Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vrijedna akcija

Projekt za bolje uvjete pacijentima koji boluju od dijabetesa

Klinika Vuk Vrhovac
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
12.06.2017.
u 11:39

Uređenje prostora za Kliniku omogućit će poboljšanje rada liječnika i uvjeta bolesnika Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac

Uređenje centralne prostorije za pacijente s težim oboljenjima Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac projekt je kojim se nastavlja vrijedna akcija Ordinacija iz bajke, a iza koje je već šest konkretnih projekata i rezultata. Ova je Klinika Referentni centar za dijabetes Ministarstva zdravstva te jedina organizacijska jedinica bolničkog tipa koja zbrinjava endokrinološke, uglavnom dijabetološke bolesnike, od dijagnostike i liječenja dijabetesa te njegovih komplikacija.

Naime, kako će pojasniti predstojnica Klinike, prof.dr. Lea Smirčić-Duvnjak, u Hrvatskoj prema Registru osoba sa šećernom bolešću postavljenu dijagnozu diajbetesa ima 254.296 punoljetnih osoba.

- Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj preko 40 posto oboljelih osoba još uvijek nema postavljenu dijagnozu, procjene govori o preko 400 tisuća odraslih osoba sa šećernom bolešću. Drugim riječima, svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest. Istraživanja pokazuju da trošak liječenja šećerne bolesti i njezinih posljedica u Hrvatskoj iznosi 2,5 milijarde kuna godišnje odnosno 11,5% proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Iz javnozdravstvene perspektive, važno je naglasiti da čak 86% ovog iznosa čine troškovi zbrinjavanja i liječenja komplikacija šećerne bolesti – oštećenja očiju, bubrega i krvožilnog sustava - pojasnila je prof. Smirčić-Duvnjak epidemiološku situaciju po pitanju dijabetesa u nas. Podaci su to koji upozoravaju i potkrepljuju koliko je važno imati odgovarajuće uvjete za liječenje što je i cilj ovog projekta; pomoći konkretnim uređenjem potrebnog prostora Klinike. Partneri HEP i Uniqa osiguranje omogućit će i renoviranje kupaonice, postavljanje novih sanitarija, ličenja zidova, nabavke potrebnog namještaja.

- Djelatnici Klinike Vuk Vrhovac pozdravljaju svaku inicijativu kojoj je cilj podizanje svijesti šire javnosti o značaju šećerne bolesti i pogubnom učinku njezinih komplikacija na pobol bolesnika. Visoko cijenimo svaki doprinos poboljšanju uvjeta rada i boravka bolesnika na Klinici - poručila je predstojnica Vuk Vrhovca dodajući kako je neophodna i obnova preostalih soba stacionarnog odjela.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije