Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najopsežnije istraživanje

U vodi za piće nalazi se više lijekova nego što je dopušteno?

voda
Foto: Thinkstock
12.12.2013.
u 09:45

Tijekom istraživanja američki znanstvenici uzeli su uzorke sa 50 lokacija gdje se izlijevaju otpadne vode i testirali ih na 56 lijekova

Pitka voda koju konzumiramo mehanički je i kemijski pročišćena kako bismo je mogli konzumirati bez opasnosti za zdravlje, ali u njoj se nalaze i neki dodaci koji bi je trebali održati zdravstveno čistom. Najpoznatiji je klor koji se dodaje zbog svojih baktericidnih svojstava. Trihalometani su nusprodukti dezinfekcije, koji se stvaraju kada klor u vodi reagira s otopljenim organskim kemikalijama.

Ove kemikalije, kao i širu obitelj kloriranih ugljikovodika, kao što su DDT, PCB, TCE, povezuje se sa srčanim bolestima, senilnošću i rakom. Jedno od najopsežnijih istraživanja koje je provedeno u SAD-u otkrilo je da se u vodi nalazi velika količina farmaceutskih lijekova i to u većim količinama nego što otkrivaju tvrtke koje se bave distribucijom vode.

Tijekom istraživanja američki znanstvenici uzeli su uzorke sa 50 lokacija na kojima se izlijevaju otpadne vode i testirali ih na 56 lijekova, uključujući oksikodon, lijekove za visoki krvni tlak, Tylenol (acetaminofen) i ibuprofen. Više od polovice testiranih uzoraka sadržavalo je najmanje 25 lijekova, a oni koji se koriste za viski krvni tlak najčešće se pojavljuju i u najvećim koncentracijama, piše Mashable.

Zdravstveni djelatnici istaknuli su da ti spojevi u vodi predstavljaju nizak rizik za ljude, no bit će potrebno provesti još mnogo istraživanja da bi se dobili detaljniji podaci o utjecaju  na ljudsko zdravlje, ali i životinjski svijet koji nas okružuje.

>>Voda je samo prividno bijela, ali ne zbog klora, nego svjetlosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije