Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kad obuzme tuga

Test sline predviđa rizik od kliničke depresije dječaka u tinejdžerskoj dobi

tuga, navijač, razočaranje, depresija,  (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.02.2014.
u 10:34

Markeri za tešku depresiju koja tijekom nekog razdoblja života pogodi jednu od šest osoba pronađeni su u slini, a indikator je povišena razina hormona stresa kortizola.

Znanstvenici s Cambridgea identificirali su prve biološke markere za kliničku depresiju!

Markeri za tešku depresiju koja tijekom nekog razdoblja života pogodi jednu od šest osoba pronađeni su u slini, a indikator je povišena razina hormona stresa kortizola. Visoke razine kortizola uz simptome depresije ukazuju na ozbiljan rizik razvoj psihičkih bolesti u dječaka tinejdžerske dobi.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Tinejdžeri sa simptomima depresije i povišenim razinama hormona kortizola imaju, naime, 14 puta veću šansu da će razviti tešku depresiju, od onih kojima su razine hormona u normali i nemaju simptome depresije. Dosad liječnici nisu znali koji je biomarker odgovoran za kliničku depresiju, djelomično zbog toga što uzroci i simptomi depresije variraju.

- Na ovaj način, putem testa sline možemo vidjeti koji dječaci će najvjerojatnije razviti kliničku depresiju, kazao je profesor Ian Goodyer koji je vodio istraživanje. Istraživanje će znanstvenicima pomoći da razviju strategiju prevencije i spriječe razvoj teže bolesti.

Djevojčice s visokim razinama kortizola i simptomima depresije imaju pak četiri puta veću šansu da razviju kliničku depresiju.

>>Postporođajna depresija obavezno se mora liječiti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije