Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Što više zrači: Mobitel, utičnica ili rendgen?

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez tehnologije koja nas okružuje. Svakodnevno koristimo mobitele, računala i mnoge druge gadgete, a i ne znamo koliko zapravo ta tehnologija zrači i time narušava naše zdravlje.
14. siječnja 2020. u 07:00 36 komentara 9954 prikaza
Foto: shutterstock

Korištenje mobitela samo 15 minuta dnevno za razgovor štetno je za zdravlje i povećava rizik oboljenja od raka mozga. Držanje mobitela blizu tijela općenito je štetno za zdravlje zbog velike količine radijacije. Zato je spavanje blizu mobitela izuzetno opasno i štetno.

Štetno zračenje Radijacija u avionu je 100 puta veća nego na tlu! Evo koliko i obične rendgenske snimke štete Izbjegavajte Provjerite gdje je najopasnije razgovarati na mobitel jer najviše zrači

No, veliki dio zračenja zapravo dolazi iz utičnice. Do radijacije iz utičnice dolazi zbog povezanosti utičnice s cjelokupnim mrežnim sustavom kuće. Čak i ako ništa nije spojeno u utičnicu, ona sama proizvodi velike količine radijacije koja je štetna za zdravlje. No, kada je u utičnicu spojen neki uređaj, zračenje je dvostruko jače nego dok je uređaj samostalan.

solarij (1) agencija za istraživanje raka Cijeli popis: 116 stvari koje sigurno mogu izazvati rak

Rendgen je najčešća radiološka i zdravstvena pretraga koja se zapravo sastoji od samog zračenja. No rendgen sam po sebi ne zrači toliko koliko zrače druge radiološke pretrage. Zbog njegova malog zračenja sasvim je sigurno i nekoliko puta godišnje ići na rendgenski pregled ako za to postoji medicinski razlog.

VRLO SLOŽENI KRITERIJI Poseban softver odlučivat će tko može na magnet, CT, ultrazvuk...

Iako se općenito smatra da mobiteli najviše zrače, zapravo su utičnice te koje imaju najveću razinu radijacije i najštetnije su za zdravlje. Kako biste smanjili zračenje utičnica, iskopčajte sve uređaje koje ne koristite i ugasite sve uređaje tijekom noći. 

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • guy-martin:

    Prvo pa musko. Prvi clanak koji sam danas procitao pa odmah najgluplji, sigurno. Premda je svakodnevna konkurencija zestoka.

  • berija:

    Tina, možeš li nam napisati na koja se istraživanja pozivaš? Možeš li objasniti kako utičnica zrači? Što zrači? Na kojoj frekvenciji? Ovaj članak zaslužio je tužbu zbog širenja lažnih vijesti i uznemiravanja javnosti.

  • Trnjanec:

    Utičnica zrači? Utičnica? Jeste li vi normalni?