Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Projekt EAST-E: Ulazak Hrvatske na električnu autocestu Europe

Projekt EAST-E: Ulazak Hrvatske na električnu autocestu Europe
Foto: Promo
26.04.2018.
u 12:30

Danas je HEP na području elektromobilnosti lider u Hrvatskoj, što je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Projekt eMobilnost HEP grupe u potpunosti se uklapa u novu energetsku strategiju Europske unije u sklopu kojeg se razvija mreža stanica za punjenje električnih vozila ELEN. ELEN je prvi hrvatski lanac stanica za punjenje električnih vozila, a nastao je iz riječi Električna Energija. Danas je HEP na području elektromobilnosti lider u Hrvatskoj, što je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i važnijim cestovnim pravcima planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što će se sufinancirati kroz EU fondove.

Hrvatska elektroprivreda je tako u veljači 2016. godine, kao dio međunarodnog konzorcija uspješno aplicirala za sredstva iz fonda Europske unije CEF-Transport (Connecting Europe Facility - Transport). Riječ je o projektu EAST-E kroz koji je HEP-u, između ostalog, odobreno i sufinanciranje postavljanja 27 multi-standard ELEN punionica za električna vozila snage 50 kW (AC/DC multi-standard) na središnjem koridoru, autocestama Goričan-Zagreb-Rijeka te Bregana-Zagreb do kraja 2018. godine.

Uz HEP, međunarodni konzorcij na projektu EAST-E čine slovačke tvrtke Zapadoslovenska energetika (E.ON Slovačka) i GO4 Slovačka, kao i E.ON Češka. Ukupno će se projektom EAST-E u Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj implementirati ukupno 57 multi-standard punionica za električna vozila.

Uz izgradnju punionica za električna vozila na dionicama autocesta Republike Hrvatske koje pripadaju središnjem Mediteranskom koridoru, realizacija projekta EAST-E omogućit će po prvi put uključivanje hrvatskih autocesta na europske prometne pravce na kojima već postoji infrastruktura za punjenje električnih vozila. Hrvatska će se pridružiti 11 europskih zemalja i tako postati dio cestovne mreže koja će omogućiti promet električnim vozilima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije