Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Radijacija u avionu je 100 puta veća nego na tlu! Evo koliko i obične rendgenske snimke štete

Izloženost radijaciji ovisi o nekoliko faktora, a određeni dijelovi tijela više su joj ili manje podložni
05. lipnja 2019. u 13:04 2 komentara 5489 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Nova hit serija 'Černobil' privukla je brojne gledatelje diljem svijeta te ostvarila rekordnu gledanost tijekom prvog prikazivanja. Nuklearna nesreća koja se dogodila 1986. godine tako je ponovno došla u središte pozornosti te potegnula pitanja o radijaciji. Izloženost radijaciji ovisi o nekoliko faktora koji uključuju dozu koja je ujedno i najbitniji faktor jer što se više energije apsorbira u stanice, veća je šteta. Dalje ovisi o sposobnosti zračenja da našteti ljudskim tkivima te pogođenim organima, prema podacima Centra Zdravlja. 

Mobitel oprez! Zbog ovoga vam više neće pasti na pamet držati mobitel u džepu

Određeni dijelovi tijela više su ili manje pogođeni radijaciji. Primjerice, izlaganje radijaciji većoj od 5.000 REM-a može oštetiti mozak (to znači da zračenje ubija živčane stanice i male krvne žile, a može prouzročiti napadaje i trenutačnu smrt), dok se gubljenje kose može dogoditi već na 200 REM-a. REM je inače mjerna jedinica izvan SI sustava, a označava količinu ekvivalentne doze ionizirajućeg zračenja. Ekvivalentna doza ionizirajućeg zračenja od 50 rema obično nije opasna za čovjeka i izazvat će male promjene u krvnoj slici. Od 50 do 200 rema može prouzročiti bolest, ali obično nije smrtonosno. Ekvivalentne doze od 200 do 1000 rema mogu izazvati ozbiljne bolesti, a mogu biti katkada i smrtonosne.

Ionizacijsko zračenje prilikom jednog rendgenskog snimanja, primjerice pluća, vrlo je malo, uspoređuje se s dozom svemirskog zračenja koje prime putnici za jednog leta avionom od Londona do New Yorka. Ako postoji opravdan razlog, dopušteno je učiniti i više snimaka tijekom jedne godine.

Prosječna količina zračenja iz svih izvora po osobi u prosjeku je 6,2 mSv (milisiverta) godišnje. Jedan sivert (Sv) sto puta veća je mjerna jedinica od rema (1 Sv = 100 rem ili 1 rem = 0,01 Sv). Ljudima koji na poslu rukuju radioaktivnim materijalima, kao što je slučaj u nuklearnim jedinicama i bolnicama, dopuštena je izloženost zračenju do 50 mSv godišnje. Izloženost zračenju za vrijeme cijele trudnoće preporučeno je ograničiti na 5 mSv. Oko 8 posto naše izloženosti zračenju obično dolazi od kozmičkih zraka, a više od pušenja, zagađenog zraka, hrane i vode. Kozmičko zračenje  je zračenje visoke energije koje dopire na Zemlju iz svemira, 

Hrana ionizirajuće zračenje Jedemo ozračenu hranu i ovo biste o tome trebali znati

Što se tiče zračenja u avionu, jačina može biti 100 puta veća za vrijeme leta nego na tlu. Za usporedbu, normalna izloženost ionizirajućem zračenju je ispod 50 rema. Jačina kozmičkog zračenja povećava se kada letimo zbog visine na kojoj se nalazimo, a ovisi i o dužini leta. Posao pilota i stjuardese uvrštava se u poslove gdje su ljudi izloženi ionizirajućem zračenju na radnom mjestu. Kod pilota se nakon godina iskustva pokazalo da je šteta na kromosomima povećana, međutim teško je prikazati stvarni zdravstveni rizik, jer se simptomi raka štitnjače, dojke i koštane srži mogu pojaviti i tek nakon 30 godina, piše Znanost.

Kako bi smanjili izloženost riziku zračenja prilikom letenja, jedite raznovrsnu hranu koja se sastoji od biljaka koje sadrže antioksidanse. Također se preporučuje i uzimanje vitamina koji su antioksidansi, kao i hrana bogata klorofilom. Hrana bogata cinkom također bi mogla biti od pomoći, a možete je pronaći u sjemenu bundeve, klici žita, ružmarinu, ali i zelenom čaju.

U dovoljnim količinama, radioaktivni jod može uništiti cijelu ili dio štitnjače. Kada je osoba izložena radijaciji od oko 100 REM-a, broj limfocita u krvi će smanjiti, ostavljajući žrtvu osjetljiviju na infekcije. Izloženost od 1000 do 5000 REM-a učinit će neposrednu štetu na male krvne žile te prouzročiti zatajenje srca i smrt.

Borovnice ISTRAŽIVANJE Jedna šalica borovnica dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 12 posto

Gastrointestinalni trakt događa kada je žrtva izložena zračenju od 200 REM-a ili više. Oštećenje probavnog trakta izaziva mučninu, povraćanje i krvavi proljev. Ista stvar je i s reproduktivnim traktom, a osobe izložene zračenju također mogu razviti i anemiju, odnosno bolest krvi. Svako ionizirajuće zračenje može biti kancerogeno, međutim neke se vrste tumora lakše generiraju od drugih.

sok ISTRAŽIVANJE Običan sok od naranče jednako je 'kriv' za bolest jetre kao i alkohol!

Najzastupljeniji tip je leukemija, a broj oboljelih od raka među žrtvama Hirošime i Nagasakija znatno je veći nego u općoj populaciji. Čak 250.000 stanovnika Hirošime umrlo je odmah nakon eksplozije ili u roku od pet godina od bolesti prouzročenih radijacijom. Mnogi od preživjelih kasnije su umirali ili još umiru od posljedica bombardiranja, kao što su rak i leukemija, tako da nitko sa sigurnošću ne zna koliko je žrtava odnijelo bacanje atomske bombe. 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • ZelimirV:

    Nije bilo mjesta u ranijem komentar, ali i neda mi se više pisati... ILI PROVJERITE PODATKE ILI PRESTANITE LAGATI JAVNO I NA PORTALIMA! Ovakve gluposti samo unose paniku i zaglupljuju ljude koji Vas još žele čitati.

  • ZelimirV:

    Čemu ovakvi članci? Pojavila se serija pa ste počeli pisati o radijaciji prepisujući s interneta? I onda malo remi mali sieverti? Radijacija u avionu nije veća nego na tlu! Doza zračenja kuju primi netko tko leti avionom na dugim letovima ... prikaži još! je veća ne go prosjek koji primi ako je na Zemlji, ali to je relativno, jer u Ramsaru ćete primiti daleko veću dozu neko da letite interkontinentalnim letom. ČEMU onda senzacionalistički naslov koji zvuči glupo svakome tko ima imalo obrazovanja ili osnovnih informacija iz područja? Otkud Vam podatak o granici izloženosti za profesionalce od 50 mSv godišnje? U hrvatskoj regulativi granica je 20mSv. "Oko 8 posto naše izloženosti zračenju obično dolazi od kozmičkih zraka, a više od pušenja, zagađenog zraka, hrane i vode." GLUPOST!!!! U svakoj hrani ima radionuklida! Ne u ZAGAĐENOJ, a polonij iz cigareta je MINORAN u odnosu na utjecaj radona! AKO VEĆ KRADETE INFORMACIJE S INTERNETA NAVEDITE IZVOR I PROVJERITE IH S NEKIM TKO ZNA O ČEMU GOVORI! "Kako bi smanjili izloženost riziku zračenja prilikom letenja, jedite raznovrsnu hranu koja se sastoji od biljaka koje sadrže antioksidanse. Također se preporučuje i uzimanje vitamina koji su antioksidansi, kao i hrana bogata klorofilom. Hrana bogata cinkom također bi mogla biti od pomoći, a možete je pronaći u sjemenu bundeve, klici žita, ružmarinu, ali i zelenom čaju." OTKUD VAM OVO???!!! Pa čisti je zločin pisati ovakve neistine i gluposti! Kao vjerovanje da pijući vino smanjujete utjecaj zračenja.