti - otkriva Helena koja smatra da za muškarce sasvim sigurno ima mjesta u kuhinji.

Vježba čini majstora 

- Moji dečki jako vole kuhati, muž obično na sebe preuzima pripremu salata i mesa, pa se ponekad porječkamo oko nekoga dobrog komada mesa. Ali ako on inzistira na pripremi, obično popustim - smije se Helena, koja ovako tumači muško-ženska kulinarska prepucavanja: 

- Često muškarci ne izbjegavaju kuhinju nego ih žene tjeraju iz kuhinje jer smatraju da se one u to bolje razumiju. To je nerijetko točno, no tako žene sebi natovare više posla, a muškarci su obeshrabreni. Muškarcima koji nikad ne kuhaju zbog neznanja ili straha od neuspjeha i kritike, poručujem da ne zaborave kako su i najveći svjetski kuhari morali od nečega početi. Vježba stvara majstora!

HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • -obrisani-:

    A grijese jos vise kad tjeraju muskarca u kuhinju!

  • Laura Anny:

    Oj, pa zar ima i takvih koji zele vrijeme provoditi ispred sudopera i stednjaka?

  • miso:

    Žene najčešće u žurbi nemaju vremena čekati da muškarci nešto probaju skuhati. Ista je situacija i s muškarcima u automobilu, ne mogu sačekati da žena izvede svoju figuru na cesti. Oboje, naravno, griješe. Malo strpljenja i evo obostrano dobrih rezultata.