Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Izvrsne domaće kobasice uz kiselo zelje

Ponuda jela se mijenja prema sezoni, ali i najavljenim gostima iz cijelog svijeta
17. studenoga 2016. u 11:10 0 komentara 580 prikaza
Mirni kutak, Otočac
Foto: Damir Folnegović Blaž
Pogledajte galeriju 1/4

Na obalama rijeke Gacke, koja je posebno poznata po sportskom ribolovu, smješten je grad Otočac. Svega 40 kilometara do mora, točnije grada Senja, i 25 kilometara od poznatog svetišta Majke Božje od Krasna. Vrlo ga je lako naći putujete li od Zagreba prema Splitu ili Plitvičkim jezerima. U netaknutoj prirodi Gacke doline posjetio sam restoran “Mirni kutak” koji je svoja vrata otvorio 1985., a vodi ga obitelj Marković sa svojih stalnih 12 zaposlenika.

Ljubazno me dočekala gospođa Josipa koja sve te godine radi u kuhinji kao glavna kuharica, a povremeno i u restoranu poslužuje goste. Od velike su joj pomoći sin, snaha, zet i, naravno, suprug Frane jer, da ne rade obiteljski, u restoranu ne bi mogli funkcionirati.

Kapacitet restorana je 250 gostiju i ima veliko parkiralište sa 150 mjesta. Pretežno su usmjereni na turističke grupe i razne svečanosti pa je restoran zapravo dio hotela s 40 soba, bazenom i saunom jer, kako kaže gospođa Josipa, da nema grupa iz cijele Europe te najviše iz Japana, Kine i Koreje, jednostavno ne bi mogli opstati s obzirom na to da je Otočac, nažalost, gospodarski jako osiromašen pa nemaju baš puno individualnih gostiju.

Mala hiža TURISTIČKA PATROLA U Maloj Hiži brinu se o svakom detalju, uz starinski štih TURISTIČKA PATROLA U Zlatnim goricama zaustavljaju vrijeme turistička patrola Istarska prošlost ostavila trag i u kuhinji

Od mnogih autohtonih ličkih specijaliteta, a nabrojit ću samo neka koja imaju u svojoj ponudi: punjenu pastrvu, pastrvu na žaru, teleću koljenicu, sarmu, čobanac, patku ili fazana u sezoni lova te ličku janjetinu na ražnju, probao sam srneći gulaš s njokima te domaće kobasice s kiselim zeljem i krumpirovim policama zapečenim u pećnici.

Gulaš je bio odličan i šteta je da uz njega nisu bili domaći njoki ili knedle od kruha, a i dekoracija od povrća bila je “industrijska”. Domaće kobasice bile su zaista izvrsne, kao i pirjano kiselo zelje, no police krumpira bile su previše suhe, da su pečene s nekoliko komadića slanine, bile bi puno ukusnije. Velika im je prednost što su u blizini rijeke Gacke pa je pastrva koju imaju u ponudi uvijek svježa.

Kartu jela prilagođavaju sezoni, ali i gostima koji su im najavljeni pa tako, primjerice, gosti iz Japana uvijek jedu ribu, za razliku od gostiju iz Koreje koji uživaju u pilećem fileu. Od ponude vina svega je desetak etiketa, što bijelih, što crvenih jer se prilagođavaju željama gostiju. Što se tiče aperitiva prije ručka ili večere, tu je nezaobilazna šljivovica ili drenova rakija s obzirom na to da je to tradicija za dobrodošlicu u ovom kraju. Kad je riječ o desertima, sami pripremaju nekoliko vrsta kolača, štrudla te razne palačinke za koje koriste fino Podravkino brašno te Podravkin Dolcela kakao. Svakako moram istaknuti da je restoran izuzetno uredan i čist. Otišao sam iz restorana uz ljubazni ispraćaj gospođe Josipe i njezina sina Hrvoja, ali pomalo sjetan zbog slike praznog grada. Naime, velika je šteta da je Otočac s toliko turističkih i inih potencijala pomalo zaboravljen grad.

>>Dođite na gozbu u ambijentu 19. stoljeća

Pečena janjetina s ukusnim krumpirom

Sastojci:

1 janjeći but (1,3 kg)

4 žlice ulja

sol

Crni papar Podravka

malo Ružmarina sušenog Podravka

100 ml bijelog vina

Prilog:

800 g krumpira (iste veličine)

50 ml ulja

1 Vegeta Twist za krumpir

100 g Pancete Podravka

1 vezica mladog luka

Priprema:

Janjetinu narežite na nekoliko komada, zatim joj uklonite kost i suvišnu masnoću. Meso posolite, popaprite i pospite ružmarinom.

Pripremljeno meso sa svih strana pecite na zagrijanom ulju da se zapeče. Sve zajedno premjestite u vatrostalnu posudu i podlijte vinom. Posudu pokrijte i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C te pecite oko 40 minuta. Meso okrenite i otkriveno pustite da se peče dok ne postane mekano.

Za to vrijeme pripremite prilog od krumpira. Krumpir dobro operite, ali nemojte skidati kožicu. Pažljivo ga narežite na ploške 0,5 cm širine, ali ne do kraja, tako da ostane u komadu. Posložite ga na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, pospite Vegetom Twist za krumpir i nakapajte uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 40 minuta. Krumpir izvadite, u proreze utisnite ploške tanko narezane pancete, vratite ga u pećnicu i pecite još oko 10 minuta.

Pečenu janjetinu narežite i poslužite uz pečene krumpire koje ste posuli narezanim mladim lukom.

Ocjena

Mirni kutak 

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova): 44 boda

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova): 10 bodova

Posluga i ljubaznost (do 10 bodova): 10 bodova

Dojmovi i prostor (do 20 bodova): 16 bodova

Ukupnost ponude (do 5 bodova): 3 boda

Ukupno: 83 boda

Broj 7
"Magičan broj“
7 razloga zašto smo opčinjeni brojem 7

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.