Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne možete pogriješiti...

Sutra je Pokladni utorak ali i Svjetski dan palačinki: Ovo je recept za njihovu najlakšu pripremu!

Shutterstock
28.02.2022.
u 16:30

Ima naravno smisla da se Međunarodni dan palačinki obilježava baš prije Pepelnice, da bi se 'nadoknadilo' sve što će tijekom perioda odricanja propustiti...

Dok razni karnevali, maškare ili poklade počinju deset do 40 dana ranije, zadnji se utorak prije Pepelnice svake godine obilježava Pokladni utorak; simbolična posljednja velika gozba prije razdoblja korizme i Uskrsa.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6

U različitim dijelovima Hrvatske Pokladni utorak prolazi u obilježavanju različitih tradicija, a zadnjih se godina i kod nas u neke od njih uvrštavaju i palačinke; čiji Svjetski dan također pada na Pokladni utorak.

Ima naravno smisla da se i njihov dan obilježava baš prije Pepelnice, da bi se 'nadoknadilo' sve što će se propustiti u vrijeme posta i odricanja; pa sutrašnji dan iskoristite kao zadnju priliku za opuštanje i uživanje u hrani koju mnogi izbjegavaju u vremenu korizme.

U Europi je obilježavanje Dana palačinki inače posebno popularno u Velikoj Britaniji gdje je najpoznatija aktivnost utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olney održava još od 1445. godine.

Navodno ju je slučajno pokrenula jedna Britanka koja je u utorak prije Pepelnice odlučila ispeći palačinke da prije korizme iskoristi sve kvarljive namirnice, a bila je toliko zauzeta pečenjem palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu pa je, čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće s tavom u ruci...

Ako i sami želite ovaj dan proslaviti kako spada (možda ne s utrkom ali svakako s palačinkama!), portal Good Food ima recept za, kako piše, najjednostavniju pripremu te slastice.

Sastojci:

140 g glatkog brašna
4 jaja
200 ml mlijeka
50 g maslaca, otopljenog
suncokretovo ulje, za pečenje

  • Brašno uspite u zdjelu i umiješajte jaja dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajite mlijeko i nastavite mutiti dok smjesa ne bude potpuno bez grudica.
  • Umutite otopljeni maslac. Tavu za palačinke stavite na srednju vatru i prebrišite nauljenim kuhinjskim papirom. Stavite malo tijesta u tavu, naginjući posudu da se smjesa pomakne po tavi i izlijte višak. Pecite oko 30 sekundi dok ne porumeni, a zatim ju okrenite i isto pecite s druge strane. Poslužite s omiljenim nadjevom.

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije