Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravi sendvič

Sendvič bez mesa postao je sve traženiji obrok

Koykan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
05.09.2014.
u 08:54

Uobičajeno se radi s dvije kriške kruha ili nekim pecivom, no otkrivamo da može i drugačije

U Zagrebu i okolici zovu ga gablec, u primorju je to marenda, na istoku države jauzna, a standardni je naziv užina.

Često je tada na tanjuru i svima omiljeni sendvič, načinjen od jedne ili dviju kriški kruha sa slojevima namirnica koji se jeo još u srednjem vijeku. Brzim načinom života te željom za zdravim hranjenjem počelo se gledati i na to da sendvič mora biti što laganiji i probavljiviji pa je sendvič bez mesa postao sve traženiji obrok.

Želeći Zagrepčanima ponuditi drugačije vrste sendviča, svoje je vrata u Gajevoj, Gundulićevoj i Arena Centru otvorila i malena zalogajnica Koykan.

Šarolika ponuda

– Željeli smo predstaviti koncept zdrave hrane pripremljene brzo sa šarolikom ponudom jela s gotovo svih kontinenata – kazao je vlasnik Koykana Domagoj Klarić.

Jela su tako podijelili i prema onome u što gosti žele da im zamotaju glavne sastojke: wrapove, piadine ili lepinje (gyros). Ponudu stalno upotpunjuju putujući svijetom i isprobavajući razne okuse “street fooda”, no Zagrepčanima su se najviše svidjeli falafeli, izvorno egipatsko jelo, okruglice od slanutka, koje obično stave u lepinju s raznim dodacima. Priprema ovog sendviča počinje dan prije nego što ga se poslužuje.

– Slanutak, glavni sastojak falafela, mora se staviti močiti dan prije u vodu. Potom ga sljedeći dan kuhamo, a uz začine obavezno u smjesu mora ići i sezam – kaže kuhar Žerard Novak, dok vlasnik Klarić dodaje da falafele izrađuju posebnim alatom koji su naručili na internetu, a stigao im je iz Izraela.Baza za svaki dobar sendvič dobre su namirnice, slažu se Klarić i njegov glavni kuhar Žerard Novak, specijalist za izradu talijanskih piadina.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Pogačice bez kvasca iz talijanske regije Emilije-Romagne uvrštene su na listu njihovih tradicionalnih jela, a peku ih na tavama i još tople pune dodacima koji im odgovaraju.

Poseban jelovnik

– Zanat izrade piadina učio sam u Riminiju. Tamo je gotovo tradicija prodaja piadina u velikim kioscima – kazao je Novak i dodao da je najčešća i najpopulanija piadina buon gusto koja se sastoji od tikvica i patlidžana narezanih na kockice i prepečenih na grillu, mozarelle te bosiljka i rukole.

– Obavezno se tostira, a po želji se stavlja i maslinovo ulje – dodaje kuhar Žerard koji za goste priprema i integralne piadine.Ideja je, kaže Klarić, da jednog dana u malenoj zalogajnici bude čim više okusa. Jelovnik im slaže kuhar iz Münchena, u kojem su restorani brze hrane na svakom koraku. Ima ih japanskih, kineskih, talijanskih te raznih specijalizacija, od vegetarijanskih, bezglutenskih, veganskih...

U gradu u kojem ima milijun i pol ljudi, dodaje Klarić, restorana je gotovo 50 puta više nego u Zagrebu.

– Sinoć smo se vratili s poslovnog puta. Tražeći nove okuse, u jednom smo restoranu pronašli jelo od krokodila, klokana i žablje krakove – opisao je raznolikost Klarić.

>>6 ukusnih i zdravih grickalica koje biste trebali imati u torbi

>>Kako napraviti tostirani sendvič na putu? Uzmite peglu!

>>Zašto raditi sendvič od crnog kruha kada čeznete za francuskom kiflom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije