Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Savršena buzara - zamamni okusi i mirisi mediteranske poslastice

Gotovo svakodnevno i sveprisutno mediteransko jelo zamamnog mirisa i još boljeg okusa ima svoje male tajne. Naša priznata jezikoslovka Nives Opačić pokušala je ući u trag etimologiji riječi buzara. Čak i za ovako iskusnog stručnjaka to nije bio lak zadatak...
23. listopada 2014. u 11:45 0 komentara 452 prikaza
buzara
Foto: Thinstock

Škampi, kozice, školjke i ostali plodovi mora u mirisnom tanjuru koji odiše Mediteranom oduševit će vaše nepce u svako godišnje doba.

Gotovo svakodnevno i sveprisutno mediteransko jelo zamamnog mirisa i još boljeg okusa ima svoje male tajne. Naša priznata jezikoslovka Nives Opačić pokušala je ući u trag etimologiji riječi buzara. Čak i za ovako iskusnog stručnjaka to nije bio lak zadatak. Naime, te riječi nema niti u jednom ozbiljnijem rječniku stranih ni hrvatskih riječi, ali stručnjakinja je ipak otkrila porijeklo te riječi. To je zapravo posuđenica iz mletačkoga (busara, buzara), a značila je željeznu posudu s ručkom, kotlić u kojem su ribari na barkama pripremali jelo. Zvuči dovoljno uvjerljivo.

Temeljna podjela buzare je na crvenu i bijelu. Pogađate, osnovna razlika je u sadržaju rajčice odnosno, pirea od rajčica koji daje crvenu boju. Također, postoje varijante u koje ide samo luk ili samo češnjak, međutim, najčešće se stavljaju i luk i češnjak. Sastojci koji su nezaobilazni su maslinovo ulje, luk, češnjak, pasata ili pire od rajčice, vino i peršin. U nekim kućama i krušne mrvice često se dodaju buzari. Ostatak članka pročitajte na Gastro.hr.

>>Jednostavno i ukusno: Provjerite recept za pravu buzaru!

>>Evo zašto je školjke najbolje jesti u ožujku

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.