Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

'Stara škola' - Sv. Križ Začretje: Ukusna hrana i siromašna vinska karta

Restoran ima i svoj vrt s ekouzgojem pa svoj jelovnik kreira ovisno o godišnjem dobu. Vinska karta i karta jela s ponudom za vegetarijance interesantno su dizajnirane, kao školska zadaćnica
24. studenoga 2016. u 22:40 0 komentara 1033 prikaza
3. 11. 2016., Zagreb - Podravka, recept pecena patka s tjesteninom  Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

U pitomom se okruženju zagorskih brega, u samom srcu Hrvatskog zagorja, nalazi Mirkovec, tri kilometra od autoceste Zagreb – Macelj, skretanje za Sveti Križ Začretje, ili svega deset minuta od Zaboka. Zgrada u kojoj je restoran “Stara škola” nekada je zaista bila škola pa je po tome dobio ime.

Restoran ima 140 mjesta, od čega se dio proteže kroz tri prostorije koje su nekad bile učionice i može primiti 70 gostiju, a preostali dio sačinjava prostrana natkrivena ljetna terasa. Velika prednost restorana prostrano je vlastito parkiralište. Subota, kasni ručak, restoran još uvijek izrazito popunjen. Primjećuje se manjak osoblja pa se Marija i Ksenija ne mogu sto posto posvetiti gostima, što mi je potvrdila i voditeljica restorana Ines rekavši da traže konobare i kuhare, ali im je to, nažalost, veliki problem u koji sam se i sam uvjerio na više mjesta.

Teško je pronaći stručno osoblje, a imamo skoro više ugostiteljskih škola od Francuske i, još k tome, turistička smo zemlja s vrlo malo stručnog ugostiteljskog kadra. U turizmu se spominju samo noćenja gostiju, a nitko ne spominje restoransku ponudu koja ima velik udio u turizmu. No, vratimo se hrani “Stare škole”.

pub 'STRADAO' i PRIJATELJ Stalno se žalili na hranu u restoranu pa im vlasnik zabranio pristup Mirni kutak, Otočac turistička patrola Izvrsne domaće kobasice uz kiselo zelje Mala hiža TURISTIČKA PATROLA U Maloj Hiži brinu se o svakom detalju, uz starinski štih

Šef kuhinje Zdenko Tisanić pripremio je file pastrve na podlozi od povrća za pohvalu. Pastrva je bila svježa, ukusna i u odličnoj kombinaciji s povrćem. Drugo jelo koje sam kušao bila je purica umotana u slaninu sa zelenim mlincima za prilog, uz čašu odlične Karizme. Purica je bila malo prepečena i tvrda, mlinci odlični kao i slanina. Mali prigovor šefu kuhinje i zbog dekoracije na tanjuru, male grančice ružmarina. Pogotovo ne uz puricu, a nije ni jestiva. Ne bih želio učiti kuhare njihovu poslu, ali radije bih stavio krišku jabuke ili kruške jer u pravilu se na tanjur stavljaju samo jestive dekoracije.

Restoran ima i svoj vrt s ekouzgojem pa svoj jelovnik kreira ovisno o godišnjem dobu. Vinska karta i karta jela s ponudom za vegetarijance interesantno su dizajnirane, kao školska zadaćnica. Vinska je karta dosta skromna, a i neka navedena vina nemaju u ponudi. Šteta, jer “Stara škola” ima i prekrasan vinski podrum pa bi bilo dobro da nudi vina iz svih regija Lijepe Naše, no ima svega 20 etiketa, od čega dva rinfuzna. Restoranska je “apoteka” zadovoljavajuća, od nekoliko vrsta octa, aceta, ulja (maslinovo, bučino) te Podravkina crnog i šarenog papra.

Za desert sam naručio sladoled u odličnoj kombinaciji s nekoliko kapi bučina ulja i bučinim košticama. “Stara škola” ima i veliku svečanu dvoranu koja se sastoji od prizemnog prostora i VIP galerije za svečanosti s 220 osoba, manju dvoranu koja odiše privatnošću za do 30 osoba, pet komfornih soba, dva apartmana s ugođajem proteklih vremena, wellness oaze s jacuzzijem i saunama. Pokraj restorana su i dvije stare renovirane zagorske hiže s pogledom na vanjski bazen, sportske terene i dječje igralište.

>> "Mnogi su otišli s brega zbog vode, vrijeme je da se to promijeni"

Pačja prsa s kruškama u umaku

Sastojci:

za četiri osobe)
2 komada pačjih prsa bez kosti (oko 600 g)
4 žlice ulja
Sol
Crni papar Podravka
2 žlice konjaka
2 kruške
300 ml vrhnja za kuhanje
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
1 žlica Glatkog brašna Podravka
50 ml bijelog vina
500 g tjestenine, široki rezanci (ili valjušci)

Priprema:

Pačja prsa operite, posušite papirnatim ubrusom, popaprite i posolite. Na zagrijano ulje u tavi stavite pripremljena prsa s kožicom prema dolje. Popecite ih sa svih strana da dobiju lijepu boju. Zalijte konjakom i flambirajte. Zatim ih stavite u vatrostalnu posudu, dodajte narezane kruške. Poklopite ili pokrijte folijom, stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.

U tavu od pečenja ulijte slatko vrhnje i dodajte kokošji temeljac. Kad umak prokuha, umiješajte vino i brašno razmućeno u malo vode. Pustite da proključa pa uz miješanje ulijte vode po potrebi da dobijete željenu gustoću. Za prilog: u posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu i ocijedite je. Pačja prsa narežite na ploške i poslužite s umakom, tjesteninom i aromatičnom kruškom.

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.