Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 ljetnih zamki

Skrivene kalorije vrebaju i iz 'zdravih' namirnica

jagode
14.07.2010.
u 09:00

Pametno birajte voćne sokove, kupujte samo one na kojima piše 100 posto voće i razrijedite ih vodom. Osvježenje od vrućina potražite u svježem voću i kod kuće spravljenom ledenom čaju.

Odlučili ste ne pretjerivati s masnom i kaloričnom hranom. Želite zadržati vitku liniju tijekom cijelog ljeta, pa birate bezalkoholne koktele, jedete piletinu i izbjegavate crveno meso, a dijetni sladoled i niskokalorične jagode omiljeni su vam slatkiši. No, i s takvim naoko zdravim i nekaloričnim namirnicama valja biti oprezan jer u njima vrebaju skrivene kalorije. Jagode sa šlagom tako su prava kalorijska bomba i sadrže više od 500 kalorija. Pametnije je jesti jagode same ili s nekom laganom kremom. Izbjegavajte kokosovo mlijeko u koktelima. Pileća kožica također se ne preporučuje jer sadrži brdo mrskih kalorija. Vegetarijanski hamburgeri mogu sadržavati i do 1000 kalorija jer u zamjenu za meso sadrže puno masnog sira, majoneze, a i mnogo su veći. Pametno birajte voćne sokove, kupujte samo one na kojima piše 100 posto voće i razrijedite ih vodom. Takva priprema nosi mnogo manje kalorija. Osvježenje od vrućina potražite u svježem voću i kod kuće spravljenom ledenom čaju, bez dodanih šećera.

Bezalkoholni kokteli

Možda izgledaju primamljivo, no nisu bezopasni. U mnogim takvim koktelima nalazi se mnogo šećera i kokosova mlijeka koje nosi i mnogo kalorija. Počastite se bolje koktelima koji sadrže sok od rajčice.

Voćni sok

Voćni sokovi naizgled su prilično zdravi, no malo koji od njih sadrži pravo voće, a imaju šećera i više nego gazirana pića. Kao zamjenu koristite svježe cijeđene sokove ili kupujte one na kojima piše 100 posto od voća jer to znači da ne sadrže šećer.

Topljeni sir

Tvrdi sir i topljeni sir su kalorijske bombe i sadrže oko 380 kalorija na 100 g. Zato bi bilo dobro da pronađete neke lagane verzije poput svježeg kravljeg sira ili nekih lakših verzija sirnih namaza.

Pileći bataci

Svi mislimo da je piletina idealna zamjena za crveno meso, pileći bataci ipak mogu imati puno masnoća jer se uglavnom jedu s kožicom. Jedan pileći batak tako sadrži 280 kalorija i 15 grama masti. Za zdravu zamjenu pojedite sardine. Iako riba u ulju ima dosta masnoća, ipak je zdrava jer su to omega-3 masnoće koje su, prema istraživanjima, zdrave za kožu, srce i mozak, a i povećavaju energiju. Uživanje u sardinama “stajat” će vas 200 kalorija i 10 grama masti.

Čipsevi i umaci

Pretjerivanje u ovakvim zalogajčićima može nositi mnogo kalorija sa sobom. Zamijenite čips i kupljene tortilje svježim povrćem (mrkva ili celer) i poslužite uz domaće pripremljenu salsu ili jogurt.

Salata od krumpira

Tipična salata od krumpira sadržava i do 270 kalorija i 20 grama masti. Birajte grah s umakom od balzamičnog octa, limunova soka i svježe mljevenog papra.

"Zdrav sladoled"

Dijetni sladoled sadrži manje masti i šećera, ali zato ima umjetne zaslađivače koji mogu biti još i opasniji. Stručnjaci smatraju da umjetna sladila pripremaju tijelo za gubljenje mnogo kalorija. No, kada kalorije ne pristižu u tijelo, ono zahtijeva još, pa se ili prejedete ili tijelo troši mnogo manje kalorija. Odlična zamjena za sladoled je ledeno voćno osvježenje ili sorbet.

Kupljene salate

Pakirane salate koje se mogu naći u trgovinama često sadrže visokomasne umake i nezdrave sastojke. Najopasniji sastojci su kremasti umaci, slanina, sir i krutoni. Napravite sami salatu s mnogo zelenoga lisnatog povrća koje sadrži vitamin C. Kombinirajte s piletinom na žaru, tunom ili jajima, mrkvom i paprikom.

Jagode sa šlagom

Teško je odoljeti ovom ljetnom desertu. No, samo 100 grama šlaga ima 500 kalorija i 49 grama masti! Počastite se s jagodama s light šlagom koji ima 195 kalorija i 15 grama masti. Konzumacija mliječnih proizvoda s manje masnoća dovodi do toga da se manje masnoća “sprema” na području trbuha.

Hamburgeri

Vegetarijanski hamburgeri iako bez mesa mogu sadržavati obilje kalorija jer su obično veći od klasičnih, sadrže majonezu i mnogo masnog sira. Napravite sami svoj vegetarijanski hamburger od bio peciva s rajčicom i lukom te pečenim gljivama ili drugim povrćem, ovisno o vašim željama.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
Maatea
09:59 14.07.2010.

ovakvih savjeta nikad dosta, iako vecina nas ZNA kako stvari stoje ali u praksi brzo se sve zaboravi

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:44 20.08.2010.

\"... sokovi na kojima piše 100 posto od voća jer to znači da ne sadrže šećer.\" Besmislica !!! Sokovi koji ne sadrže šećer su tako i označeni - \"BEZ DODATNOG ŠEĆERA\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije