Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Sunce je već prejako: Ne zaboravite nanijeti zaštitnu kremu i na uši, vrat, ali i u autu!

Prije svakog izlaganja suncu morate nanijeti sredstvo za zaštitu od sunca, pa čak i u zatvorenom prostoru...
10. lipnja 2019. u 13:34 0 komentara 402 prikaza
Foto: Shutterstock

Svako neprimjereno sunčanje je štetno. Sunčati se moramo umjereno jer je to zdravo i time se potiče nastajanje vitamina D u koži koji je vrlo bitan za ljudsko zdravlje, kazala je dr. Klaudija Šebetić, specijalistica dermatologije i venerologije iz poliklinike Šebetić.

Sunčanje dobro je znati Znanstvenici otkrili: Kemikalije iz krema za sunčanje brzo dospijevaju u krv

Počele su vrućine te dugo iščekivano ljeto. Cijeli tjedan nas očekuju visoke temperature, a iako smo ih željno iščekivali, ipak bi trebali pripaziti s izlaganjem suncu, pa čak i kada je put do posla u pitanju. Svakako se preporučuje koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, ovisno o tipu vaše kože, neovisno o tome gdje idete i koliko se planirate zadržati na suncu. Postoji šest osnovnih fototipova kože:

Fototip 1 obuhvaća izrazito svijetlu put, svijetloplavu ili crvenu kosu, plave ili zelene oči, a na nezaštićenoj koži izloženoj jakom suncu opekline se pojavljuju nakon 5 do 10 minuta. Ovakva skupina mora koristiti sredstva za sunčanje s vrlo visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+). Fototip 2 (plava ili svijetlosmeđa kosa, sive, plave ili zelene oči) također mora koristiti sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50).

sunčanje Ne zaboravite na kremu Mali vodič kroz sunčanje: Dermatologinja otkriva kako 'izračunati' svoj zaštitni faktor

Fototip 3 odnosi se na tamniju put, tamniju kosu, sive ili smeđe oči, a potrebno je koristiti sredstva s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30). Fototip 4 također obuhvaća tamnu put, a potrebno je nositi zaštitni faktor (SPF 20), dok se fototip 5 i 6 odnosi na kožu crne rase, kako nam je ranije pojasnila dr. Šebetić. 

Neupitno je da se morate namazati kremom prije svakog odlaska na sunce, međutim jeste li znali da biste kremu sa zaštitnim faktorom trebali koristiti i unutar svoja četiri zida? Naime, UVA zrake mogu probiti kroz vaše staklo. Iz tog je razloga potrebno nanijeti sredstva za sunčanje i u vozilima te osunčanim prostorijama. Većina UVA zraka može probiti kroz staklo, dovodeći vas u opasnost čak i u zatvorenim prostorima, piše Qsun.

Sunčanje oprez sa sunčanjem Koža `pamti` svaku zraku sunca. Evo zašto nas sunce može postarati i do 20 godina

Pokušajte nanositi kremu za sunčanje širokog spektra ili dnevnu hidratantnu kremu prije svakog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Također je pogreška nanijeti kremu tek kada iziđete zbog toga što je kremi za sunčanje potrebno barem 15 minuta kako bi se 'stopila' s vašom kožom, stoga ju nanesite prije napuštanja doma. Isto tako, nije dovoljno samo zaštiti ruke ili noge, već i ostale dijelove tijela poput ušiju, vrata te područja oko očiju.

Ovo su simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati:

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.