Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mmm...

Svjetski dan espressa proslavite Affogatom - kava i desert u jednom!

Shutterstock
23.11.2020.
u 09:30

Priprema je brza i jednostavna, a okus nevjerojatan.

Prije više od 130 godina priprema kave trajala je i po nekoliko sati, stoga je Angelo Moriondo iz Torina 1884. godine patentirao prvi espresso aparat za kavu i napravio svježe mljevenu kavu skuhanu pod pritiskom vodene pare, prenosi Days Of The Year.

Moriondo je svoj izum čuvao samo za uski krug prijatelja i poslovnih partnera. Njegov je aparat, unatoč stalnim poboljšanjima imao veliku manu – u njemu se odjednom mogla skuhati samo velika količina kave. Upravo zato je njegov sunarodnjak, Luigi Bezzera, 1902. godine odlučio malo unaprijediti aparat, pa se napokon mogla kuhati šalica po šalica. 

Zatim, nekoliko godina kasnije, Desidero Pavoni otkupio je patent za espresso, složio model i ideale te odradio marketinški dio posla. S novom, unaprijeđenom verzijom Bezzera i Pavoni su izazvali pravi 'bum' na tržištu. Espresso je ubrzo postao globalno poznati napitak. 

Pravi je espresso kratak i jak. Kada se pripremi, trebalo bi ga popiti što prije kako dugim stajanjem kava ne bi izgubila ništa od svojih okusa i mirisa. Osim samostalno, možete ga pomiješati s drugim sastojcima i napraviti genijalne deserte, baš poput Affogato napitka.

Koliko Hrvati piju kave doznajte u videu:

Ovaj tradicionalni talijanski napitak i poslastica sve više se poslužuje u kafićima, a sastoji se od vruće kave i sladoleda. I ne, to nije ledena kava jer se priprema potpuno drukčije.

Od sastojaka vam treba:
2 kuglice sladoleda od vanilije
60 ml espressa (ako nemate aparat, skuhajte istu količinu jake crne kave)
Liker od badema, rum i mljeveni keksi po želji

Nakon što ste pripremili espresso, u jednu čašu stavite sladoled i toplu kavu prelijte preko. Po želji, dodajte malo likera od badema ili ruma i posipajte mljevenim keksima. U slast!

Nespojiva kombinacija: Gazirana kava, biste li je kušali?

1/3
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije