Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
michelinova zvjezdica

Kakva promocija za Hrvatsku! 'Uvjeren sam da je ovo samo početak'

Monte
Foto: Michelin
1/4
01.02.2017.
u 21:13

Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito, poručuje ministar Cappelli.

Hrvatska se napokon može pohvaliti prvim restoranom s Michelinovom zvjezdicom. U društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, s jednom Michelinovom zvjezdicom prvi je ušao rovinjski restoran Monte.

Restoran nedaleko od crkve sv. Eufemije može se pohvaliti, prema riječima samog vlasnika i šefa kuhinje, lokalnim, sezonskim i inovativnim pristupom, odnosno filozofijom u pripremi hrane. Michelinova inspekcija, koja se ne najavljuje i ne predstavlja, vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.

Foto: Michelin

Rovinjski Monte nije, dakako, jedini hrvatski restoran koji su Michelinovi inspektori posjetili, a prema njihovoj ocjeni još su 34 hrvatska restorana zaslužila posebnu preporuku. I to po 12 istarskih i zagrebačkih te deset dubrovačkih. Tako su na listi ugostiteljskih objekata s Michelinovom preporukom dubrovački restorani Nautika, Vapor, 360, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun i Bistro Tavulin, u Zagrebu Apetit City, Gallo, Le Bistro Esplanade, Zinfandel's, Takenoko, Mano, Dubravkin put, Boban, Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit i Agava, te u Istri Pergola, San Rocco, Marina, Damir&Ornella, Sv. Nikola, Wine Vault – Monte Mulini, Batelina, Zigante, Alla Beccacola, Konoba Morgan, Konoba Čok i Meneghetti.

– Sjajna je vijest da je Michelin napokon došao u Hrvatsku, to je odlično za promociju, a tu će činjenicu naši gosti zasigurno posebno vrednovati. To je i potvrda da gastronomija u Hrvatskoj doseže nove razine. Vjerojatno ima još restorana kod nas koji bi mogli ponijeti tako visoko priznanje. Uvjeren sam da je ova prva zvjezdica, na kojoj čestitam kolegama iz Montea, samo početak – komentar je masterchefa Branka Ognjenovića. – Vijest je dobra i za samu struku, pobudit će dodatno zanimanje gostiju, popularizirat će gastronomiju u nas, a vjerujem i povećati ulaganja u objekte, u ono što se poslužuje gostima, ali i u kadar. Možda svi trenutačno nismo financijski spremni za izlaske u takve restorane, ali tako je i u svijetu, ne idu svi na sva mjesta – zaključuje Ognjenović.

Michelinova zvjezdica diže posjet u restoranu i do 50 posto

U restoranima s Michelinovim zvjezdicama po svijetu cijene, dakako, nisu niske. U Lyonu, kazuje nam naš sugovornik, u restoranu s Michelinovim priznanjem večera u tri slijeda, bez vina, po osobi stoji između 150 i 200 eura. Michelinova zvjezdica, inače, diže posjet u restoranu i do 50 posto, a poznato je da je nije lako dobiti, ali jednako ju je teško, kažu upućeni, i zadržati. Inače, restoranima se dodjeljuju i dvije te tri zvjezdice. Dvije u svijetu trenutačno, prema dostupnim podacima, nosi četristotinjak restorana, dok ih je s tri zvjezdice nešto manje od stotinu.

Kako bilo, prvom zvjezdicom u Hrvatskoj prezadovoljni su i u Ministarstvu turizma.
– Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito. Dodjela ovakvog priznanja bit će velik poticaj svima ostalima u turističkom sektoru, posebice ugostiteljima jer je to najbolji put k međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene. Prednost gastroponude Hrvatske svakako je dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, ali moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu neophodna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova – komentirao je ministar turizma Gari Cappelli čestitajući vlasnicima.

Pozitivne reakcije malo je pomračio, vjerojatno za potvrdu da se i najboljima potkrade pogreška, podatak da se na popisu preporučenih restorana nalazi i nekoliko objekata koji više ne rade.

>> Ivan Pažanin: Draže mi je da o meni sude po hrani nego po izgledu

Komentara 20

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
19:37 01.02.2017.

Svaka cast, ali takva jela su vise umjetnost nego jelo od kojeg se covjek ide najesti.

NO
nonasur
20:14 01.02.2017.

Bravo. Ovo nije mala stvar niti izbliza!

DU
Deleted user
20:34 01.02.2017.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije