Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Temperature padaju i prozori u kući vam se magle ? S ovih ćete nekoliko savjeta to spriječiti

Shutterstock
05.10.2022.
u 10:30

Vrlo je važno smanjiti količinu vlage u zraku, a to se može postići na nekoliko načina

Osim uobičajenog pada temperature u jesen, uobičajeno je i zamagljivanje prozora u domu. Kondenzacija nastaje kada se vrući vlažni zrak susreće s hladnom površinom, pa se vodene kapljice pojavljuju na prozorima u hladnijim mjesecima, piše Mirror

Zamagljeni prozori, vlažni na dodir, mogli bi dovesti do nakupljanja crne plijesni koja može uzrokovati zdravstvene probleme, pa je najbolje naći način da se zamagljivanje izbjegne, a stručnjak za održavanje doma savjetuje kako ćete to učiniti. 

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8

Ventilacija

Ako u vašem domu ima kondenzacije, vlage ili plijesni, najbolje je poboljšati ventilaciju u zatvorenom prostoru. Stručnjak savjetuje da redovito otvarate prozore kako biste omogućili slobodno kretanje zraka, te kako biste omogućili vlažnom zraku da izađe iz doma. Ventilacijski sustavi također mogu značajno pomoći u smanjenju kondenzacije u domu. 

Vlažnost 

Smanjenje količine vlage u zraku može pomoći u rješavanju kondenzacije. Za početak, nemojte sušiti odjeću unutra jer može pridonijeti zadržavanju vlage u domu uzrokujući rast plijesni. Najbolje mjesto za sušenje odjeće u zatvorenom prostoru jest kupaonica. Objesite rublje, prozračite kupaonicu i zatvorite vrata kako bi vlaga izašla kroz prozor. Također, možete koristiti odvlaživač zraka koji će vam uvelike pomoći. 

Grijanje

Stručnjak objašnjava da pokušaji održavanja temperature u vašem domu što je moguće dosljednijom, mogu pomoći u sprječavanju kondenzacije. Preporučuje da se pobrinete da se vaš dom redovito grije na toplu temperaturu. Time se sprječava oštar kontrast u temperaturi koji omogućuje razvoj kondenzacije. 

Sobne biljke

Sobne biljke u jednom dijelu kuće ili u sobi utjecat će na nakupljanje vlage na tom području, pogotovo zimi. Dakle, premjestite svoje sobne biljke i raširite ih po domu tijekom hladnijih mjeseci.

Omekšivačem se savršeno peru prozori: Isprobali smo ovaj viralni hit!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije