Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređenje senzornog parka

Večernji list i HEP obnovit će dječje igralište karlovačke Udruge Zvončići

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/4
31.10.2023.
u 07:47

Promijenit će se drvena kućica i tobogan jer više nisu sigurni za korištenje, penjalica pokraj drvene kućice, postaviti vrtuljak s antistresnom podlogom... U udruzi je više od 130 korisnika

Večernjem je listu sa svojim projektom Ordinacija iz bajke te glavnim partnerom i donatorom, tvrtkom HEP, vanjsko dječje igralište karlovačke Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići ponovno u fokusu jer želimo zajedno omogućiti mališanima da imaju što bolje uvjete za provođenje slobodnog vremena i druženje. Igralište je u neposrednoj blizini Udruge, svima je iznimno drago, kako mališanima koji dolaze na terapije tako i roditeljima koji se, čekajući mališane na terapiji, na igralištu također druže i razmjenjuju iskustva.

Senzorni park

– Udruga je dobila ugovor Grada Karlovca za korištenje igrališta 2015. godine, kada smo pokrenuli prvi projekt uređenja našeg senzornog parka i realizirali ga u 2017. godini. Tada je na igralište postavljena drvena kućica i tobogan te ljuljačka. Dvije godine poslije, zahvaljujući Večernjem listu i HEP-u te projektu Ordinacija iz bajke, dobili smo dodatne sadržaje na igralištu: penjalicu, klackalice i njihalicu. Bili smo jako sretni zbog toga jer su djeca uživala u raznovrsnim sadržajima igrališta – kazala nam je Ivana Leš, administratorica Udruge Zvončići. No, kako vrijeme prolazi, dio sadržaja na igralištu je dotrajao i nije više toliko siguran za igru mališana, pa Večernjak i HEP žele trajno obnoviti igralište i dodatno ga opremiti kako bi mališanima osigurali da bezbrižno uživaju na svom omiljenom igralištu.

VEZANI ČLANCI:

– Taj nam prostor jako puno znači, na njemu dnevno boravi oko 40 do 50 djece, koliko ih tijekom dana prođe kroz Udrugu; tu se zabavljaju i druže dok čekaju terapiju, kako djeca naši korisnici tako i roditelj s drugim djetetom dok čekaju. Tu se stvaraju prijateljstva, što je jako važno jer je našim korisnicima, ali i njihovim roditeljima, bitna međusobna komunikacija i razmjena iskustava vezanih za teškoće njihove djece. Osim toga, korištenje sprava na igralištu kod djece potiče njihov motorički razvoj i socijalizaciju. Ono što je još važno jest da dok mi roditeljima prenosimo što je i kako bilo na terapiji, kada im dajemo smjernice o tome što trebaju raditi kod kuće, dijete se za to vrijeme igra na otvorenom. Svi su jako vezani za ovo igralište i svima je stalo da se ono obnovi – kaže nam Nada Jelača Šimunić, voditeljica organizacijske jedinice Udruge Zvončići.

Najvažnije im je, kažu, da se promijene drvena kućica i tobogan jer više nisu sigurni za korištenje i penjalica pokraj drvene kućice te antistresna podloga ispod tih sadržaja, koja je jako važna za sigurnu igru sve djece. Prema projektu uređenja igrališta, na lokaciji postoji mjesto i za postavljanje vrtuljka s antistresnom podlogom, što bi upotpunilo sadržaje ovog jedinstvenog igrališta koje djeca koriste cijele godine i koje, ako zima donese snijeg, često ukrašavaju i maleni snjegovići.

– U Udruzi je više od 130 korisnika, a nedavno smo od ministarstva dobili i mogućnost povećanja usluga koje nudimo, čak trostruko, pa ćemo moći primiti još više djece na terapije, čime smo smanjili i liste čekanja, tako da djeca odmah dobiju terapiju koju trebaju. Imamo, s asistentima u školi, 17 zaposlenih djelatnika i u prosincu ove godine obilježit ćemo 13 godina postojanja. Trudimo se zajednici pružiti one usluge kojih nema u županiji, pa sada radimo i opservacijski protokol za dijagnostiku autizma – ADOS 2, za što su roditelji prije morali odlaziti u Zagreb te čekati i godinu dana termin testiranja – objasnila je Nada Jelača Šimunić neke od usluga ove iznimno respektabilne karlovačke udruge čiji su korisnici mahom djeca od rođenja do 7. godine, ali i stariji mališani.

Povećanje broja usluga i korisnika

Dodala je da je sve više djece koja trebaju njihovu pomoć zbog problema u komunikaciji, govoru, socijalnim interakcijama, te pohvalila suradnju s vrtićima diljem županije gdje odgojitelji imaju veliku ulogu u otkrivanju mogućih problema u najranijoj fazi. "Ponosni smo što smo i ove godine imali priliku sudjelovati u projektu Ordinacija iz bajke. HEP uvijek rado sudjeluje u humanitarnim projektima, a Ordinacija iz bajke hvale je vrijedna akcija, zbog čega čestitamo Večernjem listu na njenoj organizaciji", poručuju iz Hrvatske elektroprivrede.

VIDEO Slunj - najbolje selu na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije