Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Sušenje ruku jednako je važno kao i pranje: Evo kako to pravilno učiniti

Shutterstock
29.03.2023.
u 11:30

Nakon što ste odvojili 20 do 30 sekundi za pranje ruku, važno je osigurati da su potpuno suhe

Kada je riječ o držanju zaraznih bolesti podalje, pranje ruku doista pomaže. Međutim, vjerojatno niste znali da sušenje ruku može biti jednako važno kao i pranje. Naime, nakon pranja ruku, jako je važno da ih temeljito osušite, kaže Nesochi Okeke-Igbokwe, doktor medicine, liječnik i zdravstveni stručnjak. 

- Mokrim rukama lako se prenose ili pokupe klice. Mogli biste kapnuti vodu zaraženu bakterijama i sve što mokre ruke dotaknu moglo bi postati kontaminirano. Vjerojatnije je da će se bakterije prenijeti s mokre nego sa suhe kože - tvrdi David Cutler, dr. med., liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici, Kalifornija. 

No, neka istraživanja pokazuju da postoji bolja metoda sušenja. Nakon što ste odvojili 20 do 30 sekundi za pranje ruku, važno je osigurati da su potpuno suhe, piše Reader's Digest.

- Jedan od ciljeva je osigurati da se ruke ne kontaminiraju bakterijama tijekom procesa pranja ili sušenja ruku - kaže Okeke-Igbokwe.

Dakle, ako imate mogućnost sušenja ruku papirnatim ručnicima, platnenim ručnicima ili sušilom za zrak, važnije je odabrati jedno nego ostaviti ruke da se suše na zraku. Međutim, neka istraživanja pokazuju da postoji najbolji način za sušenje ruku — papirnatim ručnicima. Prema istraživanju klinike Mayo, električna sušila za ruke zapravo imaju potencijal za širenje bakterija puhanjem patogena natrag na vaše ruke nakon pranja, objašnjava Okeke-Igbokwe.

- Korištenje sušila za ruke u javnim zahodima najgori je način da osušite oprane ruke. Sušila za ruke predstavljaju rizik posebno za ljude čije lice može biti u razini mlaznice i udahnuti bakterije, a mogu se i ozlijediti toplinom - kaže dr. Cutler.

Drugo istraživanje sa Sveučilišta Westminster pokazalo je da najmoćniji sušači za ruke mogu širiti virus do jednog i pol metra po sobi. Iako neki stručnjaci još uvijek raspravljaju o ovoj temi, sušenje ruku čistim ručnikom za jednokratnu upotrebu može biti sigurniji izbor za smanjenje rizika od širenja bakterija, prema Okeke-Igbokwe.

Zaključak: uvijek osušite ruke

Najmanje sigurna opcija je da uopće ne sušite ruke. Ranekka Dean, direktorica kontrole infekcija u bolnici NYU Winthrop na Long Islandu, napominje da studije o svakoj metodi sušenja imaju prednosti i slabosti, ali sve dok su vam ruke potpuno suhe, činite zdrav izbor.

- Odluku o korištenju određene metode sušenja može odrediti nekoliko čimbenika, uključujući praktičnost, osobne preferencije, cijenu, prostor i dostupnost - zaključila je.

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije