Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može i na brzinu

Za sreću u ljubavi i bolji posao dosta je 59 sekundi

sreća
28.02.2011.
u 14:45

Najnovije znanstvene tehnike koje pomažu u ostvarenju ciljeva i ambicija mediji su već prozvali trijumfom dokazivih savjeta

"Nekoliko sam mjeseci pomno pretraživao bezbroj znanstvenih časopisa u kojima se objavljuju svakojaka istraživanja iz mnogih područja psihologije. Pregledavajući radove, uočio sam obećavajući uzorak: radeći u poprilično različitim poljima, znanstvenici razvijaju tehnike koje pomažu ljudima ostvariti ciljeve i ambicije za samo nekoliko minuta, a ne za nekoliko mjeseci. 

Prikupio sam stotine studija iz mnogobrojnih područja biheviorističkih znanosti, od raspoloženja do sjećanja, od uvjeravanja do odgađanja, od opiranja do veza, i sve one čine novu znanost munjevitih promjena..."

Tako u svojoj knjizi “59 sekundi” (izdanje Mozaik knjige) piše Richard Wiseman, britanski profesor javnog razumijevanja psihologije, međunarodno poznat po istraživanju tema poput obmane, sreće, humora i paranormalnog. Njegova otkrića mediji su već nazvali trijumfom dokazivih savjeta u odnosu na zavaravajuće mitove samopomoći. 

Jer, tehnike koje profesor Wiseman opisuje u novoj knjizi simbolična naziva pokazuju da učinkovite promjene ne trebaju biti vremenski zahtjevne. Štoviše, često se zasnivaju na spoznaji o tome gdje treba “lagano kucnuti”.

Trikovi za učinkovite promjene

1. Tri stvari na kojima ste zahvalni i tri lijepa događaja

Uspijete li navesti tri stvari na kojima ste zahvalni u životu ili tri lijepa događaja u posljednjih tjedan dana, bit ćete bitno sretniji. To će potaknuti i veći optimizam prema budućnosti.

2. Zrcalo u kuhinji smanjuje unos nezdrave hrane

Stavite li zrcalo pred ljude kad im se nude različite vrste hrane, konzumacija nezdravih namirnica bit će do 32 posto manja. Vlastiti odraz u zrcalu osvještava osobu u vlastitom tijelu.

3. Fotografija djeteta u izgubljenom novčaniku smekšat će nalaznika

Ubacite li fotografiju nasmiješena djeteta u novčanik, 30 je posto više izgleda da vam ga vrate. Pogled na dijete pokreće evolucijski mehanizam koji ljude navodi da više mare.

4. Lončanica u uredu smanjuje stres i potiče pozitivu

Muškarci s lončanicom u uredu imaju 15 posto više kreativnih ideja, a žene proizvode više izvornih rješenja problema. Cvijeće smanjuje stres i potiče dobro raspoloženje.

5. Dodirivanje nadlaktice poziva na prihvaćanje

Dodirnete li nečiju nadlakticu, pobudit ćete u osobi veću spremnost da prihvati zamolbu. Studija je pokazala da ta radnja potiče 20 posto više prihvaćanja poziva na izlazak.

6. Minutu razmislite o tome što biste ostavili iza sebe

Provedete li samo minutu zamišljajući prijatelja na svom pogrebu i razmišljajući što biste ostavili iza sebe privatno i profesionalno, prepoznat ćete dugoročne ciljeve.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
11:10 01.03.2011.

Reklama za knjigu......................i ne zaboravite u izdanju Mozaik knjige.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije