Naslovnica Lifestyle Zdravlje

U Šibeniku liječnici i pacijenti zajedno istrčali prvi Reumatlon – utrku protiv reume

- Nećemo onda do večeras! - šalili su se na startu pacijenti kada je predloženo da startaju prvi.
25. listopada 2014. u 17:25 0 komentara 766 prikaza
Reumatlon
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Reumatičari, njihovi liječnici, fizioterapeuti, medicinske sestre i tehničari, njih gotovo dvije stotine trčali su u subotu Reumatlon, prvu utrku protiv reume, koju je u Šibeniku organiziralo Hrvatskog reumatološko društvo. Trčalo se na dvije staze, od jednog i pet kilometara, a svi sudionici su nagrađeni simboličnim nagradama jer su, zapravo, svi pobjednici.

- Nećemo onda do večeras! - šalili su se na startu pacijenti kada je predloženo da startaju prvi. U dobrom raspoloženju, zajedno sa svojim liječnicima, dobro su se zabavili i promovirali kretanje i zdrav život kao najbolju prevenciju od svih bolesti.

- Želimo pokazati da nisu važne godine, već je važno za svoje zdravlje učiniti najbolje. Zdravstveni radnici svojim primjerom to moraju pokazati, ne možemo mi sjediti i pušiti dok nam pacijenti trče – rekla je dr. Jelena Tomašić iz Šibenika.

- Ovo nije klasično natjecanje već akcija u kojoj je važno sudjelovati s ciljem podizanje svijesti o reumatskim bolestima, prevenciji i liječenju, s posebnim naglaskom na fizičku aktivnost kao jedinu pravu garanciju zdravlja – rekla je Vladimira Šimić, glasnogovornica Reumatlona.

Reumatlon očuvanja dobrog zdravlja Reumatlon - utrka s ciljem podizanja svijesti o reumi Reumatlon Medijski pokrovitelj vecernji.hr Prvi Reumatlon – utrka protiv reume u subotu u Šibeniku

U veseloj atmosferi uz smijeh i druženje pacijenti oboljeli od reume imali su prigodu ne samo trčati sa svojim liječnicima, sestrama i fizioterapeutima već i sudjelovati i u radu Kongresa kojeg je dr. Miroslav Mayer, predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona, ocijenio vrlo uspješnim. Na 16. kongresu u šibenskom hotelu Solaris okupilo se više od 350 registriranih sudionika, ne samo iz Hrvatske već i gostiju iz susjednih država.

- U radu po sekcijama, sudjeluju i bolesnici, med sestre te fizioterapeuti. Održana je i sekcija mlade reumatologije. Raspravljamo o novim terapijama, razmjenjujemo iskustva, a zahvaljujući udrugama naših pacijenata koji su došli iz Zadra i Šibenika i utrci koju smo prvi put organizirali želimo poslati poruku zajednički trčimo da cilja, a cilj nam je zdravlje – poručio je dr. Mayer.

Reumatlon | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Reumatlonom se želi podići svijest o nužnosti kretanja, odnosno tjelesnih aktivnosti. Ako tijelu oduzmemo osnovnu funkciju, a to je kretanje, ono postaje slabo i sklono bolestima, a isto tako, fizička aktivnost može ublažiti simptome reumatskih bolesti i sastavni je dio liječenja. Inače, kod reumatskih bolesti dolazi do oštećenja zglobnih struktura i ograničene funkcije zglobova.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.