Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI DAN VODA

Voda je samo prividno bijela, ali ne zbog klora, nego svjetlosti

voda
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
22.03.2010.
u 15:58

Učenici karlovačkih osnovnih škola povodom Svjetskog dana voda posjetili su vodocrpilište Gaza I i doznali sve o dragocjenoj tekućini.

Po količini vode Hrvatska je peta u svijetu. Tvrtka Vodovod i kanalizacija stanovnicima Karlovca godišnje proda oko četiri milijuna i 600.000 kubika te za život važne tekućine. U našem gradu postoji sedam vodocrpilišta, od kojih je najstarije na Borlinu. U naselju Gaza ima ih čak tri. Dnevno potrošnja vode u Karlovcu iznosi oko 300 litara u sekundi, a sve ono što se ne potroši ide u vodospreme - sve to doznali su učenici karlovačkih osnovnih škola, koji su u povodu Svjetskog dana voda obišli vodocrpilište Gaza I.

Redovite kontrole

Direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak i poslovođa radne jedinice Josip Šeketa upoznali su su ih s načinom distribucije vode, funkcioniranjem mreže i drugim zanimljivostima. Dogradonačelnik Karlovca Dubravko Delić, koji više od trideset godina radi u vodnom gospodarstvu, upozorio ih je na važnost očuvanja svake kapi, kao i da Hrvatska koristi samo pet posto vode od ukupnih rezervi kojima raspolaže. Nakon što su osnovci doznali da je karlovačka voda i ‘sirova’ vrlo kvalitetna i ispravna po sva 144 parametra, da se klorira zbog zakonskih obveza, a koncentracija klora u vodi iznosi samo 0,3 miligrama po litri, zanimalo ih je zašto je onda često bijela.

– Voda u Karlovcu je zdrava za piće. Sa svih vodocrpilišta i vodosprema uzimaju se redovito uzorci i u ovlaštenom laboratoriju na Vučjaku prati se stanje – objasnio je direktor Ivan Mrzljak. Kloriraju je iz preventivnih razloga, da kroz distribucijsku mrežu ne dođe do kvarenja, jer na 550 kilometara vodovodnog sustava postoje dijelovi u kojima se voda malo koristi.

Prividna bjelina

– U slučaju kvara dolazi do kontakta zraka s vodom. Zrak potom ulazi u mrežu i voda postaje bijela, ali samo prividno. Svjetlost zapravo ‘udara’ u kapljice vode, zbog čega nakratko poprima takvu boju i odmah potom je prozirna. Dakle, nema govora da je takva zbog veće količine klora – objasnio je direktor Mrzljak. Osnovci su bili oduševljeni svime što su vidjeli i čuli.

– U sklopu Globea uzimamo uzorke s jezera Luščić i iz Kupe. Iznenadile su me nove informacije, posebno o kloriranju – rekla je Tara Štefanac iz OŠ Dubovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije